Pääkirjoitus 18.6.2021

Miksi Jeppe ei äänestä?

Joskus ennen muinoin kyseltiin, että miksi Jeppe juo. Kuntavaalien jälkeen voidaan vääntää tuo ikiaikainen kysymys muotoon miksi Jeppe ei äänestä? Kuntavaalien äänestysprosentti oli nimittäin katastrofaalisen huono. Huonoin 70 vuoteen. Koko maassa äänestysprosentti oli 55% tienoilla, Lahdessa vain niukasti yli 51 prosentin. On varma, että tähän on monta erillistä syytä, mutta tulos on hälyttävä jo demokratiankin kannalta. Minkälainen mandaatti on valtuutetuilla, kun puolet äänestysoikeuden omaavista jättää kokonaan äänestämättä?

Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Vaalien suurimman äänipotin Lahdessa keräsi Sdp, jonka äänisaalis prosenteiksi muutettuna oli varsin muhkea 24,9% ( 12 549 ääntä). Jos suhteutetaan tulos kaikkiin lahtelaisiin äänioikeutettuihin, saadaankin varsin erilainen kuva kannatuksesta. Vain 12,7% kaikista äänioikeutetuista antoi äänensä demareille ja käytännössä kaikkien muidenkin puolueiden kannatus vaaleissa putoaisi tällaisessa hypoteettisessa tilanteessa puolet. Ei järin vahva mandaatti kenelläkään, vai mitä? No, tuo on tietysti spekulointia ja koskaan ei suomalaisissa vaaleissa tulla näkemään äänestysprosenttia sata, mutta jotain se kertoo, jos 48,9% äänioikeutetuista jättää äänestämättä. Lahdessa jäi siis käyttämättä uskomattomat 48 413 ääntä! Lahtelaisten pohjat vedettiin perinteisesti Liipolassa, jossa äänestäminen kiinnosti vain 38,6% äänioikeutetuista. Vastaavasti Jalkarannassa äänestäminen kiinnosti yli 62 prosenttia. Onko äänestämisestä tulossa vain hyväosaisten asia?

Miksi kuntapolitiikka ei sitten kiinnosta? Luulisi, että kiinnostaisi, sillä kunnissa tehdään ne tärkeimmät päätökset, jotka eniten jokapäiväiseen elämäämme vaikuttavat. Oliko vika ajankohdassa? Kesällä ei tunnetusti ole helppo saada ihmisiä äänestämään. Tätähän on kokeiltu aikaisemmin yksissä eurovaaleissa huonolla menestyksellä. Onko syynä se, että suurin osa ehdokkaista on ns. matti meikäläisiä? Mediaseksikkäät julkkisehdokkaat loistivat poissaolollaan, mikä on kyllä ainakin omasta mielestäni vain hyvä asia. Vai onko niin, että politiikka on menettänyt uskottavuutensa? Monesti kuulee sanottavan, että on ihan sama ketkä siellä asioista päättävät, huonosti menee joka tapauksessa ja poliitikot ajavat aina vain omaa etuaan. Tällainen ajattelutapa on mielestäni todella outoa, sillä silloinhan ihmiset ikään kuin luovuttavat oikeutensa vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Yksi syy voi olla myös se, että tänä päivänä politiikasta on tehty somen voimalla todella likaista peliä, jossa vastustajat suolataan keinolla millä hyvänsä. Tämä näkyi jo monien puolueiden ehdokasasettelussa, kun jotkut eivät uskaltaneet tai halunneet lähteä edes ehdolle, koska poliittinen keskustelukulttuuri on muuttunut kovin päällekäyväksi ja vastakkainasettelu jopa henkiseksi väkivallaksi ja kiusaamiseksi.

Olisiko jo aika miettiä uusia, digitaalisia keinoja äänestämiseen? Teknologia kyllä antaa jo keinot turvalliseen äänestämiseen netissä, mutta löytyykö päättäjiltä tarpeeksi halua muutokseen?

Petri Salomaa
Päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO