Amerikan mantereelta kuuluu kummia! Jo viime keväänä, jolloin vierailimme vaimoni siskon luona San Diagossa olin havaitsevani, että jotain tässä lännen ihmemaassa on tapahtumassa. Yli 43 miljonaa elää Amerikassa köyhyyssrajan alapuolella ja se on paljon yli 300 miljoonan asukkaan kapitalismin kehdossa. Hyvä kysymys onkin, onko amerikkalainen unelma luhistumassa? Köyhien määrä USA:ssa on kaksinkertaistunut 50 vuodessa. Kodittomia lapsia on 1,5 miljoonaa, mikä on kolminkertainen määrä 1930-luvun lama-aikaan verrattuna.
Outoudet alkoivat, kun kapitalismin suurin äänitorvi Financial Times, vaatii kapitalismiin muutosta. 180 yhdysvaltalaista suuryrityksen johtajaa vaatii yhdessä julkilausumassaan, että yrittäminen ei voi perustua vain ja ainoastaan voiton tavoitteluun. Se pahentaa eriarvoisuutta ja haittaa demokratiaa. Ovatko rikkaat lukeneet Marxinsa ja Naomi Kleinin teokset: No logo, Tuhokapitalismin nousu ja Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs. ilmasto vai mistä tässä viime kädessä on oikein kysymys? Onko kapitalismi uskonto?
Vakavalla äänellä yritysjohtajat esittävät nyt, että heistä on vääryys, että eniten rahaa saa pörssipelillä ja sijoituksilla, tuottamatta mitään. Mistäs nyt tuulee? Tilanne on muutamassa vuodessa muuttunut ja USA on jakautunut räikeästi kahtia. Trumpin alemman keskiluokan kannattajat ovat kaivautuneet poteroihin ja joutuvat tekemään kahta tai kolmea työtä tullakseen toimeen, koska globalisaatio. digitalous ja alustayrittäminen ovat siirtäneet halpatyöt Aasiaan. Trump on siirtänyt kaiken syyn maahanmuuttajien ja huumerikollisuuden niskoille. Tilanne on nyt sellainen, että miljardöörit ja superrikaat alkavat tietty pelätä omien asemiensa puolesta. He eivät niinkään ole huolissaan köyhistä, vaan keskiluokan kurjistumisesta. Keskiluokan vihaisuus sataa Trumpin laariin kuin manna taivaasta. Kapitalismin sanansaattajat ja sen nimeen vannova Chicagon koulukunta ja Milton Frideman voivat Jenkeissä edelleen hyvin.
Voiko USA konkreettisesti hukkua ”paskaan”, kuten jotkut kolumnistit uskovat. Kuka jätteet viime kädessä siivoaa suurkaupunkien kaduilta? Piilaakson rikkaat sitä eivät varmasti tee. Mielestäni tässä on kyseessä pelkästään yrityksestä muuttaa kapitalismin keskeisiä pelisääntöjä sellaisiksi, että työn arvostusta yhteiskunnassa nostetaisiin siten, että yhdelläkin työllä kykenisi tulemaan toimeen. USA:n sairas vakuutusjärjestelmä ja terveydenhoidon kustannukset ovat häpeä kaikille länsimaille ja oikeudenmukaisiksi demokratioiksi itseään kutsuville maille.
Ovako nyt koronkiskurit joutumassa tilille USA:ssa vai miten tämä ”reformaatio” siellä oikein toteutetaan? Onko sijoituksilla rikastuminen nykyajan ”anekauppaa”? Tosiasia on, että kapitalismi pyrkii muuttamaan kaiken pelkästään rahaksi. Jäämme kaikki niin USA:ssa kuin Suomessakin odottamaan vastausta kysymykseen:
”Millaista on vastuullinen markkinatalous, ketkä sen kustantavat? Ja milloin, miten ja millä aikataululla pitäisi tässä hienossa asiassa edetä?”
Vaarallisinta on pitkällä aikavälillä työttömänä pitkään vetelehtivä punaista lihaa syövä heteromies ja toisaalta kehitysmaissa suuri, ilman töitä oleva nuorisomassa. Vältytäänkö enää kansainvaelluksilta ja sisällissodilta vai toteutuvatko pahimmat dystopiat? Varmaa on vain, että demokratia, sananvapuus ja yksilön oikeusturva ovat Pohjoismaissakin kohta vaarassa!
Juhani Melanen