Kriittisen debatin dilemma Lahdessa

”Suomettuuko”, kriittinen, monipuolinen ja demokraattinen keskustelu Lahdessa juuri näinä vaikeina aikoina, jolloin vaikeistakin asioista pitäisi alkaa puhua niiden oikeilla nimillä suoraan? Tältä ajatukselta ei voi välttyä, mikäli tarkastelee viime aikaisia tapahtumia lahtelaisissa medioissa.
Lahti elää parhaillaan monissa tärkeissä asioissa erittäin kriittisiä aikoja. Tällaisia ovat Päijät-Sote, KymiRing , Liisu, Kisapuisto, Hyvinvointiyhtymän tulevaisuus, kaupungin maa- ja tonttipolitiikka, Nastolan koulut, valvontaongelmat tytäryhtiöiden omistajanohjauksissa, virkamiesten ylivalta päätöksenteossa, laittomasti tehdyt optiot Lahden tulevaisuuteen , pahasti alijäämäinen budjetti ja kaupunginjohtajan kyseenalainen rooli ympäristökaupungin ja yksityisen ratahankeen rahallisessa avustamisessa. Listaa voisi jatkaa, mutta jo näistä esimerkeistä ilmenee että kaiken järjen mukaan tämä vaatisi, paitsi kunnallisilta päättäjiltä, myös lahtelaisilta veronmaksajilta ja yrittäjiltä tuoreita, omia näkemyksiä sekä laajaa kansalaiskeskustelua ja kansalaisarviointeja tärkeistä ajankohtaisista ja Lahdelle merkittävistä asioista.

Erääksi ongelmaksi Lahdessa on muodostunut puolueeton ja tasapuolinen tiedonvälitys. Meille kriittisesti, asioita kokonaisvaltaisesti, avoimesti ja demokraattisesti tarkasteleville lahtelaisille on suureksi ongelmaksi muodostunut lahtelaisen päämedian kielteinen suhtautuminen, suoranainen sensuuri ja välttely Lahdelle tärkeistä asioista. Tämä on tietysti Etelä-Suomen Sanomien tietoinen valinta, joka vain vahvistaa sitä käsitystä, että hallitsevan lahtelaisen ”nomenklatuuran” päätöksenteko yritetään pitää mahdollisimman tarkoin salattuna ja sitä puolustetaan tarvittaessa estämällä aito keskustelu lehdessä tarkoituksellisesti hylkäämällä ja valikoimalla lehteen vain ne kirjoitukset, jotka palvelevat lahtelaisten päättäjien näkemyksiä ja tarkoitusperiä. Esimerkkejä löytyy runsaasti juuri nyt. Tällaisia ovat selvät poliittiset buffaukset ja tarkoitushakuiset henkilöjutut, joilla joku ehdokas nostetaan esiin täysin muissa yhteyksissä kuin poliitikkona tai ehdokkaana.
Mutta kaikki lahtelaiset tietävät, että vapaassa yhteiskunnassa näin ei voida toimia ja tämä Etlarin manipuloima ”suomettuminen” paljastuu varmasti, koska Lahdessa toimii valpas ja kriittinen vaihtoehtolehdistö, joka uskaltaa nostaa kiusallisia ja ajankohtaisia asioita kannonnokkaan kaikkien lahtelaisten puntaroitaviksi.

Lahdessa on tapahtunut sellainen erittäin outo asia, että kaikki tärkeä, kriittinen ja puolueeton lahtelaisdebatti on siirtynyt päämediasta Lahden ilmaisjakelulehtiin. Etlari on ”buffanut” koko ajan tiettyjä lahtelisia päättäjiä ja heidän näkemyksiään täysin tietoisesti ja tarkoituksellisesti.
Onko Etelä- Suomen Sanomista, tuosta  Lahden entisestä  vallan vahtikoirasta tullut hyvätapainen ja sisäsiisti puudeli, joka heiluttaa häntäänsä kritiikittä vallanpitäjille? Tätä kysyy erittäin moni lahtelainen ajattelija oikeutetusti juuri tänään!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Kriittisen debatin dilemma Lahdessa

  1. Hyvä Jussi asiaa. Etlarin suosikit tiedetään politiikassa nämä poliittiset broilerit. Lahteen työnnetty meidän harmiksi Pirttijoki Ja Säynäjärvi. Koskaan ei lehti kirjoita Lahen työttömistä ja surkeasti hoidetusta työllisyyspolitiikasta. Ällöttäviä kehumisjuttuja Säynäjärveltä Harjun Terveydestä niistä puuttuu asiantuntemus.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
ARKISTO