Pääkirjoitus 7.6.2024

EU-vaalit

EU-vaalit käydään tämän viikon sunnuntaina. Vaalikampanjat ovat loppusuoralla ja ennakkoäänetkin on jo ehditty antamaan. Perinteisesti EU-vaalit ovat olleet Suomessa ikään kuin välttämätön paha, vaali joka ei ketään kiinnosta. Tästä kertoo jo edellisten vaalien äänestysprosentti, joka on pyörinyt jo vuosikaudet vaaleista toiseen vain 40% tienoilla. Siis alle puolet suomalaisista äänioikeutetuista äänestää EU-vaaleissa. Tämä on sikäli aika outoa, ettei vaali kiinnosta, koska nimenomaan EU:ssa päätetään todella monista meidänkin asioista ja ainoastaan äänestämällä voit niihin vaikuttaa.

Nämä EU-vaalit saattavat kuitenkin yllättää, sillä ilmassa on ollut aistittavissa jo pienen pientä vaalikiimaa. Äänenpainot ovat vaalikeskusteluissa nousseet, kun puheeksi on otettu maahanmuuttajat tai ilmastotoimet. Tähän varmasti vaikuttaa tämänhetkinen tilanne maassamme, jossa polarisoituminen ja puolien valitseminen on noussut uuteen arvoon. Hallitus-oppositio -asetelma on kovin kärjistynyt ja se ei voi olla näkymättä myös EU-vaaleissa. Lisäksi Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut entistä enemmän EU:n roolia konflikteissä esiin. Euroopasta pitäisi nyt löytyä ennennäkemätöntä yhteishenkeä, sillä mitä käy USA:n tuelle Ukrainassa, jos presidentiksi siellä nousee täysin arvaamaton Trump? Voiko Eurooppa jatkossa enää luottaa siihen, että kyllä USA ja NATO hoitavat konfliktit ja eurooppalaiset katsovat vierestä? Nyt on EU:sta pakko löytyä sellaisia tervepäisiä henkilöitä, joilla on osaamista, neuvottelukykyä ja halua yhdistää Eurooppaa. Helppoa se ei ole ollut ennenkään, mutta tämän hetken maailmassa, jossa monet asiat ovat pielessä, se on entisestäänkin vaikeampaa ja haastavampaa. Ja kyllähän lista EU:n kärkihaasteista on mittava: Ilmastonmuutos, talouskriisi, ikääntyvä väestö, työttömyys, maahanmuutto ja maailman turvallisuus ovat asioita, joihin EU:n on löydettävä ratkaisuja.

On muuten aika yllättävää, että myös Putin-henkistä ajattelua löytyy paljon Euroopasta, niin äärivasemmiston kuin äärioikeistonkin puolelta, joten tarkkana saa äänestäjä olla, ettei oma ääni valu putinistien laariin. Kannattaa siis tarkkaan ottaa selvää siitä, mihin Euroopan parlamentin puolueryhmään suomalaiset puolueet kuuluvat ja mikä on kunkin puolueryhmän agenda.

Lopuksi on syytä muistaa, että äänestäminen on tärkeää. Se on yksinkertaisesti demokratian kulmakivi ja sen merkityksen usein huomaa vasta sitten, kun sen menettää. Kaikissa maissa ei järjestetä tänä päivänäkään vapaita vaaleja, joten pidetään huoli siitä, että jatkossa käymme antamassa äänemme ja pidämme siten omalta osaltamme huolen siitä, että demokratia toteutuu. Elämme merkittäviä muutoksen aikoja Euroopassa, joten nyt jos koskaan, kannattaa äänestää, sillä muutoksen suunta määritellään nyt ja tässä. Minkälaisen Euroopan sinä haluat tulevaisuudessa nähdä?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO