Pankit pesevät rahaa ja kiertävät veroja miljardeilla

Sydämeni jätti lyömättä pari kertaa, kun pari vuotta sitten näin yksinhuoltaja-äidin pidätyksen marketissa (tieto päivittyi myöhemmin)! Häntä retuuttivat kaksi siilitukkaista matalaotsaista vartijaa kuin miljoona euroa pankista juuri ryöstänyttä suurrikollista. Tuomion hän sai paitsi näpistämisestä myös ”virkamiesten” vastustamisesta ja pahoinpitelystä (raapiminen). Mitä helvettiä? ajattelin! Missä suhteessa tämä tapahtuma on oikein todellisuuden ja miljardeja dollareita varastaneiden pankkien todellisessa suuressa ja näkymättömässä kuplamaailmassa?
Olin juuri silloin, pahimpana korona-aikana, lukemassa huimaa tutkivan journalismin erästä merkkiteosta nimittäin Tom Burgisin armotonta kirjaa ”Kleptopia. How Dirty Money is Conquering The World. Tämä pitäisi olla jokaisen pankinjohtajan pakollisena luettavana, ennen hänen pääsyään kermakakkupöytään keinottelemaan kansalta varastetuilla rahoilla.

Burgis kaivelee kirjassaan monimutkaisia miljardien dollareiden rahakuvioita. Häntä ei todella ole pelottanut, koska on uskaltanut kaivaa sinnikkäästi pohjaan asti ja vielä oikeilla nimillä; ketään säästämättä! Kirjan avulla pääsemme seikkailemaan maailmaan, joka muistuttaa enemmän Ian Flemingin James Bond-tarinoita kuin tiukkaa tietokirjaa satoine lähdeviitteineen. Ensimmäinen ajatus kirjan luettuani oli se tapa, jolla todella häikäilemättömät, nopeat ja mistään eettisistä normeista tai laeista välittämättömät gangsterit ja ”liikemiehet” toteuttivat nämä vuosisadan puhalluksensa. Kylmän rauhallisesti ja länsipankkien suosiollisella myötävaikutuksella toteutettiin rahan rikollinen uusjako maailmassa pankkien ja hämärämiesten itsensä luomilla keinoilla, joita länsivaltiot eivät mitenkään valvoneet tai edes halunneet omissa pankeissaan valvoa?

Neuvostosysteemin romahdettua nopeat oligarkit keräsivät tyhmiltä neuvostokansalaisilta kaikki ”kansanosakkeet” omiin taskuihinsa ja Idässä alkoi aito ”Villin Lännen” aika. Rahaa lapioitiin suoranaisilla talousrikoksilla, öljy- ja kaasuvarjojen kansallistamisilla ja murhilla suoraan Lontoo Cityyn ja sveitsiläisiin pankkeihin sadoilla miljardeilla dollareilla, koska tiukat pankkilait suojasivat tämän toiminnan. Burgis kertoo elävästi, kuinka Lontoon pörssiin päässeet
hämäräfirmat muuttuivat ”normaaleiksi avoimiksi yhtiöiksi”, joita Britannian laki yhä suojelee ja joihin lännen eläkerahastot suoltavat edelleen rahojaan ja varojaan.

Kirja antaa loistavan ja erittäin aidon kuvan ” Varkaiden ruhtinas” Nursultan Nazarbajevista, joka noustessaan Kazakstanin valtiaaksi siirsi ”syöttöputkella” koko maan taloudellisen varallisuuden suoraan itselleen ja lähiklaanilleen.
Presidentin vävypojat ovat legendaarisia veijareita. Yksi heistä; Timur Kulibajev, on Forbesin talouslehden mukaan Kazakstanin rikkain ihminen. Hän hallitsee valtion KazMunaiGaz- öljy- ja kaasuyhtiötä yksin. Sama mies on istunut myös Gazpromin hallituksessa. Kulibajev on tehnyt vaatimattomia ostoksia Britanniasta. Hänelle on sadoilla miljoonilla punnilla siirtynyt lukuisia kiinteistöjä mm. prinssi Andrewn talo. Toinen tyhmempi vävy muutti länteen ja tuli paljastaneeksi vahingossa Nazarbajevin pankkitilit, jonne lahjuksina kiristettyjä ja kierrätettyjä rahoja oli kätketty.
Sveitsiläisiltä tileiltä löytyi 85 miljardia dollaria ( Suomen valtion budjetti 2022 oli 64,8 miljardia euroa). Tästä paljastuksesta seurasi Yhdysvaltojen kaikkien aikojen suurin korruptiotutkimus! Kun vävy kieltäytyi tulemasta takaisin kotimaahansa, hänen varansa takavarikoitiin ja hänet tuomittiin poissaolevana 24 vuoden vankeuteen. Tämä tapahtuma kerrotaan kirjassa monipuolisesti.

Nazarbadjevia on auttanut mm. Britannian entinen pääministeri Tony Blair, joka veloitti palveluksistaan vaatimattomat 13 miljoonaa puntaa vuodessa! Tässä meidän Paavo Lipposemme Gazpromin ”verirahat” painivat täysin eri luokassa. Kirjassa paljastetaan niin Zimbabwen diktaattori Mugaben vaatimattomat sadan miljardin lahjukset Lontoon liikepankissa kuin muitakin niitä rikollispomoja, joita FBI parhaillaan on etsimässä.

Tarvitsisimme maailman tutkivaan journalismiin enemmän ns. ” whistleblowereita” eli ilmiantoja edistäviä julkisia ilmoituskanavia, jotka uskaltaisivat ilmoittavat väärinkäytöksistä viranomaisille heti. Kaikki tietävät, että Danske Bankin Viron konttorin kautta venäläistä rikollista rahaa pestiin 200 miljardilla eurolla. Pankin toiminta Baltian maissa tosin loppui, mutta juurikaan muita seurauksia venäläisrikollisten rahanpesutoiminasta ei tullut kuin potkut toimitusjohtaja Thomas Borgenille, kun skandaali paljastui! Näitähän pankkiireille nyt sattuu melkein joka päivä reaalimaailmassa vai?

Täysin toisissa sfääreissä pyörivät kansainvälisten pankkien avunannot miljardiluokan veronkiertoapuun ja rahanpesuun. Burgisin mukaan tähän ”kaikkien aikojen suurimpaan tiedossa olevaan finanssirikokseen” osallistujien äänet vaiennettiin eikä kukaan viranomainen lotkauttanut sille korvaansakaan.

Lopuksi, se hyvä vanha kysymys? Kumpi on suurempi rikos pankin perustaminen vai sen ryöstäminen?

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO