Syyt kansalaisvaikuttamisen ja demokratian kaventumiseen

Tässä vuoden viimeisessä Melastelussani haluan kiittää upeita lukijoitani siitä virkistävästä ja kannustavasta palautteesta, jota on teiltä arvoisat Omalähiön lukijat saanut. Olen uskaltanut kannanotoissani joskus sukeltaa suoraan syvään päähän ja kirjoittaa faktoihin pitäytyen sellaisista asioista, joista Lahden johto olisi mielellään halunnut vaieta! Tästä kiitän suomalaisen sananvapauden ritaria päätoimittaja Petri Salomaata, joka jatkaa upeasti isänsä viitoittamalla tiellä. Petrin neuvo minulle oli häikäisevä: ”Anna mennä, jos faktat ja lähteet pitävät; mutta pidä helvetti lehtemme pois lakituvasta”! No, lähellä on käyty, mutta aina ovat juttuni faktat pitäneet!
Siksi tässä vuoden viimeisessä jutussani pohdiskelen kaikille meille suomalaisille tärkeitä asiota ja niitä syitä, jotka tähän ovat johtaneet.

Demokratian tila maailmassa huolestuttaa kaikkia sivistyneitä ihmisiä. Sosiaalinen media on täynnä uskomattomia tarinoita ja väitteitä, koska ihmisten medialukutaito on rajoittunut. Viime vuonna vain noin kolmisen prosenttia maailman ihmisistä eli maissa, joissa he saattoivat vapaasti kokoontua, perustaa yhdistyksiä ja ilmaista mielipiteensä ilman viranomaishäirintää!

Vastaavasti useampi kuin kaksi kolmesta ihmisestä asui maissa, joissa yhteiskunnallinen vaikuttaminen oli lähes kiellettyä tai suuresti rajoitettua. Tällä hetkellä yli kolme miljardia ihmistä elää maassa, jota ei hallita demokraattisesti. Demokratian
tila on koko ajan huonontunut esimerkiksi sellaisissa demokratioissa, kuten Turkki, Unkari ja Brasilia. On syytä olla todella peloissaan tästä kehityksestä, sillä totalitaaristen valtioiden määrä on kasvanut koko ajan. Jo 3,3 miljardia ihmistä maapallolla hallitaan rikkomalla heidän kansalaisvapauksiaan säännöllisesti. Maailmassa käydään juuri nyt armotonta taistelua demokratioiden ja totalitarismin välillä. Kiina rynnii voimalla ja ostaa satamat Afrikasta, USA:ssa Trump horjuttaa demokratiaa veljeilemällä kaltaistensa diktaattoreiden kanssa ja jopa palvomalla heitä!

Keinoja demokratian murenemiseen on useita. Kansalaisvapauksia nämä maat rikkovat häirinnällä eli puuttumalla kokoontumisvapauksiin ja asettamalla rajoituksia tähän. Mikäli näin ei toimita mahdolliset mielenosoittajat vangitaan tai heitä pelotellaan vangitsemisilla ja vapauden riistämisellä tai sulkemalla heidät vankileireille tai
karkottamalla heidät omasta asuinympäristöstään. Tämä mahdollistetaan rajoittavalla lainsäädännöllä, kuten Venäjä on tehnyt jo yli kymmenen vuotta kiristämällä koko ajan toisinajattelijoiden vapauksia. Meno ei millään lailla poikkea Venäjällä Isä Aurinkoisen eli Stalinin ajan menosta enää.

Vapaat toimittajat ovat saaneet kärsiä heihin kohdistuneista hyökkäyksistä yhä enemmän, koska totuuden puhuminen on valtiorikos ja oman mielipiteen esittäminen laitonta, Käytetyin ja helpoin keino on osoittaa toimittajan mielipide valtion turvallisuutta uhkaavaksi mielipiteeksi! Ehdottomasti käytetyin keino on ns. valtiojohtoinen sensuuri, jolla on helppo tukahduttaa jo orastavat vastamielipiteet. Tämän jälkeen on helppo haastaa ihmisoikeuden puolustajat oikeuteen rajoitusten
rikkomisesta ja vangita heidät. Useimmiten on helpoin aloittaa vangitseminen toimittajista, joilla on ollut mahdollisuus edes jotenkin kirjoittaa niistä näkemistään epäkohdista, jotka he ovat havainneet yhteiskunnissaan. Monet totalitaariset hallitsijat ovat koko ajan lujittaneet johtajuusvaatimuksiaan lisäämällä sortotoimia kansalaisiaan kohtaan.

Suosittelen kaikkien luettavaksi Freedom House- järjestön raportteja sekä seuraamaan hallitusten välisen demokratiainstituutin IDEAN viestintää ja mielipiteitä.
Demokratialla pystytään parhaiten torjumaan suurta kansainvälistä syöpää nimeltä korruptio . Olematon moraali, pimeä ja ahne rahaa ei välitä sodista tai rajoista , se mahdollistaa kaikkien ”roistovaltioiden” tyrannian ja kansalaisoikeuksien polkemisen maailmassa. Vallan kolmijako-oppi ei näissä valtioissa toimivan, mutta myös demokratia on osoittanut sitkeytensä tässä taistelussa. Maan on helppo menettää demokratia, mutta äärettömän vaikea palauttaa se takaisin.

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA! teille kaikille etelälahtelaisille ja
muillekin ”Lahen” asukeille.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO