Lahti-kaupungin kaksi ikiaikaista rakennusprojektia liikuntapuolella nytkähtelevät niin eteen- kuin taaksekin päin. Lahdessa on puuhattu ja toivottu uutta uimahallia 50 metrin altaineen jo 80-luvulta lähtien. Toinen ikiaikainen toive on ollut Kisapuiston palauttaminen alkuperäiseen loistoonsa lahtelaisten jalkapallopyhättönä. Nyt näyttää siltä, että Kisapuiston uusi stadion voisi jopa totutua. Sen sijaan uuden uimahalllin tai uintikeskuksen tulevaisuus siintää jossain horisontissa tai jopa sen takana.
Uimahalli on näistä hankkeista se hankalampi toteuttaa, sillä uuden uintikeskuksen budjetti pyörii noin 30 miljoonan euron paikkeilla ja tällaiseen satsaukseen ei Lahdella tällä hetkellä ole varaa, sillä homekoulut ja kehätie vievät pääosan kaupungin rahoista. Niinpä Launeelle jo 80-luvulla luvattu uimahalli onkin tällä hetkellä vain kaukainen haave. Kaupungintalolla elätellään toiveita siitä, että mukaan saataisiin joku yksityinen taho, joka olisi valmis satsaamaan rahallisesti uintikeskukseen esimerkiksi hotellin yhteydessä. Tällöin sijaintipaikka olisi Launeen sijaan Ranta-Kartano. Loppujen lopuksi uintikeskuksen sijainnillakaan ei ole niin väliä, kunhan projekti vain jossain vaiheessa saataisiin eteenpäin. Silloin voittajia olisivat kaikki lahtelaiset, sillä tuskin kukaan kiistää uuden uimahallin tarvetta tai sen positiivisia vaikutuksia kaupunkilaisten hyvinvointiin sekä siitä saatavia terveyshyötyjä.
Sen sijaan Kisapuiston tilanne vaikuttaa juuri nyt hieman positiivisemmalta. Toimitilayhtiö Spatium ja kehitysyhtiö Ladec alkavat haalia rahoitusta Kisapuiston uuteen pääkatsomoon ja uusi pääkatsomorakennus voisi suunnitelmien mukaan valmistua aikaisintaan keväällä 2020. Rakentamispäätöksen edellytyksenä kuitenkin on, että hankkeeseen saadaan kaupungin ulkopuolista rahaa vähintään 40 prosenttia. Arviolta 7,1 miljoonan euron hankkeessa se tarkoittaa noin 2,8 miljoonaa euroa. Ja tuo 7 miljoonan arviokin taitaa olla aika alakanttiin. Rahoitusta tullaan kyselemään niin julkiselta kuin yksityiseltäkin puolelta.
Ainakin FC Lahti on jossain vaiheessa väläytellyt puolen miljoonan euron sijoittamista projektiin. Lisäksi Suomen valtiolta, jalkapalloliitolta sekä FIFA:lta rahaa olisi saatavissa projektiin. Yksi vaihtoehto olisi tuolien myyminen yrityksille tai avoin osakeanti. Myös stadionin nimen myyminen on yksi keino. Tästä hyvä esimerkki löytyy aika läheltä, sillä Pelicansin kotiareenan nimen osti vuonna 2005 huonekalujätti Isku, joka muutti jäähallin nimen komeasti Isku Areenaksi 15 vuodeksi.
Jos ja kun stadion joskus saadaan valmiiksi, on selvä, että stadionille on saatava muutakin käyttöä kuin FC Lahden pelit. FC Lahden toimistolla arvellaan, että sen käyttöaste Kisapuistosta tulisi olemaan vain noin 10-15 prosenttia. Näin muiden toimijoiden tulisi täyttää käyttöasteesta huimat 85-90%. Ketä nuo sitten voisivat olla? Muutkin kesälajit kuin jalkapallo varmasti ottaisivat Kisapuiston omakseen, mutta itselleni ensimmäisenä mieleeni tulee Kisapuiston käyttäminen konsertti-areenana, joka vetäisi helposti 5000-6000 henkeä. Tällä hetkellä jo Suomestakin löytyisi muutama tuon kokoluokan artisti, ulkomaista puhumattakaan, mutta ongelmaksi muodostuukin nimenomaan talvikäyttö. Mitä olisi Kisapuiston talvikäyttö? Voisiko kentän jäädyttää talveksi koko kansan luistelupaikaksi ja eräänlaiseksi talviriehakeskukseksi? Pelicans voisi pelata ulkoilmaottelun Kisapuistossa jne. Onhan näitä ideoita. Ja lisää ideoita varmasti tarvitaan, jotta suunnitelmat saadaan vietyä maaliin asti. Niin ja sitten tarvitaan sitä riihikuivaa rahaa myös…
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi