Vuonna 2022

Pitelet kädessäsi vuoden 2022 viimeistä Omalähiötä. Seuraavan kerran Omalähiö tippuu luukustasi tammikuun 13. päivä ja silloin eletäänkin jo vuotta 2023. Perinteisesti olen aina vuoden viimeisessä numerossa niputtanut kuluneen vuoden tapahtumat yhteen, jotta saisin hieman perspektiiviä siitä mitä kaikkea vuosi onkaan sisällään pitänyt. Itsekeskeisesti olen käyttänyt lähdeaineistona vain ja ainoastaan omia pääkirjoituksiani eli kyseessä on vuosi allekirjoittaneen vinkkelistä katsottuna.

Heti alkuvuodesta Suomen kansa kohahti, kun amerikkalainen mediajätti CNN listasi vuoden 2022 upeimmat matkakohteet ympäri maailman ja näiden upeiden matkakohteiden joukosta löytyi pieni, mutta sinnikäs Lahden kaupunki! Ensimmäiset aluevaalit järjestettiin tammikuussa, mutta niissä äänesti vain vajaat 50% äänioikeutetuista, joka herätti ansaittua keskustelua. Helmikuussa tuskailtiin, kun olympialaiset jouduttiin pitämään hieman koronaepidemian varjossa ja Ranskan presidentti Macron tarjosi Ukrainalle suomettumista keinona selvitä konfliktista Venäjän kanssa. Tähän Putin vastasi hyökkäämällä asein Ukrainaan ja samalla Suomen talviunilla makoillut NATO-optio heräsi henkiin hetkessä. Maaliskuu Suomessa varoiteltiin Venäjän hybridivaikutusyrityksistä ja ensimmäisenä sodan seurauksena uhkasi paperi loppua Suomesta. Sekös meitä täällä toimituksessa huoletti.

Huhtikuussa hoitoala uhkasi lakolla. Paljon heille luvattiin ja paljon kiiteltiin koronan hoidosta, mutta hoitoalan palkkauksessa se ei näkynyt. FC Lahti aloitti kautensa kotiottelulla, mutta peli pelattiin Vaasassa. Voiko nolompaa olla? No, voi olla, nimittäin koko FC Lahden kausi oli farssi. Natoon hakemista kiirehdettiin ja näin paikallisesti kehoitin lahtelaisia tutustumaan lahtelaiseen kulttuuritarjontaan ja osallistumaan paikallisten omakotiyhdistysten toimintaan. Toukokuussa puhutti vanhan Launeen terveysaseman tiloihin muuttanut Tuulensuoja eli päiväkeskus päihteiden käyttäjille. Samalla tuuletettiin Fazerin makeistehtaan valittua asemapaikakseen Lahden ja muutenkin kaupungissa oli aistittavissa positiivista pöhinää. Kesäkuusssa tuo positiivinen pöhinä sai hieman karumman kehyksen, kun KymiRing haettiin konkurssiin ja kukapas muu siellä oli mukana sekoilemassa kuin Lahden kaupunki rahoineen. Liike Nyt harppasi kerralla valtuuston neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi, kun neljä valtuutettua loikkasi yllättäen Liike Nytin joukkoihin. Vaaleissa Liike Nyt ei saanut yhtään paikkaa, mutta käy se näköjään näinkin. Kisapuiston hankesuunnitelma hyväksyttiin, mutta kauas on vielä pitkä matka. Kaikki lahtelaiset jalkapallofanit tietävät mitä tarkoitan, sillä vastahan Kisapuiston stadionia on odotettu 70 vuotta toteutuvaksi.

Heinäkuussa lomailtiin, mutta elokuussa ennakoitiin jo tulevia ongelmia sähkön hinnan kanssa ja ihasteltiin Wilma Murron EM-kultaa seiväshypyssä. Sanna Marin pysyi otsikoissa ja tällä kertaa hän ravisteli pääministeri-instituutiota bilekohullaan. Jauhojengi jee!! Syyskuussa hallitus kasaili sähköpakettiaan ja hoitajat uhkailivat lakkojen koskevan myös teho-osastoja. Merkittävää oli tietenkin jokasyksyinen ja perinteinen yleisökato jääkiekkoliigassa. Sen sijaan Nord Stream-putkien räjähtäminen Ruotsin rannikon läheisyydessä muistutti meitä käynnissä olevasta sodasta ja sen mahdollisuudesta laajeta hetkessä.

Lokakuussa huomattiin, että inflaatio on hurjassa nousussa ja eläminen kallistuu kovaa vauhtia. Eläminen on nyt yksinkertaisesti kalliimpaa ja jostain on jokaisen säästettävä. Lahden valtuutetut tekivät opintomatkan Tampereelle. Onko se musta makkara, joka tekee Tampereesta Suomen tämän hetken ykköskaupungin? Marraskuussa muistuttelin teitä siitä, kuinka netissä meitä huijataan algoritmien avulla ja siitä kuinka tämän päivän isä-ihmisillä on monta roolia ja kauhean paljon ulkoa ja sisältä kumpuavaa painetta onnistua isänä. Gettomasa pamahti kuuluisaksi koko maassa, ei niinkään mahtavien rap-esityksiensä ansiosta, vaan idiottimaisen haastattelunsa ansiosta. Joulukuussa juhlittiin itsenäisyyttä tässä lottovoittajien maassa ja pähkäiltiin keinoja, joilla saataisiin sähkönhintaan edes jotain tolkkua.

Yhteenvetona vuodesta voisi sanoa, että yksi asia pysyi otsikoissa läpi vuoden: Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja kaikki siitä johtuvat ongelmat länsimaiden talouteen. Koronasta päästiin vihdoinkin voiton puolelle, mutta vastaavasti seuraava epidemia eli venäläinen sotahulluus Putinin tapaan jatkoi näitä hulluja vuosia. No, tästäkin kaikesta selvitään, näin vilpittömästi uskon.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille säädyille!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Sähkön hintakatto

Kun koronapandemia iski liki kolme vuotta sitten Suomeen vauhdilla, toimi myös maan hallitus silloin todella vauhdikkaasti. Pikaisesti pantiin käytäntöön useita isoja ja varsin uskomattomiakin toimia ja loihdittiin monia eri tukimuotoja yrityksille. Nyt meillä on käsissämme, vai pitäisikö sanoa jo sylissämme, uusi vakava kriisi eli sähkönhinta, joka on noussut pilviin. Tästä saamme tietenkin kiittää Venäjää ja sen hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Tässä kriisissä hallituksen toimet eivät ole olleet lähellekään niin ripeitä kuin koronakriisissä. Monen kuukauden vatuloinnin jälkeen saatiin kotitalouksille aikaiseksi kotitalousvähennyksen kaltainen ns. sähkövähennys. Kotitalous on oikeutettu tähän vähennykseen jos sähkölaskut ovat nousseet yli 2000 euroa neljässä kuukaudessa (tammi-huhtikuu). Lisäksi arvonlisävero pudotettiin 24 prosentista 10 prosenttiin. Hyvä alku, mutta ei riitä mihinkään.

Varsinkin jos mietitään yrityksiä, niin niille ei ole suunnattu toistaiseksi mitään muuta kuin tuo ALV:n pudottaminen ja jokainen meistä osaa laskea, ettei se ALV-osuuden laskeminen 14 prosenttiyksiköllä pelasta vielä yhtään mitään. Koronan iskiessä yrityksille oli tarjolla hyvin nopeasti haettavana useita eri tukimuotoja. Nyt sähkökriisin iskiessä yritys ei voi hakea tukea mistään. Itse on pärjättävä. Esimerkiksi yritykset joilla on isoja lämmitettäviä hallitiloja, ovat varmasti todellisessa nesteessä sähkölaskujen kanssa. Jopa meidän pieni toimituksemme, joka toimii vanhan omakotitalon yläkerrassa voi odottaa tammi-helmikuulta jopa 2500-3000 euron kuukausittaista sähkölaskua. Sellainen summa alkaa vaikuttaa jo pienen yrityksen toimintaan pidemmällä aikavälillä ellei jotain tukea tai muuta keinoa pienentää sähkölaskua pikaisesti löydy. Nyt olemme toimineet niin, että osa huoneista on otettu pois käytöstä, lämmitystä pudotettu ja siirrytty osin etätöihin. Katsotaan miten toimet riittävät.

Tällä viikolla pääministeripuolue toi pikavauhdilla eduskuntaan ajatuksen sähkön hintakatosta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan voisi tähän todeta. Oppositio leimasi ehdotuksen heti panikoimiseksi, liian myöhäiseksi ja vaalitempuksi. No, oli se sitten mitä tahansa noista, niin nyt olisi syytä oppositionkin syytä unohtaa politikointi asian tiimoilta ja tarttua tilaisuuteen asettaa sähkölle hintakatto. Mitä pikemmin, sen parempi. Hintakaton lisäksi odotan hallitukselta edelleen toimia, jotka edesauttaisivat monet pienet ja keskisuuret yrittäjät tästä nesteestä ylös. Jotain sellaista kuin kotitaloukseille räätälöity sähkövähennys, olisi varmasti varsin sopiva myös yrityksille. Sen verran paljon me veroja Suomessa maksamme, että on syytä odottaa, ettei tämä sähkökriisi kaadu kokonaan kotitalouksien ja yrittäjien niskaan. Lain mukaan sähköä on toimitettava kansalaisille kohtuulliseen hintaan. Nyt hinta ei ole kohtuullinen.

Jään mielenkiinnolla odottamaan kunka hintakatto eduskunnassa etenee ja hikikarpalot otsalla odottamaan joulukuun sähkölaskua.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Vesi Lahden vientituotteeksi?

Yksi isoimmista asioista, joista Lahti tunnetaan laajalti, jää usein meiltä lahtelaisilta huomaamatta, sillä niin itsestään selvä asia se meille on. Tämä asia on lahtelainen vesi. Lahtelainen vesi on jo vuosikymmenet ollut maamme ehdotonta ykkösluokkaa ja tämän voi jokainen huomata juodessaan vettä muualla Suomessa. Ero on huima lahtelaisen veden eduksi. Lahtelaisen puhtaan ja hyvänmakuisen veden takana ovat Salpauselän suuret soraharjut, jotka varsin tehokkaasti suodattavat ja puhdistavat sade- ja sulamisvedet. Väitetään jopa, että vesi olisi sellaisenaan jo juotavaa, ennen kuin ne desinfioidaan kemiallisesti. Launeen lähde oli maankuulu jo 70-luvulla puhtaasta vedestään.

Ensimmäisenä lahtelaisen veden erinomaisen laadun toi näkyvästi esiin lahtelainen Mallasjuoma. 1950-luvulta alkaen Mallasjuomasta tuli lahtelaisuuden vertauskuva mainonnassa. Tutuiksi koko maassa tulivat sanonnat: ”Ei oo Lahden voittanutta!” ja ”Moi lahtelaista!” Jo silloin yleisesti tiedettiin, että salaisuus hyvän makuisten virvoitusjuomien ja olueiden takana on Lahden erinomainen veden laatu.

Lahden loistavan laatuista vettä kehui mm. Viking Malt joka muutama vuosi sitten päätti investoida Lahteen 90 miljoonaa euroa Kujalaan nousevaan uuteen mallastamoon. Yhtiön mukaan yksi tärkeimmistä seikoista siihen miksi yhtiö jäi Lahteen, on se tosiasia että raaka-aineet (vesi ja lähitilojen viljat) ovat Suomessa ja varsinkin Lahden alueella ylivertaisia. No, on näissä vesiasioissa otettu takapakkiakin. Jo pari vuotta sitten Lahden Hennalaan valmistui vedenpullottamo, jossa H204U Finlandin piti aloittaa pohjaveden pullottaminen ja myynti Aasiaan. Yhtään pulloa ei ole pullotettu, koska firma haettiin konkurssiin ja koko ajan tilanne on ollut varsin sekava ja pullottamon yhteydessä on puhuttu jopa rahanpesusta. Tämä ei poista sitä tosiseikkaa, että Lahdella olisi kyllä myytäväksi asti puhdasta vettä. Pitäisi vain löytää oikeat ja uskottavat yhteistyökumppanit ja väylät toiminnalle, jossa toiminnan voitto jäisi Lahteen.

Meille lahtelaisille hyvä, puhdas vesi on itsestäänselvyys, mutta maailmalla on siitä päivittäin huutava pula. Itse asiassa makean veden määrä on vain kolme prosenttia kaikesta maailman vedestä. Ja meillä sitä Suomessa ja Lahdessa riittää. Makea vesi on muuttunut ja muuttumassa entistä enemmän globaaliksi tuotteeksi ja hyödykkeeksi, jota myydään ja ostetaan kuin raaka-aineita, mineraaleja, puuta, öljyä ja kaasua. Teoriassa tämä tarkoittaa sitä, että istumme Lahdessa melkoisen kultakaivoksen päällä. Eri asia sitten on se, miten pystymme käytännössä hyödyntämään vesivarantoamme taloudellisesti ja mahdollisimman viisaasti. Kysyjiä ja ostajia varmasti tulevaisuudessa riittää.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

Lottovoittajien maa

Silloin kun minä olin pikkupoika, puhuttiin usein, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Jo ajat sitten irvileuat käänsivät tuon lauseen niin, että tarvitaan lottovoitto, jotta pystyisi elämään Suomessa. Molemmissa mielipiteissä piilee varmasti pieni totuuden siemen. Suomessa moni asia on paremmin kuin sadoissa muissa maailman maissa. Onnellisuus-tutkimuksissa kärkipäässä komeilee liki aina piskuinen Suomi. Ja suomalaiseen mielenlaatuun sopii hyvin, että sen onnellisuuden kiistää hyvin todennäköisesti vain ja ainoastaan suomalainen. Meillähän on siihen oikein sanontakin: Kell’ onni on, se onnen kätkeköön. Toisaalta, Suomessa maksetaan hurja määrä erilaisia veroja, joilla tämä onnellinen hyvinvointiyhteiskunta pääsääntöisesti rahoitetaan ja eihän se ruokakaan kaikkein halvinta Suomessa ole.

Suomen tulevien 105-vuotisjuhlien innoittamana päätin hieman tutkia minkälainen on se ”lottovoiton” saanut keskivertosuomalainen. Keskivertosuomalainen on iältään 42-vuotias nainen, jonka odotetaan elävän liki 84 vuotiaaksi. Tällä keskivertosuomalaisella on lapsia 1,85 ja hänen perheensä sisältää keskimäärin 2,77 henkilöä. Keskimääräinen suomalainen asuu kerrostalossa 80 m2:n omistusasunnossa, jossa on 3-4 huonetta. Henkeä kohden suomalaisella on 39,8 neliötä käytettävissään. Palkkaa tämä tavis-suomalainen saa keskimäärin vuodessa noin 40 000 euroa. Ammattina suomalaisella on todennäköisimmin myyjä. Yllättäen suurin osa suomalaisista ei käy töissä. Yksi työllinen elättää 1,31:tä työssä käymätöntä (työtöntä, lasta, eläkeläistä, opiskelijaa, kotityötä tekevää). Suomen tavallisin nimi on Timo Virtanen, vaikka yleisin sukunimi onkin Korhonen. Suomalaiset myös syövät ja juovat. Asukasta kohti laskettuna suomalaiset juovat vuodessa 73 litraa keskiolutta, kuluttavat 10 kg kahvia, syövät 58 kg tuoreita hedelmiä, 61 kg perunoita ja 72 kg lihaa. Paljon parjattua EU:ta keskivertosuomalainen tukee 147 eurolla vuodessa eli noin 12 eurolla per kuukausi. Ei ehkä sittenkään niin paljon kuin moni kuvittelee?

Loppujen lopuksi huomaamme, että keskiarvosuomalainen on itseasiassa hyvin teoreettinen hahmo ja oikeassa elämässä todella harvinainen. Ei ole olemassa mitään ”suurta yleisöä”, joka edustaisi suurinta osaa suomalaisia. Politiikassa sanonta ”kyllä kansa tietää” saa erilaisen merkityksen, kun ymmärtää, että itseasiassa 85-87% suomalaisista ei äänestä vaalivoittajapuoluetta eduskuntavaaleissa, vaikka se saisikin noin 20% annetuista äänistä. Tämän päivän Suomessa on todella vähän asioita, jotka yhdistäisivät yli puolta suomalaisista. Tähän ei pysty edes jääkiekkoilun MM-kulta tai Euroviisu-voitto.

Kaiken tämän syvällisen pohdinnan ja tutkiskelun jälkeen tulin siihen johtopäätökseen, että vuonna 2022 Suomi on edelleen varsin hyvä maa asua. Ei nyt ehkä ihan se päävoitto lotossa, mutta kyllä meillä asiat ovat monelta kantilta katsottuna todella hyvin. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei siitäkään kannata liikaa iloita. Onneksi vanhat suomalaiset sananlaskut ovat opettaneet meitä olemaan aina nöyriä, sillä että itku pitkästä ilosta ja ylpeys käy lankeemuksen edessä. Onnea 105-vuotias Suomi ja hyvä me!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

PÄÄKIRJOITUKSET -arkisto

joulukuu 2024

marraskuu 2024

lokakuu 2024

syyskuu 2024

elokuu 2024

kesäkuu 2024

toukokuu 2024

huhtikuu 2024

maaliskuu 2024

helmikuu 2024

tammikuu 2024

joulukuu 2023

marraskuu 2023

lokakuu 2023

syyskuu 2023

elokuu 2023

kesäkuu 2023

toukokuu 2023

huhtikuu 2023

maaliskuu 2023

helmikuu 2023

tammikuu 2023

joulukuu 2022

marraskuu 2022

lokakuu 2022

syyskuu 2022

elokuu 2022

kesäkuu 2022

toukokuu 2022

huhtikuu 2022

maaliskuu 2022

helmikuu 2022

tammikuu 2022

joulukuu 2021

marraskuu 2021

lokakuu 2021

syyskuu 2021

elokuu 2021

heinäkuu 2021

kesäkuu 2021

toukokuu 2021

huhtikuu 2021

maaliskuu 2021

helmikuu 2021

tammikuu 2021

joulukuu 2020

marraskuu 2020

lokakuu 2020

syyskuu 2020

elokuu 2020

heinäkuu 2020

kesäkuu 2020

toukokuu 2020

huhtikuu 2020

maaliskuu 2020

helmikuu 2020

tammikuu 2020

joulukuu 2019

marraskuu 2019

lokakuu 2019

syyskuu 2019

elokuu 2019

kesäkuu 2019

toukokuu 2019

huhtikuu 2019

maaliskuu 2019

helmikuu 2019

tammikuu 2019

joulukuu 2018

marraskuu 2018

lokakuu 2018

syyskuu 2018

elokuu 2018

kesäkuu 2018

toukokuu 2018

huhtikuu 2018

maaliskuu 2018

helmikuu 2018

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011