Viime kuukaudet ovat olleet uutisten suhteen vähintäänkin mielenkiintoisia. Joku voisi jopa sanoa, että pelottavia. Tuntuu, että maailman meno on vain entisestään yltynyt vielä hullumpiin mittoihin. Vähän väliä saamme lukea pienistä ja vähän isommistakin terroriteoista ympäri maailman. On ajettu väkijoukkoon autolla tai puukotettu ihmisiä yleisillä paikoilla jne. Valitettavasti näyttää siltä, että terroritekojen pelko on tullut osaksi elämäämme.
Usein ovat kyseessä olleet islamilaiset ääriainekset, mutta tämä viikko näytti, että osaavat ne muutkin. Las Vegasissa ammuttiin liki 60 ihmistä tylysti kesken konsertin. Mitään motiivia ei vielä ole löydetty tekoon. Ampuja oli valkoihoinen, yli 60-vuotias miljonääri, jonka taustoista ei ole löytynyt mitään selitystä teolle. Syitä ampumiseen on etsitty mm. USA:n liian väljästä aselaistakin, mutta se ei yksinään riitä selittämään tätä käsittämätöntä verilöylyä. Toivotaan, että syyt vielä selviävät, muuten tällaisten ns. yksinäisten susien estäminen tulevaisuudessa käy liian vaikeaksi.
Entäpä mitä pitäisi miettiä Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välisestä uhittelusta, joka vaikuttaa sanailun perusteella kahden pikkulapsen väliseltä riidalta hiekkalaatikolta. Riita voisi jopa hieman huvittaa, jos tiedossa ei olisi se, että kyseessä on kaksi valtiota, joilta löytyy asearsenaalistaan ydinaseita. On täysin käsittämätöntä, että Pohjois-Korean kaltainen pikkuvaltio uskaltaa uhitella kaikille muille maailman valtioille. Pelolla odotan sitä hetkeä, että jomman kumman, joko Trumpin tai Kim Jong-unin pinna katkeaa ja ydinohjukset lennähtävät matkaan. Ei hyvä.
Yksi kasvava uhka koko Euroopan rauhalle on kasvava nationalismi. Nationalismin mukaan valtioiden rajojen pitäisi noudattaa kansojen välisiä rajoja. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen kansan pitäisi saada oma valtio. Tällä hetkellä suuri osa Euroopan valtioista on monikansallisia eli niissä asuu useita eri kansoja ja puhutaan useita eri kieliä. Lisäksi Euroopan Unioinin integrointiajatukset entistä yhtenäisemmästä Euroopasta eivät miellytä läheskään kaikkia maita ja kansoja. Pienet kansat ovat alkaneet vaatimaan itsenäisyyttä ja levottomuudet lisääntyvät. Tämä nähtiin tällä viikolla Kataloniassa, jossa itsenäisyysäänestys yritettiin estää väkivalloin. Katalonian kaltaisia pikku kansoja löytyy ympäri Eurooppaa, joten odotettavissa on varmuudella uusi itsenäisyysvaatimusten aalto. Toisaalta täytyy muistaa, että juuri nationalismin ansiosta meidän pieni kansamme saavutti 100 vuotta sitten itsenäisyyden eli ei nationalismi lähtökohtaisesti suinkaan ole paha asia. Liikehdintää ja levottomuuksia se kuitenkin varmuudella aiheuttaa jatkossakin.
Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi