Suomalaiset ovat maailman kateellisen ja uteliain kansa! Valta kiinnostaa härmäläisiä aivan erityisesti. Tieteellisesti valtaa on tutkittu paljon, mutta sen ilmeneminen ja olemus jakavat tutkijoiden mielipiteitä. Ranskalaisfilosofi Michel Fouchult:n mukaan valtakäsitys rakentuu kahdelle pilarille: valta ei ole hallitsijan tai kenenkään muunkaan omaisuutta vaan suhde kahden tai useamman toimijan välillä. Toiseksi vallankäyttö ilmenee toimintana, ei sen kieltämisenä. Valtaa on Putinilla, Trumpilla ja Kiinan XI Jinpingillä , mutta sen säilyminen riippuu viime kädessä siitä, millaista talouspolitiikkaa he kykenevät toteuttamaan. Avainkysymys on aina, miten varallisuus näkyy suuren kansanosan enemmistön pussissa?
Nyt tilanne on muuttunut suuresti. Nyt ”suuret tarinat” ja puolitotuudet myyvät, koska kaikilla ihmisillä( härmän juntit ja persut mukaan lukien) on sisäänrakennettu taipumus uskoa sellaista informaatioita, joka tukee ja sopii meidän omaan maailmankuvaamme. Ihmiskunnan historiaa on muutettu muuntamalla totuutta tarvittaessa. Valtaa on saatu sepitteillä ja väiteillä. Esimerkkejä löytyy läheltä ja kaukaa. Brittien brexit-väiteet olivat täyttä fuulaa, samoin kuin Trumpin väitteet, että Hillary Clintonin sähköpostit vaaransivat valtion turvallisuuden.
Britaniaan ei palaudu 350 miljoonaa puntaa, kuten brexit-isä Boris Johanson väitti. Trump vuoti tietoja Clintonista juuri oikeaan aikaan. Koko Trumpin presidenttiys oli suuri kupla, jossa nyt selvitellään venäläisten osuutta vaalitaistelussa erikoistutkija Robert Muellerin johdolla.
Suomessa on samoin; puolitotuudet mahtuvat hyvin juuri nyt meidän ”poliittiseen moraaliimme”. Siniset ja Soini osaavat persujen Hakkaraisten ja Halla-ahojen avulla hämmentää ilmapiiriä. Nyt suuria tarinoita ovat tulleet kertomaan tviittaajat, tubettajat ja muut somettajat, jotka vaikuttavat ja edustavat mitä erilaisimpia tahoja ja intressipiirejä. Nyt digilobbaamisesta on tullut isoa bisnestä ja sitä voi harrastaa kaikkialla netissä. Naamakirja eli facebook on näistä tehokkain.
Some-kuplissa hilluvat mitä uskomattomimmat hörhöt ja kaikki samanmieliset hermafrodiittilesbot löytävät sieltä toisensa ja vahvistavat uskomuksiaan. Varmasti tiedetään ryhmädynamiikasta, että ryhmään kuuluvat arvostavat enemmän yksimielisyyttä kuin asioiden kriittistä ja ennakkoluuloista tarkastelua. Tehokkaat algoritmit seulovat ja suodattavat meille päivittäin informaatioita ihmisten oletettujen mieltymysten ja käyttäytymisen mukaan. Uutisia tarjotaan tällöin ihmisten mieltymysten mukaan ilman lähdekritiikkiä.
Valeuutisten paljastamiseen tarvitaan Correctiv- järjestöjen kaltaisia tosiasioiden tarkastajia. Venäjän trollit tuottavat liukuhihnalla valeuutisia. Periaatteena on, mitä vahvempi tunne, sitä puhuttelevampi tarina. Meidän sosiaalisssa mediassa liikkuvien on ymmärrettävä, että sosiaalisessa mediassa yksilö tai yhteisö voidaan tuhota tai voi rakentaa myös täysin uutta. Maailma on nyt pienempi, mutta sitä on vaikeampi ymmärtää ja käsittää. Erityisesti tämän päivän media ruokkii negatiivisista tunteista kumpuavaa viestintää. Nyt tarvitaan tarkuutta erottaa valheena esitettyä pisaratartuntaa netissä. Sivistys ei ole tässä tarkkailussa ainakaan haitta!
Juhani Melanen