Pääkirjoitus 1.9.2023

Kenestä uusi kaupunginjohtaja?

Lahti on uuden edessä. Lahden kaupunginjohtajana 5 vuotta toiminut Pekka Timonen on tänään aloittanut työt Vantaan kaupunginjohtajana ja Lahti kaipaa nyt kipeästi uutta, dynaamista ja osaavaa kaupunginjohtajaa Timosen tilalle. Timonen on kerännyt paljon kiitosta työpanoksestaan Lahden hyödyksi, jopa niin paljon, että tulevalla uudella kaupunginjohtajalla onkin varsin suuret saappaat täytettävänään. Timosen aikana saatiin Lahteen mm. yliopisto ja uusia, isoja ja työllistäviä yrityksiä, oltiin Euroopan ympäristöpääkaupunki ja kaupungin arvostus nousi kaikilla mittareilla ja erilaisia ranking-sijoituksia seuraamalla. Toki osa näistä saavutuksista oli jo ollut aiemmin ikään kuin prosessissa, mutta toteutuivat vasta Timosen aikana. Ja kyllähän Timonen paljon positiivista värinää aikaan kaupungissa saikin, sitä ei käy kiistäminen. Oikeastaan ainoa epäonnistuminen kävi KymiRingin kohdalla, johon hirttäytyminen oli iso virhe, mutta isossa kuvassa Timosen aika Lahden kaupunginjohtajana oli varsin mallikas suoritus.

Lahden kaupunginjohtajahaussa on nyt kutsuttu seitsemän henkilöä haastatteluihin. Näistä lahtelaisille ja varsinkin lahtelaisille päättäjille ja virkamiehille ennestään tuttuja ovat ainakin Lahden entinen kehitysjohtaja Josè Valanta ja Lahden teknisen ja ympäristötoimialan entinen toimialajohtaja Matti Kuronen. Kaupungin- tai kunnanjohtajan kokemusta löytyy Rinna Ikola-Norrbackalta, joka on Asikkalan kunnanjohtaja ja Johanna Luukkoselta, joka on Hyvinkään kaupunginjohtaja. Niko Kyynäräinen on Turun kaupungin elinvoimajohtaja, Jorma Haapanen on entinen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelujohtaja ja Kotkan kaupungin entinen palvelujohtaja ja Antti Lassila on Rovaniemen sivistys- ja hyvinvointipalveluiden toimialajohtaja.

Kaupungintalolta on todettu hakijajoukon olevan laadukas, mutta itse ainakin etukäteen odotin hieman kovempia nimiä hakuprosessiin. Ilmeisesti kaupunginjohtajan titteli ei ole se kaikkein mediaseksikkäin toimi haettavaksi? Odotin, että joku alueemme nykyisistä tai entisistä kansanedustajista olisi paikkaa hakenut, mutta näihin hakijoihin on nyt tyydyttävä.
Jos veikata haluaa, niin kannattanee laittaa lanttinsa likoon jo ennakkoon tuttujen nimien puolesta eli Valanta ja Kuronen. Tosin en tiedä, minkälainen maine heillä on johtajina kaupungintalolla virkamiesten ja päättäjien keskuudessa. Entä olisiko nyt Lahdessa aika kypsä ensimmäiseen naispuoliseen kaupunginjohtajaan? Jotain johtopäätöksiä voidaan tietenkin vetää siitä, että ehdokkaat Kuronen, Kyynäräinen ja Luukkonen ovat antaneet suostumuksensa virkaan, eivät siis ole varsinaisesti hakeneet virkaa. Käsittääkseni heidät on Lahden kaupunki pyytänyt mukaan hakuprosessiin? Tässäkö on se todellinen kaupunginjohtajakilvan kärkikolmikko?

Haastattelut on tarkoitus pitää tiistaina 5. syyskuuta. Tavoitteena on, että kaupunginvaltuusto valitsee Lahden kaupunginjohtajan 2. lokakuuta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO