Paikallisradioguru Matti Eve nostatti viikolla keskustelumyrskyn ehdotettuaan maakuntalehden kolumnissaan, että Lahden hiihtostadionin kunnostukseen ei tulisi MM-kisojen jälkeen lapioda ensimmäistäkään veroeuroa. Eve vertasi Lahden Urheilukeskusta krematorioon. Even mukaan mäkimonttuun ohjattavat kymmenet miljoonat tulisi ohjata jatkossa kaiken kansan iloksi. Vaihtoehdoksi Eve ehdotti tekstissään mm. rantabulevardin rakentamista veden päälle Teivaan satamasta aina Mukkulaan asti. Kiva idea sinänsä, mutta tietääkseni sellainen on osittain jo olemassa ja loputkin ainakin suunnitteluasteella. Ei tosin veden päälle, mutta rantaa myöten nyt ainakin.
Ymmärrän osittain lahtelaisten tuskan. Hiihtostadionin remonteille löytyy kyllä aina rahaa, mutta uutta, kaiken kansan uimahallia tai tekojäärataa varten ei Lahdesta löydy rahaa kirveelläkään. Kaiken lisäksi Suomen mäkihyppy ja osin hiihtokin on jäänyt taistelemaan sijoista ynnä muut. Onko ratkaisu sitten se, että lopetaan koko hiihtourheilu ja puretaan hiihtostadion? Ja mitä tilalle?
Katsotaanpa hieman sitä kolikon toista puolta. Lahti on tunnettu maailmalla pääosin vain yhdestä asiasta. Hiihtostadionista. Kyllä, juuri ne kolme mäkeä on se juttu. Jotkut suomalaiset saattavat sentään tietää vielä radiomastotkin. Ensimmäiset Salpausselän kisat pidettiin 93 vuotta sitten. Ensimmäiset MM-kisat vuonna 1926. Ensi vuoden MM-kisat ovat Lahden seitsemännet. Enemmän kuin missään muussa kaupungissa koko maailmassa. Kylmä fakta on se, että Lahti on yksi hiihtomaailman kuuluisimmista keskuksista. Ja syystäkin. Stadionin sijainti on ylivertainen muihin talviurheilukaupunkeihin verrattuna. Käytännössä Stadion nököttää keskellä kaupunkia hyvien yhteyksien päässä.
Niin Salpausselän kisat kuin MM-kisatkin tuovat Lahteen joka vuosi suuren määrän niin kotimaisia kuin ulkomaalaisia turisteja. Turisteja mäkimontussa käy vuosittain noin 30 000. Tästä liki 100-vuotisesta historiasta ja pitkään rakennetusta identiteetistä Eve olisi siis valmis luopumaan, jotta saa veden päälle rantabulevardin? Olen aina ihmetellyt Lahden päättäjien tarmoa tuhota kaikki vanha ja rakentaa uutta, mutta käydystä keskustelusta päätellen kyse taitaakin olla vain yleisesti lahtelaisesta lyhytjänteisyydestä ja näköalattomuudesta. Nyt kun ei hyppy kulje, eikä suksi luista, niin luovutaan kokonaan siitä ainoasta asiasta mistä Lahti on tunnettu? Mikä olisi Lahden identiteetti ja brändi, jos hiihtostadionista luovuttaisiin? Rantabulevardilla ei vielä ihan kauheasti erotuta muista kaupungeista, joten jotain hieman raflaavampaa pitäisi keksiä. Taitaisi ainoaksi brändiksi jäädä lahtelainen kusipäisyys, jota tunnetusti täällä riittää. En sitten tiedä, kuinka hyvin se turisteja kaupunkiin vetäisi.
Maakuntalehden mukaan 10 vuoden aikana hiihtostadionille on lapioitu noin 26 miljoonaa euroa. Pieni summa siihen nähden, että Lahti on suorastaan innokas maksamaan kehätiestä 70 miljoonaa euroa. Siis siihen tiehen, jota pitkin pääsee Lahden ohi mahdollisimman nopeasti.
Purkamisen sijaan hiihtostadionin toimintoja pitäisi kehittää entisestään ja tehdä stadionista toimivampi myös kesäisin. Talvilajeista ampumahiihto tulisi palauttaa takaisin stadionille. Lumilautailua varten voisi myös rakentaa hyppyrin. Kesäisin seikkailupuistotoimintaa ja maauimalaan lisää panostusta vaikkapa porealtaiden ja vesiliukumäen muodossa. Lisäksi kunnon kahvila mäen huipulle jne. Vain mielikuvitus on rajana.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi