Eläketurvan raportti manipuloi tutkimustuloksia

Haluan tietää, ilmenivätkö Eläketurvan raportissa seuraavat tosiasiat ja tietävätkö Suomen eläkeläiset ylimalkaan mitään eläkevakuutusyhtiöiden sitoumuksista ? Odotan vastauksia eläkevakuutusyhtiöiltä seuraavista seikoista. Esittämäni asiat on poimittu lehtitiedoista.

Suomessa työeläkkeet ovat osa Suomen lakisääteistä sosiaaliturvaa ja niiden toimeenpano on hajautettu yksityisaloilla usealle työeläkevakuuttajalle. Suomi sai EU:lta erillisluvan tähän toimintaan, sillä varauksella, että yhtiöt keskittyvät pelkästään työeläkevakuuttamiseen. Näin ei ole kuitenkaan käynyt, vaan Suomen eläkevakuutusyhtiöt ovat rikkoneet toistuvasti tätä sopimusta jakamalla laitonta työhyvinvointirahaa vuodesta 2003 asti vuoteen 2019 noin 5 miljardia euro eri yhteisöille ja yrityksille suorina palautuksina saadakseen itselleen uusia asiakkaita ja ”voidellakseen” poliitikkoja erilaisilla Lapin matkoilla ja vaalituilla. Miksi tämä toiminta on saanut jatkua, vaikka EU-lainsäänäntö kieltää sen jyrkästi? Kysehän on ilmiselvästä markkinoinnista ja asiakaskalastelusta!

Vaikka Finanssivalvonta on antanut tästä lukuisia huomautuksia eläkeyhtiöille, mikään ei ole muuttunut, edes asiasta tehdyt rikosilmoitukset eivät tähän laittomaan toimintaan ole mitenkään vaikuttaneet. Eläkevakuutusyhtiöt ovat ovat keränneet yhteisiä varoja yhteensä 234 miljardia! Vuosittain määrä lisääntyy arviolta yhdellä miljardilla. Näistä pääomavaroista on käytetty nykyisten eläkkeiden maksuun vain prosentti, muut on maksettu pelkillä korkotuloilla. Näin voidaan jatkaa helposti seuraavat 50 vuotta, jos sijoitusosaaminen hallitaan edes alkeellisesti.

Selvennykseksi vielä sekä Eläketurvakeskus (ETK) että Työeläkevakuutajat (TELA) ovat työeläkevakuuttajien hallinnoimia yrityksiä, joiden ainoa tehtävä on puolustaa Suomen noin kymmentä eläkevakuuttajaa ja heidän etujaan yhteisvastuullisesti. Ne eivät luo siis mitään turvaa.
Miksi Eläketurvakeskus tilasi miljoonalla eurolla raportin tanskalaisprofessori Torben M. Andersenilta ja sai ”nollatutkimuksen”? Eikö Suomesta tähän tehtävään olisi löytynyt ammattiosaajaa? Oliko tämän tutkimuksen perimmäinen tarkoitus herättää pelkoa nuorissa muka eläkkeiden riittävyydestä ja asettaa raportissa vastakkain tulevat ja nykyiset eläkkeensaajat?

Tanskalainen tutkija väittää, että eläkemaksuja on nostettava tuntuvasti heti, että eläkkeet riittäisivät vuoteen 2085 asti eläville ikäluokille? Tätä väitettä kannattaa tarkastella matemaattisesti. Normaalit talousennusteet etenevät kvartaaleissa, mutta tämä tanskalainen talousguru osaa ennustaa Suomen eläkevarallisuuden kehityksen 61 vuoden päähän. Kysyin tätä kolmelta tuntemaltani suomalaiselta matemaatikolta, jotka yksiselitteisesti totesivat, että näin pitkän ajanjakson ennustamiseen liittyy niin paljon muuttujia, että yhtä luotettavaan tulokseen pääsee kädestä ennustamalla. Lisäksi samat matemaatikot ihmettelivät eikö raportissa ole huomioitu lainkaan massiivisten 234 miljardin sijoitustuottojen kehittymistä samalla aikavälillä? Arvio tästä eläkekertymästä vaihtelee 600 ja 800 miljardin välillä pelkästään nykyisella 25 prosentin eläkeveroilla. Suuret ikäluokat ovat kuolleet vuonna 2045 eikä elinodote oleellisesti muutu.

Selviä virheitä hänen raportistaan löytyy paljon. Hän väittää, että OECD:n vertailun perusteella 66 vuotta täyttäneistä suomalaisista miehistä oli noin 5% ja naisista 8% oli köyhiä vuonna 2016? Miten hän on tähän tulokseen päästy? OECD käyttää köyhyysriskinä 50 % mediaanitulosta ja EU 60%. Palkansaajien mediaanitulo vuonna 2016 Suomessa oli 3000 euroa eli 1800 euroa tienaava on köyhä. Tosiasiassa tämä luku on 50 prosenttia! Suomen 1,6 miljoonasta eläkeläisestä yli 0,5 miljoonaa eläkeläistä elää tällä hetkellä tämän köyhyysrajan alapuolella. Tämä tieto käy ilmi saman raportin tilanneen Eläketurvakeskuksen tilastoista vuodelta vuodelta 2016. Vastaako raportti siihen, miksi ja mihin näitä suunnattomia eläkerahastoja (600 miljardia) euroa vuonna 2081 viime kädessä tarvitaan?
Nuorten eläkkeiden maksamiseen ne riittävät mainiosti silloinkin. Miksei asiasta tehdä puolueetonta raporttia Suomen yliopistoissa? Lopputulos saattaisi olla täysin toisenlainen!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Eläketurvan raportti manipuloi tutkimustuloksia

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO