Lahden vesipullottamon rahanpesuepäilyt tutkittava

Kirjoitin jo14.12.2018 Omalähiöön epäilyni siitä, että silloisen Lahti Aquan nyt eläkkeellä olevaa toimitusjohtajaa Martti Lipposta vedätettin oikein kunnolla. Hän järjesti vuonna 2016 näyttävän lehdistötilaisuuden, jossa uutta yritystä hehkutettiin suurella äänellä, kuten Lahden veden laatuakin yhdessä monacolaisen suursijoittajan Alain Mierzukin kanssa sampanjan kera kuin uuden perintöprinssin syntymää.

Lahti on rakentanut sopimuksen mukaan siirtoputken Kärpäsen vedenottamolle. Peruskivi muurattiin vuonna 2019 ja siinä yhteydessä luvattiiin 23 pysyvää työpaikkaa Lahdelle. Jatkotoimenpiteitä odotettiin omistajan taholta kuin Jeesuksen uutta tulemista, mutta mitään ei ole pullottamossa sen jälkeen tapahtunut. Epäilin sillon ja Suomen laki ei todellakaan kiellä epäilemästä, että Lahti Aqua on tahtomattaan mukana venäläisessä rahanpesussa erittäin vahvasti. Ilmeiseltä näyttää, että tähän ovat sekaanuneet useat lahtelaiset poliitikot ymmärtämättä, että luonnonvarojen myyminen melkein ilmaiseksi bulvaaniyhtiöille on laitonta, jos on kysessä rahanpesuepäily. Alkuperäinen yhtiö on vaihtanut omistajaa aina silloin, kun jäljet on tarvinnut peitellä. Tosiasia on nyt, että Lahti Aqualla on sopimus vedenmyynnistä singaporelaisen H2Ou:n Finland OY:n kanssa ilman, että vettä olisi myyty yhtiölle kuin 1% sovitusta miljoonasta litrasta. Outo diili kaiken kaikkiaan.

Mitään tietoja en saanut yrityksestä nimeltä H2Ou Finland Oy:stä, heidän liiketoimintasopimuksestaan tai yhteisytyösopimuksestaan uudelta Lahti Aquan toimitusjohtajalta Jouni Lillmanilta soittaessani sinne viime viikolla. Hän löi luurin korvaani vedoten liikesalaisuuteen. Miksi tätä asiaa on piiloteltu kaikkien lahtelaisten poliitikkojen toimesta näin kauan? Ahti Junttila vakuutti jo vuonna 2018, että H2Ou Finland OY:n ja Lahti Aquan välillä on kaikki kunnossa. Hänen mielestään tämän suuruusluokan investointi vaatii aikaa. Hanke on seisonut jo kuusi vuotta ja kaiken järjen mukaan jotain liiketoimintaa olisi pitänyt Riihelässä alkaa todellakin tapahtua?

Vaikka Pullottamo-yhtiö on maksanut sopimuksen mukaisesti tontin kauppahinnan ja siirtoputken kustannukset, niin miten Lahti Aqua on selvittänyt seuraavat kysymykset ja kuka valvoo lahtelaisia etuja tässä uskomattomassa vyyhdessä, jonka lonkerot tuntuvat ulottuvan Venäjälle ja Kiinaan?
Miten paljon lahtelaiset poliitikot ovat mukana asiassa ja millä palkkiolla? Varmasti tiedetään, että mukana on koko ajan ollut lahtelainen Pertti Mäkinen, joka on heilunut bulvaanina taustalla. Taustalta löytyy outoja nimiä, kuten Lahden entinen kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti ja tietysti koko hankeen alulle pistänyt rouva Valtari. Omistussuhteet ovat koko ajan muuttuneet ja uusimmat omistajat löytyvät nyt kai Dubaista? Varmuudella tiedetään, että mukana tässä toiminassa ovat olleet Oleg Titov taustajoukoineen. Ketään Lahden poliitikkoa ei kuitenkaan ole kiinnostanut yhtään, millaista todellista toimintaa pullottamossa on harjoitettu vai onko mitään?

Sopimus Lahti Aguan kanssa on kuitenkin ollut 10000 kuutiometrin eli miljoonan litran toimittamisesta päivittäin sopimusyhtiölle. Tätä määrä ei ole toimitettu. Vai onko niin, että sopimus astuu voimaan vasta sitten, kun toiminta on tarkoitus aloittaa? Minkäänlaista liikennettä alueella ei kuitenkaan ole näkynyt. Ongelmia on koko ajan ollut siinä, miten saada tietoja todellisesta omistajasta. Onko omistajataho Kiinassa vai Venjällä ja kuinka suurta liikevaihtoa omistajat pyörittävät Lahti Aquan kanssa vai onko kyseessä vain kulissi, jossa kuitit liikkuvat ilman varsinaista liiketoimintaa eri yhtiöiden välillä?

Haluan selvittää muutamia asioita, koska jo neljä vuotta sitten epäilin ainoana, että asiaan liittyy hyvin voimakkaasti rahanpesu. Asia on sitäkin ajankohtaisempi, koska Venäjän elittii on piilottanut rahojaan ympäri Euroopan veroparatiisejä, kuten Lichtensteiniin ja Brittiläisille Neitsytsaarille. EU:n saartotoimet ovat koko ajan päällä. Lahtelaisena veronmaksajana haluan tietää seuraavat asiat:
1. Onko syytä epäillä, että monta kertaa omistajaa vaihtanut pullottamo on alunperinkin suunniteltu pelkästään rahanpesuun?
2. Paljonko Lahti Aqualta on jäänyt tuloja saamatta ja miksi se yhtiönä, joka on Lahden kaupungin omistuksessa, ei ole tehnyt asiassa mitään ellei sillä ole koko aikana ollut yhtiön kanssa kuin pientä liiketoimintaa? Onko yhtiö salanut tietonsa mahdollisesta rahanpesusta tahallisesti?
3. Miten pullattomosopimuksen tehdessään Lahti Aqua on varmistanut kaikki taustatiedot sopimuskumppaninsa kanssa heidän kyvystään toimia laillisinna sopijaosapuolena?
4. Miksi Lahti Aqua vaikenee näistä sopimuksista ja millaiset edellytykset Lahdella on muuttaa solmittuja sopimuksia? Missä ovat luvatut 23 pysyvää työpaikkaa?
5. Tärkein asia on kuitenkin selvittää, miten Lahdella olisi mahdollisuus hypätä rahanpesujunasta irti ja ostaa tyhmä sopimus takaisin Lahden ja Lahti Aquan omistukseen.

Kaikki haiskahti korrputiolta jo vuonna 2018 ja mitä enemmän tunkiota olen penkonut sitä pahempi haju alkaa tulla nenään. Lopuksi! Miten Lahden tarkastustoimi aikoo selittää tämän toiminnan veronmaksajille? Miksi lahtelainen media ei ole viitsinyt ottaa esittämistäni asioista selvää enemmän, vaan vesiasia on saanut olla piilossa jo vuosia. Jos esittämissäni epäilyissä ei ole mitään totuutta, miksei jo neljä vuotta sitten esittämiini epäilyihin ei Lahti Aquan taholta ole vastattu? Odotan vastausta myös nyt esittämiin epäilyihin ensin Lahti Aqualta ja sitten niiltä valtuutetuilta, jotka ovat näistä älyttömistä pullattomoasioista olleet päättämässä eli kaupungin johdolta. Lienee kuitenkin pakko tehdä ennen tätä rahanpesuepäily poliisille, josko silloin alkaisi tapahtua?

Juhani Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Lahden vesipullottamon rahanpesuepäilyt tutkittava

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO