Cogito, ergo sum – ajattelen olen siis olemassa – Mietteitä nykymenosta ja työelämästä

Olen ollut nyt virallisesti eläkkeellä 12 vuotta. Ja paljon on maailmassa edelleen ihmeellisiä asioita, jotka ovat kummastuttaneet minua pientä lahtelaiskulkijaa. Kirjasin näitä mietteitäni mökillä ja nyt
on oikea aika pistää ne jakeluun. Palaute on arvokasta!

Olisin päässyt eläkkeelle juuri vuonna 2008, jolloin maailmaa ravisteli finanssikriisi, joka oli Suomessa vuoden 1990- laman kaltainen yhteinen kokemus. Se osoitti koko maailmalle, että suurilla pankeilla ja erityisesti suurilla investointipankeilla ei ollut mitään sääntelyä. Ne olivat manipuloineet vuosia markkinoita ja myyneet kulutushysteriassa sellaisia monimutkaisia tuotepaketteja, jotka olivat sidottu asunto- ja kiinteistöomaisuuteen. Tämä hajosi käsiin ja vain Lehmans Brothers meni konkurssiin. Huudettiin suureen ääneen pankkien sääntelyä ja stressitestejä. Luultiin, että finanssitoiminnasta katoaa kokonaan yksi laji, nimittäin amerikkalainen investointipankkitoiminta. Mutta mitä? Syksyllä 2023 pelissä on mukana kolme entistä suurempaa toimijaa J.P. Morgan, Goldman Sachs ja Morgan Stanley. Havaittiin, että sama peli jatkuu kaikissa pankeissa: rahaa pestään, markkinoita manipuloidaan ja epäilyttäviä diilejä tehdään edelleen rikollisten ja autoritaaristen valtioiden kanssa.

Kiinassa rytisee ja rakennusyhtiöt ovat menossa konkurssiin. Suomen pankit eivät kerro epäillyistä rahanpesuista yleisesti. Danske Bankin 200 miljardin rahanpesu skandaali (kaksi kertaa Suomen valtion budjetti) ei vaikuttanut mitenkään muihin Suomen pankkeihin. Finanssivalvonta on voimaton! Miksi? eivätkö suomalaiset kansanedustajat osaa säätää sellaisia lakeja, joilla tämä pankkien laiton toiminta voidaan estää? Korruptio maailmassa on täysin käsittämätöntä Tämä likainen raha tunkeutuu joka paikkaan. Maailman valtiot voisivat kitkeä tätä 1000 miljardin ”bisnestä”, mutta yhteistä halua ei löydy.
Mutta jätetään tämä ja ilmastonmuutos, lajikato, nälänhätä, rasismi ja mennään työelämää silmäilemään; puhumattakaan ydinsodan uhasta!

Nykyajan tärkeimpiä työelämätaitoja on kyky problematisoida itsestäänselvyyksiä ja myydä ratkaisuja itsekeksittyihin ongelmiin. Me olemme siirtyneet konsulttiyhteiskuntaan, jossa kukaan ei ymmärrä heidän jargoniaansa. Me saamme heiltä apua stressiin, peräpukamiin ja johdon syväjohtamiseen. Mitä varten me maksamme palkkaa kunnan omille insinööreille, suunnittelijoille ja taloustoimijoille? Miksi juuri he tilaavat näitä konsulttipalveluita? Siksi, että he ovat osaomistajia näissä firmoissa. Kuntapäättäjät eivät ole missään taloudellisissa vastuissa tytäryhtiössä tekemistään päätöksistä. Taloustutkimuksen mukaan 35 prosenttia ei ymmärrä omien päätöstensä seurauksia!

Suomen tärkeimmäksi asiaksi on tullut saavatko lapset käyttää kännykkää? Saavat ellei opettaja kiellä sen käyttöä siksi , että se häiritsee tuntia. Ei siihen tarvita lainsäädäntöä eikä satoja vanhempainkokousta. Opettajan määräys riittää! Suomi on siirtynyt 12 vuodessa digiaikaan, jossa sosiaalinen ja taloudellinen eriarvoisuus ovat lisääntyneet. Tekoäly ja algoritmit hoitavat kohta ajattelun ja työn. Tavallisen Matti Meikäläisen osaksi jää pelkkä kulutus ja viihtyminen erilaisissa miljöissä. Jokainen meistä tarvitsee oman personal trainerin, joka ulkoiluttaa perheen koiran ja neuvoo kasvojen kohotuksessa. Koulu hoitaa
kasvatuksen ja kurin. Itselle jää se tärkein eli eliitiksi pyrkiminen. Keinoja on satoja. Paras on lottovoitto eikä mikä lottovoitto tahansa, vaan eurolotto. Toiseksi ehö paras on naida rikas perijä, joka on jo vihreällä oksalla. Kolmas on älykäs digihuijaus: pyramidihuijaukset eivät vieläkään ole pois muodista, myöskään politiikalla ei rikastu ja hyvä keksintö kannatta myydä, sillä patentti maksaa maltaita.

Jos kuitenkin jäät tavikseksi, voit aina liittyä fanittamaan rikkaita.Helpoiten tämä käy palvomalla rikasta ulkolaista jalkapalloilijaa, joka potki palloa ilman veroja Saudi Arabiassa tai Amerikassa. Elintaso ja varakkuus on noussut eläkeaikanani 23 prosenttia siis rikkailla. Työelämän lyhyt historia niin yhteiskunnassa kuin keskiluokan henkilökohtaisessa elämässä on matka konkretiasta abstraktiin, ymmärrettävästä käsittämättömään! Eräs asia oudoksuttaa eniten. Yhä vaikeampi on saada vastaus yksinkertaiseen kysymykseen:” Mitä sä teet työkses?” Yhä harvempi tietää, mitä työ on, siis mitä oma työ on? Kuka oikeasti tietää, mitä tekee AD/Art Directorin design advisor? Ylemmille tietotyöläisille on tarjolla tunneterapiaa ja erikoissairaanhoitoa. USA:ssa voit viettää luksuselämää luksusvankilassa, jos työnantaja maksaa sen siksi, että olet ns. keyworker eli korvaamaton firmalle. Me muut voimme unelmoida tai harrastaa puutarhanhoitoa ja tehdä elämästämme tarkoituksenmukainen ja mielekäs. Suomi elää innovaatioista, yrittäjyydestä ja korkeasta koulutuksesta. MOT

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Cogito, ergo sum – ajattelen olen siis olemassa – Mietteitä nykymenosta ja työelämästä

  1. Wau, upea kannanotto Jussi!!! Meillä ’vanhoilla kävyillä’ on varsin laaja yhteiskunnallinen näkemys ja kattava ymmärrys suomalaisuuden alasajosta. Tämä rehellinen, sitkeä, sisukas kansa on kadottamassa viimeisetkin rippeet identiteetistään. Ja suuri osa (valitettavasti) hyväksyy nykyhallituksen suunnitelmat koska a) on jo lyöty maan rakoon, vanhukset joutuvat laskemaan, voivatko ostaa lääkket vai ruokaa b) olemme vapaissa vaaleissa itse valinneet päättäjät ja ’turha pyristellä, kun on paskat housuissa c) vanhemmuus on ollut kateissa jo 60-luvun ’vapaa kasvatus’ ajalta lähtien, on kamalaa katsoa, kun pienet lapset yrittävät saada äidin huomiota esimerkiksi hiekkalaatikolla, mutta äiti näkee vain kännykän, kuten mainitsit, kasvatusvastuu on siirretty kouluille ja samanaikaisesti opettajien kädet sidottu rangaistusten suhteen. Meidän maailmanlaajuisesti hienot Pisa-tuloksemme ovat romahtaneet. Summa summarum: Tämä kansa tarvitsee UKK:n !!!

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO