Kriittisen debatin dilemma Lahdessa

”Suomettuuko”, kriittinen, monipuolinen ja demokraattinen keskustelu Lahdessa juuri näinä vaikeina aikoina, jolloin vaikeistakin asioista pitäisi alkaa puhua niiden oikeilla nimillä suoraan? Tältä ajatukselta ei voi välttyä, mikäli tarkastelee viime aikaisia tapahtumia lahtelaisissa medioissa.
Lahti elää parhaillaan monissa tärkeissä asioissa erittäin kriittisiä aikoja. Tällaisia ovat Päijät-Sote, KymiRing , Liisu, Kisapuisto, Hyvinvointiyhtymän tulevaisuus, kaupungin maa- ja tonttipolitiikka, Nastolan koulut, valvontaongelmat tytäryhtiöiden omistajanohjauksissa, virkamiesten ylivalta päätöksenteossa, laittomasti tehdyt optiot Lahden tulevaisuuteen , pahasti alijäämäinen budjetti ja kaupunginjohtajan kyseenalainen rooli ympäristökaupungin ja yksityisen ratahankeen rahallisessa avustamisessa. Listaa voisi jatkaa, mutta jo näistä esimerkeistä ilmenee että kaiken järjen mukaan tämä vaatisi, paitsi kunnallisilta päättäjiltä, myös lahtelaisilta veronmaksajilta ja yrittäjiltä tuoreita, omia näkemyksiä sekä laajaa kansalaiskeskustelua ja kansalaisarviointeja tärkeistä ajankohtaisista ja Lahdelle merkittävistä asioista.

Erääksi ongelmaksi Lahdessa on muodostunut puolueeton ja tasapuolinen tiedonvälitys. Meille kriittisesti, asioita kokonaisvaltaisesti, avoimesti ja demokraattisesti tarkasteleville lahtelaisille on suureksi ongelmaksi muodostunut lahtelaisen päämedian kielteinen suhtautuminen, suoranainen sensuuri ja välttely Lahdelle tärkeistä asioista. Tämä on tietysti Etelä-Suomen Sanomien tietoinen valinta, joka vain vahvistaa sitä käsitystä, että hallitsevan lahtelaisen ”nomenklatuuran” päätöksenteko yritetään pitää mahdollisimman tarkoin salattuna ja sitä puolustetaan tarvittaessa estämällä aito keskustelu lehdessä tarkoituksellisesti hylkäämällä ja valikoimalla lehteen vain ne kirjoitukset, jotka palvelevat lahtelaisten päättäjien näkemyksiä ja tarkoitusperiä. Esimerkkejä löytyy runsaasti juuri nyt. Tällaisia ovat selvät poliittiset buffaukset ja tarkoitushakuiset henkilöjutut, joilla joku ehdokas nostetaan esiin täysin muissa yhteyksissä kuin poliitikkona tai ehdokkaana.
Mutta kaikki lahtelaiset tietävät, että vapaassa yhteiskunnassa näin ei voida toimia ja tämä Etlarin manipuloima ”suomettuminen” paljastuu varmasti, koska Lahdessa toimii valpas ja kriittinen vaihtoehtolehdistö, joka uskaltaa nostaa kiusallisia ja ajankohtaisia asioita kannonnokkaan kaikkien lahtelaisten puntaroitaviksi.

Lahdessa on tapahtunut sellainen erittäin outo asia, että kaikki tärkeä, kriittinen ja puolueeton lahtelaisdebatti on siirtynyt päämediasta Lahden ilmaisjakelulehtiin. Etlari on ”buffanut” koko ajan tiettyjä lahtelisia päättäjiä ja heidän näkemyksiään täysin tietoisesti ja tarkoituksellisesti.
Onko Etelä- Suomen Sanomista, tuosta  Lahden entisestä  vallan vahtikoirasta tullut hyvätapainen ja sisäsiisti puudeli, joka heiluttaa häntäänsä kritiikittä vallanpitäjille? Tätä kysyy erittäin moni lahtelainen ajattelija oikeutetusti juuri tänään!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Kriittisen debatin dilemma Lahdessa

  1. Hyvä Jussi asiaa. Etlarin suosikit tiedetään politiikassa nämä poliittiset broilerit. Lahteen työnnetty meidän harmiksi Pirttijoki Ja Säynäjärvi. Koskaan ei lehti kirjoita Lahen työttömistä ja surkeasti hoidetusta työllisyyspolitiikasta. Ällöttäviä kehumisjuttuja Säynäjärveltä Harjun Terveydestä niistä puuttuu asiantuntemus.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO