Pikkuvanhat lapset ovat aina olleet tavattoman suosittuja viihdemaailmassa. Joku siinä tuntuu viehättävän ns. suurta yleisöä, kun 10-vuotias puhuu, käyttäytyy ja pukeutuu kuin aikuinen. Täytyy kuitenkin muistaa, että aikuismaisen kuoren alla on oikeasti pieni lapsi. Ei siis aikuinen, kypsä ihminen, joka osaa käsitellä eteen tulevat vastoinkäymiset ja myös mahdollisen menestyksen ja julkisuuden. Kun seuraa mediasta julkisuuden ihmisiä, voisi tietysti todeta, ettei se julkisuuden käsittely aina tunnu onnistuvan edes aikuisille.
Asia nousi taas ajankohtaiseksi keskustelunaiheeksi, kun hiljattain peruttiin lasten missikisat ja televisiossa pyörii lasten kokkauskilpailu Junior MasterChef. Nettifoorumeilla ja palautepalstoilla on asiasta oltu taas montaa eri mieltä. Kaikkihan me muistamme lasten tenavatähtikilpailut, jotka olivat noin 20 vuotta sitten todella suosittuja. Silloinkin keskusteltiin samasta asiasta eli onko lasten pakko kilpailla julkisuudessa ja miten se vaikuttaa lasten myöhempään elämään. Asiasta ei ole tehty tietääkseni tutkimusta, joka kertoisi totuuden ja mihin kilpailujen raja pitäisi vetää. Saako leikkimielisiä kilpailuja järjestää ja missä taas menee leikkimielisen ja liian totisen kilpailun raja?
Tosiasiassahan kilpailu alkaa jo syntymästä lähtien, kun juuri syntynyt vauva saa ensimmäiset pisteensä kätilöltä. Sen jälkeenhän elämä on pelkkää kilpailua muita vastaan. Kaikessa lasta verrataan muihin. Milloin lapsi on pitempi tai paksumpi kuin muut tai naapurin Erkillä on parempi todistus jne. Ehkäpä annamme kuitenkin lasten olla vielä lapsia ja annamme heidän nauttia lapsuuden iloista ja vapaudesta vielä kun ehtivät.
Viimeistään aikuisena pääsee kyllä sitten tähän elämänmittaiseen kilpailuun mukaan…
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi