Pari yötä vielä ja sitten se vanha tuttu punanuttu taas kolistelee eteisessä. Tai meillä kotona ei kylläkään kolistele, sillä perheen nuorimmainenkin on päässyt ajantasalle joulupukin oikeasta olemuksesta vuoden aikana. Eipä tuo suuresti haittaa, sillä kyllähän joulussa riittää paljon muitakin mukavia traditioita kuin joulupukki.
Kiireiset ja ruuhkaiset jouluostokset eivät vielä joulumieltä paljon nostata, mutta odotahan kunhan saadaan kinkku uuniin aatonaattona ja ihana tuoksu leviää keittiöön, niin johan alkaa jouluinen tunnelma nousta meikäläiselläkin. Toinen tärkeä tapahtuma on tietenkin kuusen tuominen sisään aatonaaton iltana. Vaikkei joulukuusta metsästä asti haetakaan, niin silti joulukuusen hakeminen on ollut meidän perheessä useimmiten isän eli minun tehtäväni. Lapset hoitavat sitten koristelun.
Itse jouluaattoon kuuluu traditiona haudoilla käynti ja suomalaisittain tietenkin joulusauna.
Saunan jälkeen kokoonnumme pöydän ääreen. Vaikka kinkku ja laatikot ynnä muut herkut maistuvatkin, niin joulupöydän paras anti minulle on se, kun saa koko perheen pitkästä aikaa saman pöydän ääreen. Lasten ollessa jo pääosin aikuisia, se on harvinaista herkkua.
Illan mittaan jaetaan tietenkin vielä lahjat, tällä kertaa siis ilman joulupukkia.
Enemmän kuin joulupukin puuttuminen jouluillasta, minua häiritsee lumenpuute. Joulu ilman lunta ei tunnu ihan 100% joululta, joten viime hetken toive: Lunta jouluksi, kiitos!
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2012!
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi
Viime lauantaina avattiin torilla Lahden ensimmäinen joulukylä. Sää oli kaikkea muuta kuin jouluinen, sillä tori oli muuttunut isoksi vesilätäköksi ja sade vihmoi taivaalta alas kuin pienet neulat. Sää varmasti ajoi suurimman osan potentiaalisista asiakkaista sisälle hypermarketteihin ja ostoskeskuksiin.
Ei siis varmastikaan sellainen lähtölaukaus jouluun, kuin keskustaisäntä Taulo ja yli 40 yrittäjää olisivat toivoneet.
Itse kävin joulukylässä vasta iltasella. Näky oli hieman lohduton, sillä lätäköitä väisteli muutama hassu kulkija sateenvarjot käsissä ja myyjät olivat viluisennäköisinä kojuissaan, mutta olivat säästä huolimatta iloisella ja positiivisellä mielellä liikkeellä. Tiirismaan kuoro lauloi esiintymislavalla muutamalle kuuntelijalle kauniita joululauluja. Aika nopeasti teki mieli lähteä kotiin varpaiden kastuttua ja niin teinkin.
Kaikesta vesisateesta ja märästä huolimatta minulle jäi joulukylästä positiivinen vaikutelma ja lupasinkin itselleni meneväni paikalle uudestaan, kunhan keliolosuhteet muistuttavat edes hieman talvea. Hattua pitää nostaa siitä, että Lahdessa vihdoinkin yritetään elvyttää keskustaa ja joulukylä on hyvä esimerkki siitä, että tapahtumia torille voi järjestää myös talvisin. Plussana lisäksi se, että myyntikojut eivät olleet täynnä sitä tavanomaista muovista krääsää, vaan pääosin itse käsintehtyjä leluja, koruja, vaatteita, ruokaa jne.
Uskon, että ainakin meikäläisen joulumieltä on paljon helpompi nostattaa torin joulukylässä kuin ahdistavassa ostoshelvetissä, jossa kaiuttimista raikaa joululaulut ja ihmiset tuuppivat kiireisinä toisiaan kirein ilmein. Toivottavasti joulukylästä tehdään perinne, eikä kyseessä ole vain yhden kerran kokeilu. Meillä Lahdessa kun tupataan välillä olemaan niin lyhytkatseisia…
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi
Istuin viime maanantai-iltana Launeen koulussa kuuntelemassa Lahden kaupungin edustajien ehdotusta yleiskaavasta vuodelle 2025. Varsinainen yleiskaavaesitys ei suurta pulinaa aiheuttanut, sen sijaan puheen siirtyessä eteläisen ohitien linjaukseen, oli mielipiteitä esillä enemmänkin.
Kävi selväksi, että Launeen linjaus on jo maakuntakaavassa ja se tosiseikka, että valtio on luvannut rahat ainoastaan Launeen linjaukselle.
Minulle heräsi muutama kysymys asian tiimoilta.
Miten ihmeessä valtio voi suosia paljon kalliimpaa ja hankalammin toteutettavaa vaihtoehtoa tässä taloudellisessa tilanteessa?
Onko Launeen linjauksen viereen kauppansa pystyttäneille yrityksille aikoinaan luvattu, että ohitie tulee kulkemaan heidän kauppojensa vierestä ja nyt on pakko lunastaa nämä lupaukset?
Onko tässä kyseessä poliittisen lobbauksen mestarinäyte, jolla kansalaisten verorahat tuhlataan?
Kuinka yksikään alueen kansanedustajista ei ole ottanut Renkomäen vaihtoehtoa esille, vaikka säästöjä pitäisi jostain löytyä?
Luulisi että noin 100 miljoonan euron säästö olisi merkittävän kokoinen jo kansanedustajankin mielestä. Ei nähtävästi ole.
Launeen omakotiyhdistys on julkaissut nettiadressin Renkomäen linjauksen puolesta, jonka on allekirjoittanut hieman alle 300 ihmistä. Tämä ei tule missään nimessä riittämään, vaan asian taakse tulee saada tuhansia nimiä ja niitä tulee kerätä muuallakin kuin netissä. Muuten muutos maakuntakaavaan jää ikuiseksi haaveeksi ja Launeen linjaus voittaa. Linjaus, joka on tehty kultaisella 60-luvulla, aikana jolloin Etelä-Lahti näytti täysin erilaiselta.
Kysyin kaupungin arkkitehdeiltä miksi Launeen linjaus on parempi kuin Renkomäen vastaava. Jopa niin paljon parempi, että valtio suostuu rahoittamaan ainoastaan sitä. Eivät osanneet vastata…
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi
Talous Sanomat kertoi tällä viikolla, että muutamat kaupan alan yritykset koettavat vähentää sairauspoissaoloja rahalla. Perusidea on, että työntekijä saa palkanlisää terveenä pysymisestä. ”Työntekijäin mukaan esimerkiksi S-ryhmän varastopalveluissa ihmisille on lupailtu jopa tilapäistä euron lisäystä tuntipalkkaan, mikäli he eivät ole sairauslomalla nyt vuodenvaihteen sesonkiaikana” kertoo Talous Sanomat.
Täytyy sanoa, että aika hurjaksi on touhu työmarkkinoilla mennyt. Varmastikin tuo yksi euro lisää per tunti saattaa joiltain osin vähentää ns. rokulipäiviä, mutta vaarana on se, että ne tunnolliset työmyyrät tulevat töihin, vaikka ovatkin kipeitä. Seurauksena flunssa-aalto leviää työkavereihin ja oma jaksaminenkin vaarantuu, kun itsensä hoitamisen sijaan aherretaan hulluna töissä.
Muutamia vuosia sitten, kun itse olin isohkossa valtionyhtiössä esimiehenä, linjana oli ehdottomasti se, ettei kipeänä saa töihin tulla. Tästä linjasta olisi syytä pitää jatkossakin kiinni. Tulospalkkiot ovat ihan hyvä asia, jos ne maksetaan reilusti aidoista työtuloksista. Se, että maksetaan lisäansioita siitä, että on sairaana töissä, on sairasta.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi