Luo itsellesi tulevaisuuden utopia ja rentoudu!

Me kaikki ihmiset olemme hyvinkin samanlaisia huolimatta varakkuuseroista. Me haluamme jättää jälkeläisillemme paremman ja turvallisemman maailman. Me haluamme rakkautta, hyväksyntää ja merkityksellisen elämän. Tähän me tarvitsemme elämässämme aina toisia ihmisiä, erityisesti lähimmäisiämme. Sosiaalisuus, harrastaminen, liikunta, tiede, taide, musikki ja kulttuuri ovat edesauttamassa meitä tällä elämäksi kutsutulla taipaleella. Ja mikä mukavinta, me kaikki voimme itse keksiä ja luoda oman utopiamme ihan itse. Tämä Thomas Moren termi tulee hänen klasssikkoteoksestaan, joka tarkoitti ihanneyhteiskuntaa, jota ei ollut olemassa. Ja voit rustata tulevaisuudesta myös kauhukuvan eli dystopian tai retroutopian, jossa menneisyyttä romantisoidaan. Tarjoan Teille upeat lukijani seuraavassa oman utopiani tulevaisuudesta:

”Vuonna 2200 elämme yhteiskunassa, jossa rikkaat ovat käytännössä saavuttaneet kuolemattomuuden. Tämä ei tarkoita, että he kirjaimellisesti eläisivät konkreettisina ja biologisina olentointa, vaan he ovat siirtäneet elämänsä verkkoon ja erityiseen tajunnanvirran lähteeseen. Rikkaat ja ylikansalliset yhtiöt ovat linnoittautuneet turva-aitojen taakse ja hallitsevat sieltä suuria massoja ehdottomalla väkivallalla ja ”hajoita ja hallitse”- periaattella. Demokratia on kuollut ja valtiot ovat menettäneet otteensa kansalaisista. On vain pieni rikas ja hallitseva pintakerros ja…

Hetkinen! Tästähän on tulossa dystopia! Otetaanpa uudelleen:
”Suurten kompromissien, täysin uuden teknologian avulla, koko maailman yhteistyöllä on ilmastonmuutosta kyetty hillitsemään ja ottamaan hiilidioksidi mielekkääseen käyttöön. Saharan autiomaahan on rakennettu miljoonia aurinkovoimaloita ja isoon osaan on istutettu uusia metsiköitä, jotka toimivat nyt Amazonin alueen kanssa maailman uusina keuhkoina. Kukaan ei tee enää töitä, vaan kaiken työt tekevät robotit. Niitä hallitaan robotiikan tiukan normiston avulla.

Suurvallat ovat viimein tajuneet, että vain yhteistyölä voimme saavuttaa tasapainon luonnon kanssa. Lihan kulutus on nollassa ja kuidut, vihannekset, hedelmät ja proteenipillerit ovat korvanneet epäterveelliset ruokatottumukset. Ihmisten elinikä on noussut 150 vuoteen. Elinkaupaa säädellään tiukilla normeilla. Demokratiaa noudatetaan kaikkialla ja kussakin maailman 200:ssa valtiossa, vallassa voi olla korkeintaan neljä vuotta. Olemme oppineet kuluttamaan oikein ja hillitsemään ylikansoitusta tehokaasti. Terve poliittinen kenttä olisi muuttunut utopioiden taisteluksi ja vaihtoehtoisten tulevaisuuksien mahdollisuudeksi. Rahasta ja virtuaalivaluutoista on luovuttu vaihdon välineinä. Tarpeelliset ja pakolliset hallintotyöt on jaettu kyvykkyyden perusteella ja tasapuolisesti. Koulutus ja kulttuuri ovat kaikkien saatavilla tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Luonnovaroja valvotaan yhteisellä säännöstöllä. Yksityisten maiden armeijoista on luovuttu ja turvallisuutta valvoo Maailman sotavaomat. Kaikki kierrätetään ja kulutusyhteiskunta on haudattu perusteellisesti. Silti yksilöllisyys on sallittua ja kilpailu eri taidemudoissa samoin. Erilaisia pelejä pelataan kaikkialla. Meillä on ainainen vapaa-aika, jota ei täytetä huumeilla eikä adrenaaliinitripeillä, vaan liikunalla, musiikilla ja taiteella!”

Nyt lukijani on sinun vuorosi luoda oma utopiasi!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
Bio- ja pakkausjätteen kierrätys tehostuu
ARKISTO