Melastelua

Suomeen kannattaa sijoittaa vaikka emme osaa markkinoida tekno-osaamistamme

Suomen herrat ovat mananneet meidän yrityksemme alimpaan helvettiin Pohjois-Korean kanssa ja povanneet yrityksillemme kylmää kyytiä. (Kesko: Helander ja Pentikäinen Suomen yrittäjät). Tarkempi tutustuminen esimerkiksi Valtion rahoitusyhtiön Business Finlandin yhteydessä toimivan Invest in Finlandin lukuihin, saa minut kuitenkin epäilemään sitä, että Suomi olisi erityisen huono tai täysin epäkelpo investointikohde.
Viime vuonna Invest in Finland auttoi 244 ulkomaista yritystä sijoittamaan liiketoimintaan Suomessa. Määrä on yksinkertaisesti yllättävän suuri. Näiden investointien arvo oli yhteensä yli 1,5 miljardia euroa ja työllistävä vaikutus yli 900 uutta työpaikkaa. Vuonna 2018 Tilintarkastus ja konsulttiyhtiön selvityksen mukaan Suomi keräsi enemmän suoria investointeja kuin muut Pohjoismaat yhteensä. Euroopan maiden vertailussa Suomi oli 11:nneksi houkuttelevin sijoituskohde. Erityisesti kiinnostava sijoituskohde Suomi on nimenomaan kasvuyrityksille. Muiden maiden investointipäätöksiin vaikuttavat maan palkkataso, sen kehitys, verotuksen kokonaisuus, markkina-alueen sijainti, markkinoiden koko ja kasvuvauhti, infrastruktuuri, alihankintaverkosto ja maiden väliset kauppasuhteet. Suomi on pikkuruinen kansantalous, mutta kokoonsa verrattuna digiteknologian pikkujättiläinen.
Suomen toimintaympäristön suurimmat vahvuudet ovat yhteiskunnan vakaus ja toimivuus, työntekijöiden osaamisen taso ja oma-aloitteisuus. Google tuli tänne siksi, että sen konesalit Haminassa vaativat toimintavarmaa sähköä ja tietokoneinfrastruktuuria. Nämä ovat taatusti meillä kunnossa ja lisäksi huippuluokkaa. Täällä osataan ottaa talteen hukkalämpö ja pistää se kiertämään takaisin myyntiin sähköyhtiöille. Suomen heikkouksia ovat palkkojen joustamattomuus, työvoimakustannusten ja henkilöverotuksen korkea taso. Suomen yritysten poistojärjestelmät eivät juurikaan poikkea kilpailijoistamme. Monet Suomen yritykset haluaisivat myös nopeuttaa työntekijöidensä oleskelulupaprosesseja.
Valtioiden kilpailu investoinneissa on veristä. Sitä verisempää kilpailu on, mitä innovatiivisempi idea on ja mitä suurempi investointi on kyseessä. Korkea kolutustasomme on todellinen kilpailuetumme, jotka suuret maailmanlaajuiset institutionaaliset sijoittajat ovat jo huomioineet. Monet ulkolaiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Suomi ei ole riittävän aloitteellinen osaamisensa markkinoinnissa. Onpa kuulunut äänenpainoja, että monet suomalaisyritykset eivät edes osaa kertoa, mitä he haluavat todella myydä! Suomalaiset teknologiayritykset ovat todellisten haasteiden edessä, elleivät ne muuta markkinointistrategiaansa agressiivisemmaksi. Suomen nykyhallituksen on varmistettava, että emme jää jälkeen omissa tiedetutkimuksissamme. Hallitusohjelmaan on kirjattava innovaatioidemme tiekartta. Painopistealueiden on oltava ilmastonmuutoksen hidastaminen eli ympäristöteknologia sekä täysiin uudet teknologiat, klusteriajattelua unohtamatta.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Kolumnistin muut kolumnit:

  KOLUMNISTIT

  Ilen Hajatelmat

  Melastelua

  Mika Kari

  Papin Palsta

  Sporttinurkka

  Ville Skinnari

  ARTIKKELIT

  Kalle Aaltonen: ”Päätöksiä tulee tehdä avoimesti ja lahtelaisten etua ajatellen”
  Hennala Herää -yhdistys on uusi tuttava
  Sonja Falk: Moni arastelee tarjoutumasta ehdokkaaksi ja odottaa, että kysytään
  Elisa Lientola: Vasemmistoliitolla on edessä kaikkien aikojen sukupolvenvaihdos Lahdessa
  Anttilanmäki on jälleen kylä-ykkönen
  Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jenna Koskelo: Tavoittelemme ehdokaslistaa, joka on läpileikkaus lahtelaisista ihmisistä
  Lähde mukaan Henkka ja Kivimutka seikkailuun Launeella!
  Valtuustoryhmän puheenjohtaja Rami Lehto: ”Perussuomalaiset tavoittelevat Lahdessa paljon uusia ehdokkaita”
  Käytännön kehityshankkeita pyydetty kaupunkilaisilta
  Valtuustoryhmän puheenjohtaja Riina Puusaari: ”Kampanjointia on nykyään helppo tehdä myös täysin nollabudjetilla olemalla aktiivinen somessa”
  Valtuustoryhmän puheenjohtaja Toni Putula: ”Olemme iloisia tällä valtuustokaudella näkyneestä yhteistyön hengestä kaikkien puolueiden kesken”
  Valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu: Hyvät ja tasapuoliset varhaiskasvatuspalvelut on oltava eri puolilla kaupunkia myös tulevaisuudessa
  Harri Koski: Ensi kesänä kellutaan ja nautitaan suomalaisesta järvimaisemasta omalla saunalautalla
  Viinintekijä David Cohen: Puhtaat suomalaiset raaka-aineet ovat viiniemme tasapainoisen maun salaisuus
  Ohjaaja Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan tuotanto näkyy kaduilla ja pihoilla Launeella
  Jos suomalaisuus asuisi maisemassa – Järnefeltin jalanjäljissä Kolille
  Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
  Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
  Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
  Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
  ARKISTO