Rahan liikkeitä, investointipankkiirit huijareina ja meidän nilkit sijoittajina

Jos haluat rikastua keksi uusi raha tai valuutta! Hanki sille tarvittava uskottavuus , luotettavuus ja vaihdettavuus. Valuuttoja eli rahayksiköiden määrää ei maailmassa tarkalleen kukaan tiedä, sillä niitä on olemassa niin laillisia kuin laittomia.

Virtuaalirahaa eli kryptovaluuttojakin on maailmassa jo yli 5000, joten vielä on varmasti tilaa yhdelle rohkealle. Raha on erinomainen vaihdon väline ja se helpotti entistä vaihtokauppaa. Sen keksijästä ollaan montaa mieltä. Eräs ehdokas on Lyydian kuningas Gynes, joka oli ”tietysti” tyranni noin 2500 eaa. Toiset pitävät rahan keksijöinä foinikialaisia kauppiaita, mutta so what. Rahan keksiminen synnytti uuden ammattikunnan nimittäin rahanlainaajat eli henkilöt, jotka ymmärsivät asettaa rahalle hinnan eli koron, jonka kanssa me kaikki koko maailmassa elämme ja kuolemme. Tämä korkokin on jo yli 2400 eaa. ja keksitty Sumerin Urukissa selviää vanhoista savitauluista.

Kirjoitin puoli vuotta sitten uudesta modernista rahateoriasta ja se löytyy helposti googlaamalla netistä. Kertaukseksi se tarkoittaa sellaista uutta rahajärjestelmää, jossa valtiot eivät koskaan aiokaan maksaa lainojaan takaisin, vaan huolehtivat vain korkojen maksamisesta velallisilleen. Syynä on se, että valtiot eivät voi mennä konkurssiin ja ne voivat luoda rahaa ns.tyhjästä. Maailmassa on velkaa on nyt eri lähteiden mukaan noin 240 000 miljardia euroa selviää maailman velkakellosta eli 365 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen; suomeksi nelinkertainen rahan määrään verrattuna. Jokaisen suomalaisen osuus tästä on vain vaatimattomat 25 000 euroa.

Vuonna 2008 maailma horjui kuilun partaalla ja oli suistumassa kaaokseen, mutta se pelastui ehkä USA:n silloisen valtiovarainministerin Hnery Paulsonin toimesta, joka itsekin oli entinen Coldman Sachsin investointipankkiiri. Suomen kuvalehti kirjoitti lokakuussa 2008 seuraavasti:” ”Globaalista finanssitoiminnasta katoaa kokonainen laji: amerikkalaiset investointipankkiirit” Tuskin yhtä väärässä kukaan lehti ennustuksessaan saattoi olla?

Nyt syksyllä 2023, viisitoista vuotta finanssikriisin huipun jälkeen, amerikkalaiset investointipankkiirit ovat edelleen olemassa. Itse asiassa ne ovat nyt suurempia kuin koskaan aikaisemmin. Kolmen suurimman eli J.P. Morgainin, Goldman Sachsin ja Morgan Stanlyn ovat kaksinkertaistaneet työvoimansa vuoden 2008 lähtien. Millä ne elävät ja miksi suuret skandaalit ja syytökset markkinoiden manipuloinnista ja suunnattomista rahapesuhankkeista ovat edelleen arkipäivää? Laittomat isot ”diilit” ja rikokset ovat eri maiden oikeusistuimissa jatkuneet. Pankeille asetettiin ns. stressitestit jo 15 vuotta sitten, mutta sääntelystä huolimatta investointipankeilla on yhä kyky viedä sekä maailmantalous että omat työntekijänsä taas kuilun partaalle. Näin on käymässä nytkin, sillä kyyti on kylmää ja sama meno jatkuu.! Edes suuret sanktiot eivät heilauta pankkeja! Sveitsiläinen Credit Suisse sai 77 miljoonan dollarin sakot palkattuaan Aasiassa tavoittelemiensa asiakkaiden läheisiä. Brittiläinen Barcley unohtunut muodollinen ilmoitus maksoi sille 350 miljoonaa euroa ja 16 pankkia saivat yhteensä 1,4 miljardin dollarin sakot, koska niiden työntekijät olivat keskustellet Whatsappissa ja muissa kielletyistä henkilökohtaisissa kanavissaan.

Lienee tässä kohtaa hivenen selvittää, miten investointipankit oikein toimivat. Toisin kuin tavalliset liikepankit investointipankit eivät ota talletuksia vastaan tai myönnä lainoja. Sen sijaan ne auttavat yhdistämään suuret rahoituksen tarvitsijat ja sijoittajat. Otetaanpa Suomi esimerkiksi. Valtiomme laskee tänä vuonna liikkeelle velkakirjoja noin 38 miljardin euron edestä. Investointipankkiirin työtä on löytää potentiaaliset sijoittajat ja myydä heille ajatus velan antamisesta Suomelle. Samanlaisia palveluja tarvitsevat esimerkiksi yritykset, jotka aikoivat listautua pörssiin tai ostaa kilpailijansa sekä sijoittajayhtiöt, jotka haluavat myydä sijoituksiaan. Investointipankkiirit pumppaavat rahaa tai rahoitusta kansantalouden suonistoon ja keräävät siinä ohessa suuren siivun omaan taskuunsa. Tämä tehdään usein luomalla uusia käsittämättömiä struktuureja ja johdannaisia vaihtuville markkinoille ja toivotaan, että joku sijoittaja lyö niiden arvosta vuoden kuluttua. Meno siis sama kuin toto-luukulla ennen lähtöä. Kuuluisa toimittaja esitti kysymyksen eräälle investointipankille: ”Miksi pankkinne varasti ihmisten kodit ja tuhoaa maailman taloutta eikä kukaan joutunut vankilaan?” Pyramidihuijaukset, korruptoitunut ja valtiolta varastettu raha pestään suurpankeissa puhtaaksi ja tarina jatkuu. Rikokset ovat liian iso tutkittavaksi ja mukana liikaa isoja päättäjiä. Yksinvaltiaat ja totalitaariset valtiot ja ennen muuta Venäjä kiittävät.

Suomalaiset Valtionkonttorin asiantuntijat ovat osoittautuneet täysin käsittämättömiksi hölmöksi muuttaessaan korona- aikana varmoja pitkäaikaisten lainojen korkoja vaihtuvakorkoisiksi. Kansa maksaa tyhmyydestä miljardin. Valtionkonttori syyttää asiasta Valtiovarainministeriötä väittäen olevansa vain operaattori. Suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt ovat maksaneet vuosina 2011-2015 Yhdysvaltoihin yli 1,7 miljardin sijoituspalkkioita, koska eivät itse ole tätä osanneet. Nyt nämä ”käenpojat” vaativat Ilmarisen Jouko Pölösen suulla enemmän oikeutta ja vapautta riskisijoituksiin eläkevaroillamme.
Ostaisitko sinä Pölöseltä käytetyn auton? Juttuvinkki tuli taas lukijaltani. Kiitos!

Juhani Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Rahan liikkeitä, investointipankkiirit huijareina ja meidän nilkit sijoittajina

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
ARKISTO