Tämä ei voi olla kenellekään enää yllätys: Lahden kaupunki on talousahdingossa. Maanantaina kaupunginhallitukselle esitettiin tälle ja seuraavalle vuodelle yhteensä 37 miljoonan euron säästötavoitetta, joka edellyttää YT-neuvottelujen aloittamisesta välittömästi. YT-neuvotteluiden pyrkimyksenä on välttää irtisanomisia ja lomauttamisia, mutta ne tulevat kyseeseen jos muilla toimenpiteillä ei saavuteta tavoitteita. Kaupunki pyrkii uudistamaan toimintatapoja, pienentämään henkilöstökustannuksia mm. keskittämällä tukipalvelut. Kustannusten karsinta sulkee myös kaupungin toimipisteitä ja supistaa palvelupisteiden aukioloaikoja. Kauniita sanoja, mutta pidän jonkinlaisena ihmeenä ellei lomautuksiin ja irtisanomisiin jouduta turvautumaan. YT-neuvottelut koskevat kaikkia kaupungin työntekijöitä, joita on kaikkiaan 6562, josta vakinaisia palvelussuhteita oli 4859, määräaikaisia 1477. Voin hyvin kuvitella, että varsinkin määräaikaisten työpaikat ovat nyt vaakalaudalla.
Miten tähän on tultu? Minne Lahden rahat ovat kaikonneet? Yksi perustavaa laatua oleva syy on tietenkin kaikkia kuntia huolestuttava huoltosuhdeluku, joka tarkoittaa sitä, että kuntien huollettavien määrä (lapset, eläkeläiset, työttömät) nousee suhteessa työtätekevien määrään eli väestö vanhenee. Lahden kohdalla lisäksi työttömyysluvut ovat maan korkeimpia suurista kaupungeista. Nämä kaksi asiaa kutistavat kaupungin tuloja merkittävästi. Samaan aikaan Lahti on ollut panostamassa tulevaisuuteen aloittamalla mm. toriparkin ( n. 20 milj.€) ja matkakeskuksen ( n.18 milj.€) rakentamisen. Lahden koulut ovat yksi toisensa jälkeen osoittautuneet homepommeiksi ja niinpä lahtelaisten koulujen remontointiin ja uudisrakentamiseen hassataan parissa vuodessa noin 54 miljoonaa euroa ja tästä puuttuu vielä Launeen koulun korjauskustannukset. Viimeisimpänä korjattavien listaan on tullut hiihtostadionin pääkatsomo, tulostaulu ja ylikulkusilta. Huh!
Kaikesta ei voi syyttää huonoa johtamista, sillä osa menoista ( mm.koulut) on yllättänyt päättäjät ns. housut kintuissa. Toisaalta päättäjät eivät ole halunneet tehdä vaikeita säästöpäätöksiä ajoissa, vaikka mm. huoltosuhdeasia ja kasvava työttömyys ovat olleet tiedossa jo jonkin aikaa, puhumattakaan alati kasvavista sosiaali- ja terveysmenoista. Yksityisessä yrityksessä moisesta taloudenpidosta saisi varmuudella monon kuvan persuuksille. Pitäisiköhän Lahden seurata Pukkilan kunnan esimerkkiä ja laittaa pari riviä eurojackpottiin viikottain? Jaa miksikö juuri eurojackpottiin? No, kun kotimaisen loton pikkupoteilla ei Lahtea vielä pelasteta…
päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi