Räpläämme älypuhelimia enemmän kuin haluamme myöntää, useita tunteja päivässä ihan riippuvuudeksi asti. Nykyteknologian liiallisen käytön epäillään tekevän meistä masentuneempia, stressaantuneempia ja huonompia keskittymään. Yhdysvalloissa tehty tutkimus vihjaa, että jatkuvasti kännyköitään räpläävien vanhempien lapsilla on kaiken huipuksi enemmän käytöshäiriöitäkin. Ei hyvältä kuulosta.
Aivotutkijat ovat huolissaan myös kovin trendikkäästä multitaskauksesta. Usein ajatellaan, että kyseessä on erittäin tehokas ihminen, koska hän pystyy tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Asialla on kuitenkin varjopuolensa. Monen asian tekeminen yhtä aikaa on tehnyt ihmisistä lyhytjänteisiä. Kun aivot tottuvat poukkoilemaan asiasta toiseen, ne ottavat sen yleiseksi toimintatavakseen. Vaikka keskittymiskykyvajeesta kärsivä ihminen saisi mahdollisuuden tehdä asioita rauhassa, hän keskeyttää itse itsensä. Hänen mieleensä tulvii jatkuvasti uusia asioita, jotka estävät täysipainoisen paneutumisen työn alla olevaan asiaan. Aivot käyvät yksinkertaisesti koko ajan ylikierroksilla. Tätä ei helpota jatkuva informaatotulva, jonka esimerkiksi juuri älypuhelin mahdollistaa. Uskomatonta, mutta totta, että jotkut kuuntelevat äänikirjatkin nykyään nopeutettuna.
Älypuhelin vaikuttaa varmasti myös muistiin. Kuinka monet asiat joudutkaan nykyään tarkistamaan älypuhelimesta? Harva käyttää enää omaa muistiaan, kun vastaukset löytyvät niin helposti puhelimesta. Sama asia matematiikan suhteen. Miksi laskea päässälaskua, kun kaikilla on puhelimessaan taskulaskin, jolla ratkoa helpotkin päässälaskut?
Meidän olisikin järkevää alkaa antamaan aivoille lepoa muulloinkin kuin yöllä. Aivot nauttivat, kun ne saavat lepo- ja palautumisaikaa muulloinkin kuin nukkuessa. Elämän tyhjät hetket ja mitääntekemättömyys tekevät aivoille hyvää, ne ovat aivojen ja mielen hyvinvoinnille tärkeää ja kehittävää aikaa. Kun malttaa laskea älypuhelimen käsistään, istua alas ja vaikkapa katsoa ikkunasta aukeavia maisemia, pääsevät aivot raksuttamaan oppimansa tiedon järjestelyn, yhdistelyn ja varastoinnin parissa. Näennäisen tyhjäkäynnin aikanakin aivot koko ajan järjestelevät tietoa ja tallentavat asioita muistiin.
Kokeile antaa aivoillesi välillä lepoakin tässä hektisessä maailmassa, uskon että se kannattaa pidemmän päälle.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi