Kriittisen debatin dilemma Lahdessa

”Suomettuuko”, kriittinen, monipuolinen ja demokraattinen keskustelu Lahdessa juuri näinä vaikeina aikoina, jolloin vaikeistakin asioista pitäisi alkaa puhua niiden oikeilla nimillä suoraan? Tältä ajatukselta ei voi välttyä, mikäli tarkastelee viime aikaisia tapahtumia lahtelaisissa medioissa.
Lahti elää parhaillaan monissa tärkeissä asioissa erittäin kriittisiä aikoja. Tällaisia ovat Päijät-Sote, KymiRing , Liisu, Kisapuisto, Hyvinvointiyhtymän tulevaisuus, kaupungin maa- ja tonttipolitiikka, Nastolan koulut, valvontaongelmat tytäryhtiöiden omistajanohjauksissa, virkamiesten ylivalta päätöksenteossa, laittomasti tehdyt optiot Lahden tulevaisuuteen , pahasti alijäämäinen budjetti ja kaupunginjohtajan kyseenalainen rooli ympäristökaupungin ja yksityisen ratahankeen rahallisessa avustamisessa. Listaa voisi jatkaa, mutta jo näistä esimerkeistä ilmenee että kaiken järjen mukaan tämä vaatisi, paitsi kunnallisilta päättäjiltä, myös lahtelaisilta veronmaksajilta ja yrittäjiltä tuoreita, omia näkemyksiä sekä laajaa kansalaiskeskustelua ja kansalaisarviointeja tärkeistä ajankohtaisista ja Lahdelle merkittävistä asioista.

Erääksi ongelmaksi Lahdessa on muodostunut puolueeton ja tasapuolinen tiedonvälitys. Meille kriittisesti, asioita kokonaisvaltaisesti, avoimesti ja demokraattisesti tarkasteleville lahtelaisille on suureksi ongelmaksi muodostunut lahtelaisen päämedian kielteinen suhtautuminen, suoranainen sensuuri ja välttely Lahdelle tärkeistä asioista. Tämä on tietysti Etelä-Suomen Sanomien tietoinen valinta, joka vain vahvistaa sitä käsitystä, että hallitsevan lahtelaisen ”nomenklatuuran” päätöksenteko yritetään pitää mahdollisimman tarkoin salattuna ja sitä puolustetaan tarvittaessa estämällä aito keskustelu lehdessä tarkoituksellisesti hylkäämällä ja valikoimalla lehteen vain ne kirjoitukset, jotka palvelevat lahtelaisten päättäjien näkemyksiä ja tarkoitusperiä. Esimerkkejä löytyy runsaasti juuri nyt. Tällaisia ovat selvät poliittiset buffaukset ja tarkoitushakuiset henkilöjutut, joilla joku ehdokas nostetaan esiin täysin muissa yhteyksissä kuin poliitikkona tai ehdokkaana.
Mutta kaikki lahtelaiset tietävät, että vapaassa yhteiskunnassa näin ei voida toimia ja tämä Etlarin manipuloima ”suomettuminen” paljastuu varmasti, koska Lahdessa toimii valpas ja kriittinen vaihtoehtolehdistö, joka uskaltaa nostaa kiusallisia ja ajankohtaisia asioita kannonnokkaan kaikkien lahtelaisten puntaroitaviksi.

Lahdessa on tapahtunut sellainen erittäin outo asia, että kaikki tärkeä, kriittinen ja puolueeton lahtelaisdebatti on siirtynyt päämediasta Lahden ilmaisjakelulehtiin. Etlari on ”buffanut” koko ajan tiettyjä lahtelisia päättäjiä ja heidän näkemyksiään täysin tietoisesti ja tarkoituksellisesti.
Onko Etelä- Suomen Sanomista, tuosta  Lahden entisestä  vallan vahtikoirasta tullut hyvätapainen ja sisäsiisti puudeli, joka heiluttaa häntäänsä kritiikittä vallanpitäjille? Tätä kysyy erittäin moni lahtelainen ajattelija oikeutetusti juuri tänään!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Kriittisen debatin dilemma Lahdessa

  1. Hyvä Jussi asiaa. Etlarin suosikit tiedetään politiikassa nämä poliittiset broilerit. Lahteen työnnetty meidän harmiksi Pirttijoki Ja Säynäjärvi. Koskaan ei lehti kirjoita Lahen työttömistä ja surkeasti hoidetusta työllisyyspolitiikasta. Ällöttäviä kehumisjuttuja Säynäjärveltä Harjun Terveydestä niistä puuttuu asiantuntemus.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO