Ärsyttääkö sinua ihmiset, jotka joka tilanteessa tuntuvat räpläävän älypuhelintaan? Tai ne jotka konserteissa tai ravintoloissa keskittyvät ottamaan someen kivaa videota tai kuvaa sen sijaan, että nauttisivat itse konsertista tai ruoasta ja seurasta kaikilla aisteilla? Minua ärsyttää ja samaan hengenvetoon on todettava, että kun mietin omaa puhelimen käyttöäni, huomaan itsessäni aivan samoja käyttäytymismalleja ja se jos mikä ärsyttää vielä enemmän. Tuhlaanko oman elämäni kalliita hetkiä pienen ruudun tuijotukseen? Vaikuttaa vahvasti siltä, että tänä päivänä olemme enemmän tekemisissä oman puhelimemme kuin läheisten ihmistemme kanssa. Puhelimesta on tullut Holy Mobile eli Pyhä Puhelin, kaiken keskipiste.
Sosiaalinen media keksittiin sen vuoksi, että ihmiset voisivat pitää paremmin ja helpommin yhteyttä keskenään, mutta koska yhteydenpito on niin helppoa somen välityksellä kaikkine kivoine emojineen, olemme kadottamassa taidon olla tekemisissä ihmisten kanssa kasvokkain. Jopa puhelimella soittaminen kaverille voi tuntua vaikealta, joten hänelle on helpompi laittaa vain somessa viesti. Onko tuttua?
Tähän kasvavaan ongelmaan ottaa fiksusti kantaa Mielenterveysseuran uusi Holy Mobile-kampanja.
”Kampanjan tavoitteena on herättää ihmisiä huomaamaan mobiililaitteen rooli omassa arjessaan: onko älypuhelin ryöstänyt liian suuren ja merkittävän roolin elämässäni tai läheisteni elämässä? Tällä hetkellä puhutaan paljon mobiilin käytön vaikutuksista keskittymiskykyyn esimerkiksi koulussa tai työpaikalla. Mobiilin äärellä vietettyjen aikojen venyminen vaikuttaa tekevän ihmisestä levottoman, ärtyneen ja epäsosiaalisen. Mobiilin käytön rajoittaminen näyttääkin heijastuvan sosiaalisiin suhteisiin myönteisesti. Tämä on ristiriidassa monien kokemukseen siitä, että jää sosiaalisten kuvioiden ulkopuolelle ilman verkkoyhteyttä ja sosiaalista mediaa” kertoo Suomen Mielenterveysseuran asiantuntija Elina Marjamäki.
Kampanja antaa muutamia hyviä neuvoja siihen, miten omaa puhelinriippuvuuttaan voi rajoittaa.
Yksi hyvä keino on laittaa puhelin kiinni jo pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ja hankkia vanhanaikainen herätyskello, jolloin ei ole mitään tekosyytä pitää puhelinta yöpöydällä auki. Ystäviä tavatessa kannattaa yrittää keskittyä enemmän livetilanteeseen kuin tilanteiden jakoon sosiaalisessa mediassa. Seuraa myös lastesi mobiilinkäyttöä, keskustele siitä heidän kanssaan ja ole kiinnostunut. Huolehdi siitä, että lastesi elämässä on muitakin kiinnostuksen kohteita kuin kännykkä. Laita hälytysäänet pois päältä ja varaa viesteihin vastaamiseen oma aikansa. Muista, että sinun ei tarvitse olla koko ajan saavutettavissa. Jatkuvasti piippaavat äänet, pitävät aivomme muuten kokoaikaisesti hälytystilassa.
Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi mobiilin käytöstä. Älypuhelimen käyttö on nykymaailmassa monella tapaa välttämätöntä, helpottaa yhteydenpitoa ja monien asioiden edistymistä.
Miten on, pystytkö sinä olemaan yhden päivän ilman älypuhelintasi? Mitäpä jos käyttäisitkin ne monet tunnit, joita vietät älypuhelimesi parissa siihen, että tapaisit kavereita ihan oikeasti kasvokkain, ilman puhelimen näpräystä? Voisiko lempiartistin keikka olla vielä suurempi elämys, jos et koko ajan kuvaisi sitä, vaan keskittyisit siihen miltä bändi kuulostaa tässä ja nyt ja vaikka tanssisit? Jos päivä ilman älypuhelinta tuntuu sinusta henkisesti vaikealta, on hyvä pysähtyä miettimään omaa puhelimen käyttöä ja sen roolia arjessa. Ei liene huono idea kenellekään?
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi