Pääkirjoitus 10.7.2020

Loma koronan varjossa

Pitelet käsissäsi Omalähiön kesälehteä, joka normaalisti on ollut pullollaan juttuja ja mainoksia erilaisista kesätapahtumista ympäri Suomea. Tämä vuosi ja tämä kesä on erilainen. Vielä kuukausi sitten näytti kesätapahtumien kannalta todella surkealta, mutta koronarajoitusten höllentäminen juuri kesän kynnyksellä muutti tilannetta merkittävästi parempaan suuntaan myös kesätapahtumien suhteen. Nyt meillä kotimaassa näyttäisi olevan paljon enemmän tarjottavaa lomalaiselle, kuin monella muulla maalla maailmassa, vaikka ei tilanne meilläkään normaali vielä suinkaan ole.

Kuten varmasti monet tietävät, on kesätapahtumien kirjo tänä kesänä normaalia vähäisempi. Mitään isoja yleisötapahtumia ei tänä kesänä nähdä ennen elokuuta. Onneksi sentään monet pienemmät tapahtumat järjestetään. Muutama iso musiikkifestari on hieman ehkä yllättäenkin ilmoittanut järjestävänsä meidän musiikin ystävien iloksi tapahtumansa koronasta huolimatta elokuussa. Tietenkin kaikki turva- ja hygieniatoimet ovat mittavat ja vaativat paljon panostusta ja uudelleen organisointia, mutta hienoa että jotkut tähän pystyvät. Aluehallintovirastojen ohjeet ovat todella tiukat ja esimerkiksi FC Lahti joutui lopettamaan kaiken myynnin ottelutapahtumissaan, kun se ei pystynyt tarjoamaan jokaiselle katsojalle omaa paikkaa ja pöytää, jossa nauttia makkaransa ja oluensa. Hieman kyllä epäilen, ovatko nämä asiat kunnossa millään muullakaan veikkausliigastadionilla. Ehkäpä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa ollaan vain pilkuntarkempia sääntöjen suhteen kuin muualla? Harmi sinänsä, sillä seuralle oheismyynnistä tulevat eurot olisivat varmasti enemmän kuin tarpeen. Toisaalta ohjeita on syytä noudattaa, sillä loppujen lopuksi on kyse ihmisten terveydestä.

Tällä hetkellä koronatilanne on Suomessa hyvä. Rajoja avataan moneen Euroopan maahan maanantaina, joten ulkomaanmatkat alkavat olla jo mahdollisuuksien rajoissa. Itse olen ajatellut kuitenkin pysyä tämän vuoden totaalisesti kotimaan kamaralla, sillä matka esimerkiksi koronan runtelemiin Italiaan tai Espanjaan ei todellakaan tällä hetkellä houkuttele. Maa, jossa juuri on riehunut pandemia, tappaen kymmeniätuhansia ihmisiä ei varmasti ole se paras houkutin turisteille.

On muuten aika outoa, että me suomalaiset haikailemme ulkomaan reissuja juuri silloin kun maassamme on kerrankin lämmintä ja luonto kauneimmillaan. Ymmärrän ehkä paremmin sen, että lähdetään pakoon helmikuun pakkasia tai marraskuun loskaa, mutta miksi lentää tukahduttavan kuumaan etelään keskeltä kauneinta Suomen kesää? Nyt vain rohkeasti tutkimaan mitä kotimaalla on tarjottavana sinulle lomasi ajaksi. Lehtemme sivuilta löydät varmastikin joitain vinkkejä, jotka sinua kiinnostavat. Sitä paitsi, nyt jos koskaan, on aika tukea paikallisia tapahtumajärjestäjiä ja yrityksiä. Monet ovat taloudellisissa ongelmissa ja käyttämällä nyt näitä paikallisia palveluja, tapahtumia ja yrityksiä pidät siitä huolen, että ne ovat ilonamme myös tulevina kesinä.

Myös Omalähiö jää nyt kuukauden kesälomalle ja seuraavan kerran tapaamme elokuun 7. päivä. Koronan vuoksi olemme kesän ajan ilmestyneet joka toinen viikko. Elokuussa palaamme normaaliin ilmestymisrytmiimme eli jatkossa Omalähiö putoaa luukkuusi perinteisesti joka perjantai.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
ARKISTO