Pääkirjoitus 19.3.2021

Vastakkainasettelun aika

Vuonna 2005 Sauli Niinistön presidenttikamppanjan slogan oli ”Vastakkainasettelun aika on ohi.” Nyt 16 vuotta myöhemmin voimme tarkastella asiaa uudelleen, eikä tarvitse olla mikään asiantuntija huomatakseen, että tänä päivänä, niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa, vastakkainasettelu on se mikä keskustelua pyörittää. Tosin erilaisia jakolinjoja on nykyään suuntaan jos toiseenkin, eli kaikille riittää kyllä kiisteltävää.

Itsestään selvää on tietenkin hallituksen ja opposition välinen vastakkainasettelu, joka on ollut aina olemassa ja on sellaisenaan yksi demokratiamme tärkeistä kulmakivistä. Politiikasta saa somessa varmuudella aikaiseksi kunnon väännön. Some-aikakaudella olemme onnistuneet luomaan paljon uusia vastakkainasetteluja ja niitä löytyy päivittäin milloin mistäkin aiheesta. Kun seuraa pari päivää some- sekä muita nettikeskusteluja, huomaa nopeasti, että tietty kaava toistuu. Oikeastaan oli aihe mikä tahansa, jossain vaiheessa keskusteluun osallistunut porukka jakautuu kahteen leiriin ja monissa tapauksissa keskustelu on varsin kiihkeää. Vastapuolta isketään täysin surutta ilman mitään kunnioitusta. Faktat sivuutetaan helposti, sillä monessa asiassa faktat on korvattu mielipiteellä. Hyväksi koettu keino on myös jakaa netistä joku uutinen, joka pönkittää juuri omaa mielipidettä. Aika harva jaksaa tarkistaa sitä, mikä taho on ”uutisen” takana vai onko mikään. Riittää, että saa pönkitettyä omaa mielipidettään ja nolattua vastapuolen. On kyllä myönnettävä, että nykyään myös valeuutiset on jo niin taidokkaasti tehty, että vipuun voi mennä joskus media-ammattilainenkin. Joskus joku suomalainen poliitikko taisi valeuutisen jaettuaan kertoa, että ”Ei se välttämättä ole totta, mutta näin tämä asia koetaan” eli tarkoitus pyhittää keinot.

Ehkäpä meillä on näin korona-aikana ihan liikaa aikaa olla sosiaalisessa mediassa? Kun yhteydenpitoa naamatusten ei ole tarjolla, on helppo ymmärtää toisen kirjoitettu viesti kaikkine eri hymiöineen väärin. Ajaudumme omaan kuplaamme, jossa kaikki, jotka eivät ole puolellamme, ovat meitä vastaan. Uskon ettei kovinkaan moni meistä laukoisi sellaisia solvauksia naamatusten, mitä lauotaan somessa. Monella keskustelut menevät ihon alle ja samaan aikaan jotkut haluavat vain provosoida. Lyödään lisää löylyä kiukaalle, kun huomataan, että toinen ilmiselvästi kiihtyy. Joskus keskustelut päättyvät siihen, että henkilöitä poistetaan facebookin kaverilistalta ja olenpa kuullut myös sellaisia tarinoita, joissa ystävyyssuhteet ovat loppuneet kovaan facebook-kiistaan jostain päivänpolttavasta aiheesta. Tällainen käytös on saanut minut monta kertaa jo miettimään sitä, miksi yleensä haluan edes olla sosiaalisessa mediassa, kun se aiheuttaa minulle monesti vain pahaa mieltä.

Toisaalta olisi kamalan tylsää, jos me olisimme kaikesta yhtä mieltä. Vastakkainasettelut kuuluvat elämään ja ilman vastakkainasetteluja mikään asia ei kehittyisi mihinkään suuntaan. Eläisimme tilassa Status Quo. Toivon kuitenkin, että osaisimme olla eri mieltä sivistyneesti ja kunnioittaisimme myös sen toisen mielipidettä. Tiedän ihan omakohtaisesti, että se voi välillä olla kovin vaikeaa. Toisen mielipide tuskin muuttuu, jos huudat kovempaa tai haukut keskustelukumppanisi idiootiksi?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pääkirjoitukset

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
Jukka Ihalainen: On tärkeää olla toiselle enkeli arjessa
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan kumppanuuspöytien kautta
Kirjailija Sirpa Kähkönen: Finlandia-palkinnon myötä olen saanut paljon uusia lukijoita
Joululaulut yhdistävät ihmisiä yhä edelleen
Projektipäällikkö Markku Silvenius: Etelä-Lahti sai uuden frisbeegolfradan OSBU-hankkeen avulla
Toimitilajohtaja Jouni Arola: Kaupunki on yrittänyt myydä Launeen päiväkotia
Kitaristi Pasi Vanhatalo: Perinteinen rockmeininki toimii aina
Vastaava kirjastonhoitaja Jenni Laine: Launeen kirjastosta voi olla ylpeä ja nyt on syytä juhlaan
Laulaja-lauluntekijä Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan myötä innostus musiikin säveltämiseen lisääntyi
Launeen kirjaston puolesta kerätään nimiä adressiin
Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
ARKISTO