”Maailmassa on monta ihmeellistä asiaa, se kummastuttaa, hämmästyttää pientä kulkijaa”
Tämä on tullut väkisin mieleeni monta kertaa yrittäessäni seurata eri alustoilta, miten raha on muuttanut
muotoaan viime vuosina. Rahan merkitys on toki pysynyt samana eli yksinkertaisesti: se on vaihdonväline, joka perustuu ihmisyhteisöjen luottamukseen. Sen arvon määrittely onkin sitten maailmassa uskomattoman erilaista; jopa tragikoomista!
Rahana ovat olleet simpukat, tulppaanit ja niillä on keinoteltu pörsseissä ja pankeissa. Tosiasia on,
että jokainen meistä voi perustaa rahan, jos saa toiset uskomaan, että sillä on arvoa. Kyse onkin aina
uskosta. Silloin, kun usko rahaan joko virtuaalisena tai paperina loppuu joltain toimijalta, myös arvo
loppuu sen sileän tien. Virtuaali eli kryptovaluuttoja on maailmassa nykyisin yli 5000 kappaleeta ja uusia syntyy koko ajan. Tunnetuin on Bitcoin. El Salvador on ottanu sen jopa viralliseksi valuutakseen. Pieni vilkaisu sen taloustilanteeseen osoittaa, että huolia maalla riittää ja sen bitcoin-toimivuus on erittäin kyseenalainen.
Viime viikolla jäin haukkomaan henkeä vähäksi aikaa, sillä tunnettu mediasivusto Buzzfeed julkaisi tämän helmikuun alussa jutun, jossa se paljasti, ketä ovat perustaneet Boread Ape Yacht Clubin eli yhden maailman suosituimmista NFT-kokoelmista. Suomeksi tämä tarkoittaa ”non-fungitable token” eli lohkoketjussa säilytettäviä digitaalisia aitoustodistusta, jolla voidaan todentaa esimerkiksi digitaalisen taideteoksen omistajuus.
Kannataisiko ottaa yhteyttä tähän ” Tylsistyneiden apinoiden pursiseuraan” ja kaupata siellä viime vuonna mökillä maalaamaani teosta ”Miracle” eli Ihme, jota kukaan läheiseni ei ollut huolinut talouteensa. Hivenen taustaa tästä BAYC-kokoelmasata. Se on 10 000 kappaleen kokoelma apinanaamaisia avattaria, joita sen perustajat ovat myyneet NFT:nä. Kaupaksi ovat käyneet erilaisiin asuihin ja ilmeisiin verhotut apinahahmo-oliot. Niitä on käytetty mm. profiilikuvina erilaisissa sosiaalisissa medioissa.
Siispä ei ku ostamaan! Kokoelmaan kuuluvia avattaria voi ostaa tällä hetkellä edullisesti 250 000 eurolla, joten ole siis nopea, etteivät muut ennätä ennen sinua. Koko kokoelman hinta ts. markkina-arvo on jo lähes 3 miljardia euroa!
Nyt kokoelman kehittäjille on tosin tullut hivenen mutkia matkaan, sillä nimimerkin varassa toimivat Gordon Cornerin ja Gargamelin oikeat henkilöt on paljastettu nimimerkkien takaa. Buzzfeed tutki kokoelman takan olevan yhtiön Yuga Labsin tietoja ja sai selville, että Gordon on oikeasti Wylie Aronow ja Gargamel Greg Solano. Mutta tästäkös rahaa vuolleet ”poijaat” suuttuivat? Mikäs ihme tuo nyt on! Rahasammon takana tuntui olevan kunnon veijarit. Mielensä pahoittivat tietysti myös kaikki internetin kryptonerot ja web3 -tulevaisuuteen sokeasti ”uskovaiset”, sillä monen mielestä Buzzfeedin artikkeli oli monessa mielessä kohtuuton, eikä miesten henkilöllisyyttä olisi saanut paljastaa!
Artikkelin kirjoittanut toimittaja Katie Notopoulos sai uhkauksia, joissa hänen läheistensä osoitteet ja tiedot uhattiin julkaista. Tunteet kuumenivat aivan syyttä. Lopulta tässä on kyse todellisen maailman ja kryptohuumeessa elävien todellisuuksien kohtaamiseta Lakitermein käsitettynä tämä voidaan tulkita ostajan oikeudesta tietää ostamansa sijoituksen oikeat pörssitiedot ja omistussuhteet. Ei muusta.
Siis apinan näköinen avatar ei riitä tunnistamiseksi. BAYC on neuvotellut jo sijoitusyhtiö Andressen Horowitizin kanssa sen uuden arvon nousun uudessa määrittelyssä.
Jos se nousisi 4 miljoonaan euroon, se olisi Helsingin pörsissä 25 arvokkaimman yhtiö joukossa. Liike-elämässäkin on silti omat lakinsa ja niitä ihmisiltä rahaa puliveivaavat Kyllästyneet Apinat joutuvat myöskin noudattamaan. Tämä siitä syystä, että tarvittaessa miljardiyhtiön Apina-vetäjät voidaan asettaa vastuuseen heidän mahdollisista laittomista toimista!
Todellisuudessa kryptovaluutoilla huijataan ihmisiä aivan samalla tavalla kuin rikolliset pesevät rahojaan. Danske Bankin Viron konttoreissa pestiin venäläisten oligargien rahoja 25 miljardia euroa.
Hyväuskoisilta ”höppänöiltä” kerättiin vuonna 2019 yli 100 miljoonaa euroa erilaisilla huijauksilla.
Huijaukset ovat suurta bisnestä ja avaamalla päivän lehdet , löydät varmasti ainakin yhden selkeän
rahavedätyksen mainoksen. Näyttävin lienee Kone-yhtiön Pekka Herlinin bictoinilla rikastuminen.
Mutta kun itse yritin tehdä netissä reklamaatioita muka ”korttiostoksia” tehneestä firmasta, se
osoittautui pirun kiusalliseksi ja todella vaivalloiseksi. Onnistuin, mutta koulutuksesta ei ollut hyötyä. Istumalihaksilla asia ratkesi.
Jussi Melanen
P.S. Kellä on varaa ostaa apina-avattaria?
Immateriaalioikeuksillla ”kusetetaan” yhä enemmän. Miksen minäkin yrittäisi?