Lahden kaupungin konsernien läpinäkyvyys lisäisi uskoa demokraattiseen päätöksentekoon

Lahden kaupunki omistaa kokonaan tai osittain noin 60 yhtiötä, joissa työskentelee arviolta 10 000 henkilöä. Varavaltuutettu Varjonen on elävä esimerkki ns. bulvaanista, jonka ainoa tehtävä on toitottaa Spatiumin toimitusjohtaja Kanervon ilosanomaa muka ”vapailla” markkinoilla toimivasta yrityksestä, jolla on jotain aitoa ydintoimintaa. Tosiasiassa Spatium ei ole joutunut investoimaan toimiinsa muiden tilavuokraajayritysten tavoin omaa pääomaa, koska se on saanut hoitoon ilmaiseksi Suurhallin ja muita tiloja. Halliin tehtiin kaupungin toimesta 20 miljoonan euron korjaukset. Tästä syystä Suurhallin käyttäjien vuokria on kyetty nostamaan kipurajoille, koska muitakaan vaihtoehtoja ei löydy! Tämä on kiritystä ja syndikalismia!

Lahden sisäinen konsernipankki huolehtii omistamileen yrityksille edullisia lainoja, joita muut samalla alalla kilpailevat yritykset eivät vapailta markkinoilta saa. Verottajan luulisi olevan kiinnostunut tästä lainatoiminnasta? Todellisuudessa nämä Lahden kaupungin omistamat ”sosiaaliset yritykset” ovat yksinomaan Lahden kaupungin tulonsiirtoja paikastaa A paikkaan B.

Messukeskus on samanlainen tuloautomaatti. Omaisuutta entiseen Lahden Hallit Oy:hin eli nykyiseen Spatiumiin on tullut pelkästään fuusioden kautta. Varjosen esittämät luvut ”muka” kasvusta ja tuloksesta johtuvat juuri näistä yhtöön fuusioituneiden ilmaiseksi saatujen suurten tilojen vuokrankorotuksista. Kanervolle maksettu 30 000 euron tulospalkkio omasta työstään oli täydellinen ”rikos”, jonka mahdollisti Spatiumin hallituksen puheenjohtaja Marko Varjosen ja hänen esikuntansa täydellinen tilannearvioinnin pettäminen.

Varavaltuuttu Varjonen toimii yhtiönsä toimitusjohtajan juoksupoikana sammuttelemassa Kanervon ahneudesta johtuvia ”tulipaloja” Jos hän olisi toiminut Lahden veronmaksajien selkärankaisena edustajana, hän olisi estänyt tämän tulospalkkion ja korruption toteutumisen.

Spatiumista ja kaikista muistakin Lahti-konsernien yrityksistä on erittäin vaikea saada selkeää taloudellista kuvaa, koska kaikki tärkeät yritysten tulosluvut voidaan peittää osakeyhtiölain nojalla salassa pidettäviksi kilpailutiedoksi. Hyvä esimerkki on Lahden Pysäköinnin tilikertomus, josta olisi pitänyt maksaa rahaa, vaikka asiakirjojen julkisuuslain mukaan , niiden olisi kuulunut olla ilmaisia!

Lahden kaupungin hallitus on taas suuressa viisaudessaan sitä mieltä, että mitään erillistä valvontaelintä ei tarvita estämään rakenteellista korruptiota kaupungissamme, vaikka hienoa työtä tehnyt tarkastuslautakunta, on asiasta eri mieltä. Demokratissa yhteisten varojen käyttö ja varojen läpinäkyvyys on tärkeintä kansanvaltaa tukevaa toimintaa kunnallispolitiikassa.

Ja lopuksi: Mitä, jollei Kanervon Kisapuiston kolmen miljoojan euron rahalupaus vapailta markkinoilta toteudukaan! Varmaa on vain se, että itse hän ei joudu maksamaan perättömistä lupauksistaan mitään!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO