Pääkirjoitus 5.8.2022

Paluu sorvin ääreen

Omalähiön kuukauden mittainen kesäloma humahti kuin hetkessä ohi. Onko siitä tosiaankin neljä viikkoa, kun kirjoittelin lomille lomps -päivityksiä someen? Tällä viikolla moni muukin on palannut töihin eli leikkisästi sorvin ääreen. Mielenkiintoista sikäli, sillä aika harva nykyään tekee työtään sorvin ääressä. En minä ainakaan, sillä työpäivät kuluvat tiukasti päätteen ja näppäimistön ääressä. Monet hieman nuoremmat eivät varmasti edes tiedä mikä sorvi on, mutta sen ääreen kuitenkin palataan. Jään mielenkiinnolla odottelemaan sitä, kun sorvin tilalle keksitään joku hieman nykyaikaisempi ilmaus. Siihen asti lyödään edelleen myös hanskat tiskiin ja heitetään kirves kaivoon. Ja tietenkin lopuksi viskataan lusikka nurkkaan.

Loma meni menojaan, mutta maailma ei sillä aikaa muuttunut yhtään. No, ei ainakaan parempaan suuntaan. Venäjä jatkaa edelleen hyökkäyssotaansa Ukrainassa, joka aiheuttaa meillä hinnannousua ja inflaatiota. Energiaa pitäisi alkaa säästämään ja se peevelin koronakin pyörii edelleen väestössä. Tuli itsekin käytyä se läpi heti loman aluksi. Niinpä, kukapa sitä työaikana sairastuisi? Lomalla on aina aikaa sairastaa.

Nato on ollut päivittäin esillä. Ratifioinnin etenemistä seurataan tarkasti ja tietenkin liki päivittäin kauhistellaan myös sillä skenaariolla, jos se Turkin Erdogan ei ratifioikaan sopimusta. Samoin jaksetaan uutisoida tarkasti minkälaista Naton sotalaitteistoa kulkee juuri nyt Suomenlahdella tai mitä Naton sotilaat sanoivat Suomen sotilaista yhteisharjoitusten jälkeen.

Sää on tietenkin loman ikiaikainen kestoaihe. Tänäkin kesänä meitä ovat kurittaneet tai hellineet mm. käristyskupoli, seksihelle, helle-inferno ja paahtopaiste. Jännää muuten, että ennen ihan tavalliset sääilmiöt ja sään vaihtelut on nykyään uutisoitava jotenkin superhyper-näyttävästi. Mikään tavallinen ei kelpaa. No, onhan siinä tietysti eroa kerrotaanko mediassa lakonisesti että helteet jatkuvat vaiko niin, että yllemme saapuu käristyskupoli. Kyllähän käristyskupoli myy paremmin kuin ihan tavallinen helle. Jäämme odottelemaan massamurhaajamyräkkää. Sellainen on varmasti syksyn tullen tulossa.

Jos mietitään mikä oli se tämän kesän kovin uutinen, se josta kesä 2022 muistetaan, niin voittajaksi saadaan mursun traagiset seikkailut Haminassa ja Kotkassa. Meillä oli käytettävissä mm. Mursu-live, josta pystyi seuraamaan mursun edesottamuksia suorana lähetyksenä ja media piti meidät tiukasti ajan tasalla siitä mitä mursu nyt tekee ja minne se on suuntaamassa. Mursun kuoltua sille järjestettiin tietenkin muistotilaisuus Kotkassa, jonne oli raahattu myös se kuuluisa mursun runtelema mattoteline. Jopa mursun ruumiinavauksen tulokset päätyivät uutiseksi. Ehdottomasti kovinta journalismia sitten Ruokolahden leijonan.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO