Lauantaina kajahtaa taas kouluissa ja muissa oppilaitoksissa vanha kunnon Suvivirsi.
Koulut loppuvat ja lapset ja nuoret pääsevät ansaitusti kesälaitumille, kun pitkä lukukausi saa päätöksensä. Varmasti myös opettajat ovat lomansa ansainneet. Onnekkaimmat pääsevät kesätöihin, toisten loman kuluessa lähinnä lomailun merkeissä.
Tämän vuoden kevätjuhlia varjostaa Hyvinkään ikävä ampumistapaus, joka osoitti jälleen, että vaikka Suomea pidetäänkin maailmalla mallimaana, ei täälläkään kaikilla ole hyvä olla. Osalla meistä on paha olla ja eriasteiset henkiset ongelmat kuten esimerkiksi masennus on lisääntynyt hälyttävästi suomalaisten keskuudessa.
Masennus aiheuttaa yksittäisistä sairauksista eniten työkyvyttömyyttä Suomessa. Sen kansantaloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Masennuksen ja muiden henkisten ongelmien tunnistamiseen ja hoitoon tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa masennukseen.
Mitä tavallinen suomalainen sitten voisi asian eteen tehdä? Vähemmän lääkkeitä, enemmän kuuntelijoita voisi olla yksi hyvä lähtökohta. Ilmaisia kuuntelijoita ovat ystävät ja läheiset. Tänä päivänä, kun suuri osa nuorista ja vähän vanhemmistakin pitää yhteyttä sosiaalisen median kautta, jää se henkilökohtainen, fyysinen kuunteleminen todella vähäiseksi. Kysellä mitä kaverille kuuluu, miten sillä menee eli välitetään ihan oikeasti ja pidetään kaverista huolta. Ei tyydytä pelkkiin facebookin statuspäivityksiin. Yhteisöllisyyden lisäämiselle yhteiskunnassamme on suuri tarve.
Ikävä kyllä ihan yksinkertaista kaavaa ei taida olla olemassakaan tälläisten hirmutekojen poistamiseksi, sillä ihmismieli on kaiken kaikkiaan hyvin arvaamaton. Kaikesta tästä huolimatta uskoa parempaan huomiseen riittää.
Paljon onnea ylioppilaille ja muille valmistuneille!
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi