Pääkirjoitus 13.12.2019

Huulipunahallitus?

Suomessa on kiva tapa nimetä hallituksia kaikenlaisilla hassuttelunimillä. Niitä keksivät niin itse hallituspuolueet kuin oppositiokin. Yleensä hallituspuolueet keksivät ne asiallisemmat ja oppositiolle jäävät keksittäväksi sitten ne hieman ivallisemmat vaihtoehdot. Niinpä ei kauaa mennyt, kun Sanna Marinin uusi hallitus nimettiin huulipunahallitukseksi. Nimen keksimisen takana olivat Pohjanmaan kokoomusnaiset, jotka mainitsivat kannanotossaan Suomen siirtyneen härkälaumasta huulipunahallitukseen. Kannanotossa todettiin myös, ettei kyseessä ole ehkä paras mahdollinen vaihtoehto tämäkään, mikä ainakin allekirjoittanutta hieman ihmetytti, nimenomaan naisjaoston lausumana. Luulisi, että juuri naisjaostossa oltaisiin iloisia siitä, että nuoret naiset ovat vallanneet politiikan kärkipaikat Suomessa?

Marinin hallituksessa naisia tosiaankin on 12 ja miehiä 7. Suurimman huomion, niin meillä kuin maailmallakin, ovat saaneet maailman nuorin pääministeri Marin sekä ministerit Andersson, Ohisalo ja Kulmuni, ovathan he kaikki alle 35-vuotiaita naisia, jotka johtavat samalla myös omia puolueitaan. Monet ovat olleet huolissaan hallituksen kokemattomuudesta. Itse näen niin, että se mikä kokemuksessa ehkä nyt hävitään, on mahdollista voittaa uuden sukupolven tuoreella näkökulmalla asioihin ja niiden hoitamiseen.

Itse tervehdin tällaista nuorten esiinmarssia, on sitten kyse miehistä tai naisista, ihan positiivisin mielin. Josko nyt saataisiin ummehtuneisiin poliittisiin piireihin hieman uutta säpinää? Aivan liian kauan ovat samat kuluneet naamat jo vallassa jyllännetkin luutuneine käsityksineen ja saunasopimuksineen. Vaikka itse kuulunkin ns. setämiesten ikäkategoriaan, niin en ole huolissani omasta miehisyydestäni, vaikka naiset nyt ovat ottaneetkin johdon Suomessa. Kuitenkin monille Suomen setämiehille asia tuntuu ottavan koville. Monet ovatkin nyt heränneet luolistaan ja ruoskivat jo kovalla kädellä uutta huulipunahallitusta. Kaikenlaiset tytöttelyt ja Spice Girls-vertaukset sinkoilevat somessa. Ehkäpä kuitenkin voisimme antaa näille ”tytöille” mahdollisuuden näyttää kyntensä Suomen asioiden hoidossa. Ei se nyt voi kovin paljon ainakaan huonommin mennä kuin niillä aikaisemmilla ”setämieshallituksilla”? Sitä paitsi, jos gallupit pitävät kutinsa, saamme viimeistään kolmen vuoden päästä taas vanhan kunnon setämieshallituksen, kun perussuomalaiset ja kokoomus pääsevät näyttämään omat kyntensä. Näissä puolueissahan eivät nuoret naiset jyllää, muuta kuin korkeintaan kahvinkeittäjinä.

Vaikka hallituksen kokoonpano olisi minkälainen tahansa, on selvää, että sillä on nyt näytön paikka. Maailmalla Suomen hallituksen kokoonpano nuorine naisineen on otettu ilolla vastaan, mutta siitä ei ole mitään apua, jos homma ei toimi. Kapuloita hallituksen rattaisiin tullaan heittämään varmasti ennennäkemättömällä raivolla. Toivottavasti kuitenkin pysytään asiallisella linjalla, sillä politiikka on jo aivan liiaksi muuttunut vastustajien maalittamiseksi somessa ja likasangon kaatamiseksi tylysti niskaan. Jokaisessa puolueessa on varmasti monia hyviä, asioista perillä olevia järkipoliitikkoja ja sitten näitä ns. koulukiusaajia, jotka öyhöttävät minä-minä -juttujaan somessa päivästä toiseen. Kumpien sinä haluat johtavan tätä maata?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Mika Kari, Kalle Aaltonen ja Minerva Kastehelmi Etelä-Lahden ääniharavat
Milla Bruneau: Jokainen kaupungissa vieraileva tapahtumakävijä on myös potentiaalinen tuleva lahtelainen
Vaalimainokset ovat kalliita ja ilkivalta aiheuttaa ehdokkaille ylimääräisiä kustannuksia
Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
ARKISTO