Vapaa vastuullinen markkinatalous vai vapaa kapitalismi?

Amerikan mantereelta kuuluu kummia! Jo viime keväänä, jolloin vierailimme vaimoni siskon luona San Diagossa olin havaitsevani, että jotain tässä lännen ihmemaassa on tapahtumassa. Yli 43 miljonaa elää Amerikassa köyhyyssrajan alapuolella ja se on paljon yli 300 miljoonan asukkaan kapitalismin kehdossa. Hyvä kysymys onkin, onko amerikkalainen unelma luhistumassa? Köyhien määrä USA:ssa on kaksinkertaistunut 50 vuodessa. Kodittomia lapsia on 1,5 miljoonaa, mikä on kolminkertainen määrä 1930-luvun lama-aikaan verrattuna.

Outoudet alkoivat, kun kapitalismin suurin äänitorvi Financial Times, vaatii kapitalismiin muutosta. 180 yhdysvaltalaista suuryrityksen johtajaa vaatii yhdessä julkilausumassaan, että yrittäminen ei voi perustua vain ja ainoastaan voiton tavoitteluun. Se pahentaa eriarvoisuutta ja haittaa demokratiaa. Ovatko rikkaat lukeneet Marxinsa ja Naomi Kleinin teokset: No logo, Tuhokapitalismin nousu ja Tämä muuttaa kaiken – Kapitalismi vs. ilmasto vai mistä tässä viime kädessä on oikein kysymys? Onko kapitalismi uskonto?

Vakavalla äänellä yritysjohtajat esittävät nyt, että heistä on vääryys, että eniten rahaa saa pörssipelillä ja sijoituksilla, tuottamatta mitään. Mistäs nyt tuulee? Tilanne on muutamassa vuodessa muuttunut ja USA on jakautunut räikeästi kahtia. Trumpin alemman keskiluokan kannattajat ovat kaivautuneet poteroihin ja joutuvat tekemään kahta tai kolmea työtä tullakseen toimeen, koska globalisaatio. digitalous ja alustayrittäminen ovat siirtäneet halpatyöt Aasiaan. Trump on siirtänyt kaiken syyn maahanmuuttajien ja huumerikollisuuden niskoille. Tilanne on nyt sellainen, että miljardöörit ja superrikaat alkavat tietty pelätä omien asemiensa puolesta. He eivät niinkään ole huolissaan köyhistä, vaan keskiluokan kurjistumisesta. Keskiluokan vihaisuus sataa Trumpin laariin kuin manna taivaasta. Kapitalismin sanansaattajat ja sen nimeen vannova Chicagon koulukunta ja Milton Frideman voivat Jenkeissä edelleen hyvin.

Voiko USA konkreettisesti hukkua ”paskaan”, kuten jotkut kolumnistit uskovat. Kuka jätteet viime kädessä siivoaa suurkaupunkien kaduilta? Piilaakson rikkaat sitä eivät varmasti tee. Mielestäni tässä on kyseessä pelkästään yrityksestä muuttaa kapitalismin keskeisiä pelisääntöjä sellaisiksi, että työn arvostusta yhteiskunnassa nostetaisiin siten, että yhdelläkin työllä kykenisi tulemaan toimeen. USA:n sairas vakuutusjärjestelmä ja terveydenhoidon kustannukset ovat häpeä kaikille länsimaille ja oikeudenmukaisiksi demokratioiksi itseään kutsuville maille.

Ovako nyt koronkiskurit joutumassa tilille USA:ssa vai miten tämä ”reformaatio” siellä oikein toteutetaan? Onko sijoituksilla rikastuminen nykyajan ”anekauppaa”? Tosiasia on, että kapitalismi pyrkii muuttamaan kaiken pelkästään rahaksi. Jäämme kaikki niin USA:ssa kuin Suomessakin odottamaan vastausta kysymykseen:
”Millaista on vastuullinen markkinatalous, ketkä sen kustantavat? Ja milloin, miten ja millä aikataululla pitäisi tässä hienossa asiassa edetä?”

Vaarallisinta on pitkällä aikavälillä työttömänä pitkään vetelehtivä punaista lihaa syövä heteromies ja toisaalta kehitysmaissa suuri, ilman töitä oleva nuorisomassa. Vältytäänkö enää kansainvaelluksilta ja sisällissodilta vai toteutuvatko pahimmat dystopiat? Varmaa on vain, että demokratia, sananvapuus ja yksilön oikeusturva ovat Pohjoismaissakin kohta vaarassa!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Palveluohjaaja Helmi Keränen: Yhä nuoremmat käyttävät sähkötupakkaa Lahdessa
Toimittaja Maxim Fedorov: Viihteen avulla voi unohtaa sodan kauheudet Ukrainassa
Asukasaktiivi Katriina Pynnönen: Näkkimistön alueella aiotaan kaataa lasten leikkimetsä
Museojohtaja Tuulia Tuomi: Malvaan on tulossa näyttely kuvataiteilija Olavi Lanusta
Kuvataiteilija Anja Hiltunen: Maalaaminen on minulle intohimo
Muusikko Lipa Liukkonen: Tämä levy on suomalaisen miehen päiväkirja
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
Terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä: Syksyn myötä rotista on tullut enemmän ilmoituksia kaupungille
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Senioriväestöä houkutellaan sauvakävelylle vanhusten viikolla
Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
Kirjailija Kalle Veirto: Säilytetään edes pieni pala hyvinvointiyhteiskunnan kulta-aikaa Launeella
Virve Jämsen: Kieliohjelman kaventaminen vaatii sivistyslautakunnan erillisen päätöksen
Yrittäjä Ville Järvinen: Iän myötä harrastuksista ovat vähentyneet vauhti ja riskit
Saksala-Seura vastustaa periaatepäätöksestä lakkauttaa Saksalan uimahalli vuonna 2028, kerää nimiä kansalaisadressiin
Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas: Patomäessä pelataan jalkapalloa ensi kesänä
Joukkoliikennepäällikkö Lauri Jokinen: Yhteydet Jokimaalle paranevat, kun Lempi-linjat aloittivat liikennöinnin
Puheenjohtaja Timo Vento: Maanpuolustustyö kiinnostaa kansalaisia yhä enemmän
Aurinko paistoi, väkeä ja hauskuutta riitti Nikkilän Puuhapäivässä
Superhost Leena Holmberg-Koski: Airbnb on yleensä halvempi vaihtoehto kuin hotelli
ARKISTO