Uusilta kunnallisvaaliehdokkailta vaaditaan ennen muuta vankkaa talousosaamista

Lahden ongelma on viime vuodet ollut kompetenssin puute talousasioissa. Tällä on perinteisesti
arveltu,että puoluekirja ja ”jees,jees-asenne riittää hoitamaan mitä postia tahansa Lahden
60:ssa osakeyhtiössä ja muissa lautakunnissa. Mutta tämä on suuri virhe ja kostautuu tuleville
sukupolville, jotka joutuvat kantamaan ja vastaamaan Lahden veloista ja typeristä hukkainvestoinneista vuosikymmenet sen jälkeen kun nykyiset ”vastuuttomat” päättäjät kasvavat horsmaa Levolla!

Tämä aika vaatii digiosaamista ja kokonaisvaltaista näkemystä Lahden tilasta ja ennen kaikkea malttia arvioida lahtelaisten veronmaksajien kantokyky ja tulevat tarpeet. Lahden johtavilla päättäjillä ja virkamiehillä on megalomaaninen tarve levittää verorahaa ikään kuin sitä kasvaisi puussa. Luotetaan halpoihin lainakorkoihin ja kyllä ”aika hoitaa” –mentaliteetillä pusketaan eteenpäin ja työnnetään täysin käsittämättömiä hankkeita eteenpäin tutkimatta niiden vaikutusta tavallisen lahtelaisen elämään. Usein suuriakin taloudellisia päätöksiä tehdään pienellä klikillä, koska tiedetään, että ”suuressa tuvassa” joku voisi epäillä esitetyn hankeen mielekkyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Malliesimerkki tietysti miljoonien pyörätie, mutta muitakin riittää! Paavolan kiinteistö myytiin ruotsalaiselle kiinteistösijoittaja Hemsölle muka 10 miljoonan euron voitolla ja itse asetutaan taloon vuokralaiseksi. Mistään ei kuitenkaan löydy vertailulaskelmia tästä asiasta aikavälillä 2021-2041, josta ilmenisivät Lahden maksama vuosittainen vuokra ja kiinteistön hoitokulut? LAD:ssa sama asia, vuokraa maksetaan 55.000 euroa kuussa satoja vuosia. Eivät kai Lahden päättäjät todella usko, että muualla maailmassa ei osata laskea kiinteistöhankkeiden kannattavuutta pitkillä aikaväleillä.

Nyt kaikki on kaupan ja juuri saneerattua ”Lahden” kaupunginsairaalaa harkitaan myyntiin. Toimivat terveysasemat lopetetaan Etelä-Lahdessa ja muualta ja kaikki siirretään Harjun pääteerveysasemalle, jonne on yhtä vaikea tulla autolla kuin kaupunginsairaalaankin! Enemmistöosakas Mehiläinen tulee aivan varmasti tekemään saman uudessa Sote-yhtymässä ja sadalla miljoonalla eurolla saneerattu, uusittu huippuyksikkö pilkotaan sopiviksi namupaloiksi suurille yksityisille kiinteistösijoittajille ja eläkeyhtiöille. Tämä sama tullaan tekemään aivan varmasti myös Lahden kruununjalokivelle Lahti Energialle vedoten taas kerran akuuttiin rahapulaan.

Vaatimaton ehdotukseni on, että Lahden sijoittajaguru Mika Mäkinen joukkoineen kokoaisi Koko Lahti Oy:n ja Lahti Eventsin talousnerot ja kauppaisi Lahden Hyppyrimäet jollekin ruotsalaiselle sijoittajaryhmälle. Nämä Lahden lempilapset ovat tulleet maksamaan Lahdelle eri arvioiden mukaan ainakin 40 miljoonaa euroa ja niiden kunnossapito maksaa useita satojatuhansia euroja vuodessa!

Toinen ehdotukseni on se, että Lahden kaupungin kaikki virat ulkoistetaan, koska nille ei ole tarvetta Lahden siirtyessä tulevaan Sote-yhtymään, jonne Päijät-Hämeen enin osa veroistakin ohjautuu valtion tullessa isännäksi ja verotuksen muuttuessa.

Kolmas ja radikaalein ehdotukseni on kaikkien Lahden 60 osakeyhtiöiden myynti pörssiin tai kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle sijoittajalle. Tarkastellessani näiden yhtiöiden tilitaseita ei niitä ainkakaan huonommin olisi kyennyt hoitamaan, malliesimerkkinä Spatium Oy!

Lahden kaupungin toimintakulut ovat 852,1 miljoonaa euroa tänä vuonna. Siitä sosiaali- ja sivistyspalveluiden ostoon käytetään 47 prosenttia eli 403,3 miljoonaa euroa. Investointeihin käytetään 77,3 miljoonaa euroa. Tässä tärkeitä lukuja, joita tulevien ”kansantribuunien” olisi syytä tutkailla ja samalla miettiä, miten 5,2 miljoonan alijäämäinen budetti saataisiin tasapainoon?

Kaiken ulkoistuksen pitäisi alkaa kuitenkin Lahden asioiden ja päätösten tiedottamista kuntalaisille!
Nyt Lahden viestintä ontuu pahasti ja lahtelaiset saavat itse hakea netistä tietoja valtuuston päätöksistä. Neljä kertaa ilmestyvä tiedotuslehdykäinen ei yksinkertaisesti riitä. Yksinkertaisesti syvä Lahden ääni ei enää kuulu.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO