Lahen pullottamon oudot kiemurat eivät paikallisia päättäjiä kiinnosta

Lahden poliitikot uskoivat pullottamoon kuin pukki uusiin sarviinsa, sillä sen piti tuoda Lahteen miljoonia euroja ja yli 20 pysyvää työpaikkaa. Demarit etunenässä ja muut perässä kuin köyhän talon porsaat. Asia eteni kuin itärata ilman huolen häivää. Lahti Aqua Oy, Lahden tytäryhtiö, on ollut asiasta vaitonainen, eikä ole vaivautunut kommnentoimaan tilannetta millään tavalla vedoten liikesalaisuuksiin. Lahden omistusohjaus nukkui ja tarkastuslautakunta ei saanut otetta asiasta. Silti Hennalan teollisuusaluella seisoo tuotantolaitos, josta ei ole lähtenyt litraakaan vettä! Mihin hyytyi lahtelainen suomalaisen vesiviennin läpimurto? Mitä sovittiin ja mikä meni pieleen? Asiaa kannatta valottaa lahtelaisille, sillä Suomen maabrändityöryhmä nimesi veden vielä askettäin yhdeksi lupaavammista vientialoista!

Suomeen tuotiin viime vuonna 17,8 miljoonaa litraa vettä ja vietiin 1,3 miljonaa litraa. Suomen ongelmana vesiviennissä ovat kalliit alkuinvestoinnit ja Aasian markkinoille pääsy. Lahden tilanne on vähintäinkin outo, epäselvä, riitaisia ja kimuranttia, sillä asioiden oikeaa nykytilannnetta on ei ole päivitetty. Tämä kuitenkin tiedetään:
Kiinalainen liikemies Allan Poh perheineen sijoitti hankkeeseen 20 miljonaa, mutta sitten matkalle ilmaantui mutkia ja outoja käänteitä. Laitoksen omistava H204U piti tammikuussa kokouksen 1/2021, jonka pöytäkirjasta selviää yhtiön tila 7.1.2021. Paikalla videokokouksessa ovat olleet yhtiön hallituksen jäsenet Tersteeg, Junttila, Pipatti, Allan Poh sekä Dato Poh´n edustajana toimiva Tak Weng Lai. Omistajayhtiötä edustivat Aqua Mattetresia Oleg Titov ja Ian Lau. Andrei Titov oli paikalla Tersteegin neuvonantajana ja Petri Mäkinen H204u Finland Oy edustajana.

Kaupallisen toiminnan ja tuotannon piti alkaa viikolla 14 vuonna 2021, mutta sitten matkaan tuli mutkia. Jotta tehdas olisi tehnyt nollatuloksen kyseisenä vuonna juokseviin menoihin ja kustanuksiin olisi täytynyt varata pöytäkirjan mukaan 2,9 miljoonaa. Laskelmat oli tehty ja Dato Poh lupaisi rahaa ja pääsyn Kiinan markkinoille. Tällöin Andrei Titov lupasi järjestää markkinat henkilökohtaisesti. Valitettavasti tätä suullista osakassopimusta ei kirjattu mihinkään pöytäkirjaan. Tästä syystä yhtiökumppaneiden välit viilenivät.

Näytti siltä, että H2OU:n yritysjärjestelyt viittasivat vahvasti rahanpesuun, koska sen hallituksen puheenjohtajana toimi lichenstanilainen Jan Tersteeg, joka toimitti hallinnollisia palveluita mm. Aquacapital Ltd; lle, jonka kautta Titovit omistivat Aqua Mattersin. Kaikki muistavat, että KRP:n suuri rahanpesusyyte Andrei Titovia vastaan kaatui riittävän näytön puutteeseen pari vuotta sitten.

Tällöin liiketoimintasuunnitelmat muuttuivat ja tiettävästi nykyiset omistajat eivät halua rahoittaa yhtiötä enempää. H20U:n tilit kahdessa suomalaispankissa on nyt suljettu juuri rahanpesuepäilyjen takia. Pöytäkirjan mukaan Jin Qi Investmentiltä on pyydetty useaan kertaan todistuksia siitä, että kyseessä ei ole rahanpesu, mutta niitä ei pankeille ja viranomaisille ole toimitettu.

Mukaan otettiin tällöin KPMG yhtiö, joka halusi ja yritti vuokrata uudella sopimusluonnoksella pullottamotehtaan tiloja ja laitteita. Yllättävää uudessa sopimusluonnoksessa oli se, että siinä oli valmiina jo uusi taho; nimittäin Lahqua Wesi Oy. Tämä yhtiö on Lahti Lahquan tytäryhtiö, jonka olivat perustaneet Oleg Titov, Elena Delander ja Ahti Junttila. Uudella yhtiöllä on jo tonttivarauksia Hollolassa ja yhtiön tarkoituksena on rakentaa sinne täysin oma vedenpullottamo.

Poh`n mielestä on selvää, että Lahqua Oy haluaa viedä kaiken. Kesällä Poh haki Päijät-Hämeen käräjäoikeudelta turvaamistoimea eli H204u Finland Oy kieltoa panna käytäntöön hallituksen ”väitetty päätös”, vuokrata tehtaan toiminta Lahqualle. Poh:n mielestä päätöstä ei tehty yhtiöjärjestyksen mukaisesti. Käräjäoikeus myönsi turvaamistoimen. H204u Finnland Oy haki muutosta Itä-Suomen hovioikeudesta, mutta päätös pysyi. Ongelmana on se, että omistus jakautuu riitelevien osapuolten Titovien Aquacapitalin ja Poh:n perheen Open Mattersin kesken.

Oleg Titov sanoo, että tuotannon aloittaminen on viivästynyt muun muassa siksi, että etteivät singaporelaiset sijoittajat ole pitänee lupauksiaan. Poh tyrmistyi. Riita-asian ratkaisu ei kuitenkaan vaikuta siihen, että Laqualla on ennen turvaamistoimea allekirjoitettu sopimus H2O4U.n kanssa. Yhtiö on jo vuokrannut tehtaansa ja toimintansa Lahqualle. Poh`n haaste käräjäoikeudelle vuokrapäätöksen mitätöimisestä on vetämässä. Mitä seuraavaksi? Jotain outoa näissä yhtiöväännöissä kuitenkin on, mikä ei näy virallisissa papereissa! Mutta päättäjiä tämä ei onneksi häiritse!

Juhani Melanen

Lähteet: Iltalehti jarno.liski@iltalehti.fi ja Talouselämä 16/2022

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Lahen pullottamon oudot kiemurat eivät paikallisia päättäjiä kiinnosta

 1. 6.5.2022 08:39
  Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
  Jäljet johtavat KREML`iin!

  Samvel Karakhanyan Moskova Venäjä (Armenia) H2O4u Finland Oy perustaja

  http://www.bbp.ru/en/team/partners/president

  Osallistuiko Ville Skinnari https://villeskinnari.fi/ yhtiöiden konsultointiin?

  https://valtioneuvosto.fi/marinin-hallitus/kehitysyhteistyo-ja-ulkomaankauppaministeri
  https://www.facebook.com/Etel%C3%A4-Lahden-Sosialidemokraatit-ry-493758074013329/

  Mikä oli Alettin Basboga`n ex. Lahti Aqua Oy hall.pj 2015 -2017 ja Boga Think Engineering&Consultancy Oy osuus laitetoimituksissa?

 2. Tämä vedenottamon paikka olisi kuivunut ,koska pullottamo olisi toiminut yötä päivää .Suomalaiset saavat nauttia kotimaisesta vedestä .Pitäkää vesi SUOMALAISILLA .

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO