Uusilta kunnallisvaaliehdokkailta vaaditaan ennen muuta vankkaa talousosaamista

Lahden ongelma on viime vuodet ollut kompetenssin puute talousasioissa. Tällä on perinteisesti
arveltu,että puoluekirja ja ”jees,jees-asenne riittää hoitamaan mitä postia tahansa Lahden
60:ssa osakeyhtiössä ja muissa lautakunnissa. Mutta tämä on suuri virhe ja kostautuu tuleville
sukupolville, jotka joutuvat kantamaan ja vastaamaan Lahden veloista ja typeristä hukkainvestoinneista vuosikymmenet sen jälkeen kun nykyiset ”vastuuttomat” päättäjät kasvavat horsmaa Levolla!

Tämä aika vaatii digiosaamista ja kokonaisvaltaista näkemystä Lahden tilasta ja ennen kaikkea malttia arvioida lahtelaisten veronmaksajien kantokyky ja tulevat tarpeet. Lahden johtavilla päättäjillä ja virkamiehillä on megalomaaninen tarve levittää verorahaa ikään kuin sitä kasvaisi puussa. Luotetaan halpoihin lainakorkoihin ja kyllä ”aika hoitaa” –mentaliteetillä pusketaan eteenpäin ja työnnetään täysin käsittämättömiä hankkeita eteenpäin tutkimatta niiden vaikutusta tavallisen lahtelaisen elämään. Usein suuriakin taloudellisia päätöksiä tehdään pienellä klikillä, koska tiedetään, että ”suuressa tuvassa” joku voisi epäillä esitetyn hankeen mielekkyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Malliesimerkki tietysti miljoonien pyörätie, mutta muitakin riittää! Paavolan kiinteistö myytiin ruotsalaiselle kiinteistösijoittaja Hemsölle muka 10 miljoonan euron voitolla ja itse asetutaan taloon vuokralaiseksi. Mistään ei kuitenkaan löydy vertailulaskelmia tästä asiasta aikavälillä 2021-2041, josta ilmenisivät Lahden maksama vuosittainen vuokra ja kiinteistön hoitokulut? LAD:ssa sama asia, vuokraa maksetaan 55.000 euroa kuussa satoja vuosia. Eivät kai Lahden päättäjät todella usko, että muualla maailmassa ei osata laskea kiinteistöhankkeiden kannattavuutta pitkillä aikaväleillä.

Nyt kaikki on kaupan ja juuri saneerattua ”Lahden” kaupunginsairaalaa harkitaan myyntiin. Toimivat terveysasemat lopetetaan Etelä-Lahdessa ja muualta ja kaikki siirretään Harjun pääteerveysasemalle, jonne on yhtä vaikea tulla autolla kuin kaupunginsairaalaankin! Enemmistöosakas Mehiläinen tulee aivan varmasti tekemään saman uudessa Sote-yhtymässä ja sadalla miljoonalla eurolla saneerattu, uusittu huippuyksikkö pilkotaan sopiviksi namupaloiksi suurille yksityisille kiinteistösijoittajille ja eläkeyhtiöille. Tämä sama tullaan tekemään aivan varmasti myös Lahden kruununjalokivelle Lahti Energialle vedoten taas kerran akuuttiin rahapulaan.

Vaatimaton ehdotukseni on, että Lahden sijoittajaguru Mika Mäkinen joukkoineen kokoaisi Koko Lahti Oy:n ja Lahti Eventsin talousnerot ja kauppaisi Lahden Hyppyrimäet jollekin ruotsalaiselle sijoittajaryhmälle. Nämä Lahden lempilapset ovat tulleet maksamaan Lahdelle eri arvioiden mukaan ainakin 40 miljoonaa euroa ja niiden kunnossapito maksaa useita satojatuhansia euroja vuodessa!

Toinen ehdotukseni on se, että Lahden kaupungin kaikki virat ulkoistetaan, koska nille ei ole tarvetta Lahden siirtyessä tulevaan Sote-yhtymään, jonne Päijät-Hämeen enin osa veroistakin ohjautuu valtion tullessa isännäksi ja verotuksen muuttuessa.

Kolmas ja radikaalein ehdotukseni on kaikkien Lahden 60 osakeyhtiöiden myynti pörssiin tai kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle sijoittajalle. Tarkastellessani näiden yhtiöiden tilitaseita ei niitä ainkakaan huonommin olisi kyennyt hoitamaan, malliesimerkkinä Spatium Oy!

Lahden kaupungin toimintakulut ovat 852,1 miljoonaa euroa tänä vuonna. Siitä sosiaali- ja sivistyspalveluiden ostoon käytetään 47 prosenttia eli 403,3 miljoonaa euroa. Investointeihin käytetään 77,3 miljoonaa euroa. Tässä tärkeitä lukuja, joita tulevien ”kansantribuunien” olisi syytä tutkailla ja samalla miettiä, miten 5,2 miljoonan alijäämäinen budetti saataisiin tasapainoon?

Kaiken ulkoistuksen pitäisi alkaa kuitenkin Lahden asioiden ja päätösten tiedottamista kuntalaisille!
Nyt Lahden viestintä ontuu pahasti ja lahtelaiset saavat itse hakea netistä tietoja valtuuston päätöksistä. Neljä kertaa ilmestyvä tiedotuslehdykäinen ei yksinkertaisesti riitä. Yksinkertaisesti syvä Lahden ääni ei enää kuulu.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO