Kaksinapaisessa maailmassa Suomi valitsi lännen

Olemme jo pitkään kulkeneet kohti maailmaa, jossa on kaksi vastakkaista puolta, totalitaariset valtiot kuten Kiina, Venäjä, Pohjois-Korea, Iran, Turkki ja noin 30 yksinvaltaan pyrkivää diktaattoria Afrikassa ja Aasiassa vastassa Amerikan ja Euroopan demokratiat. Maailmanjärjestyksestä taistellaan siis kohta vielä konkreettisemmin kuin nyt Ukrainassa tänään.

Liberaalidemokratioiden on vahvistuttava ongelmanratkaisijoina ja luotava uskottava puolustuksellinen viitekehys, johon kaikki Naton jäsenet sitoutuvat yhdessä. Kysessä ovat elämänarvot ja mahdolliset sodat. Elämän biologinen tarkoitus on yksinkertainen hengissä säilyminen mahdollisimman kauan ja lisääntyminen. Konfliktien syitä on satoja, mutta erään oudon, mutta huomionarvoisen esitti Jack Hirshlifer artikkelissaan vuonna 1988 väittäessään, että perimmäiset syyt taistelemiselle ovat ruoka ja seksi – mitenkään väheksymättä taloudellisia ja geopoliittisia syitä.

Samassa artikkelissa ”The bioeconomic Causes of War” Hirshlifer kertoo ja väittää Tsingis-kaanin (1162–1227) sanoneen seuraavaa: ”Suurin nautinto on kukistaa viholliset, ryöstää heidän omaisuutensa, nähdä heidän rakkaittensa kylpevän kyyneleissä, ratsastaa heidän hevosillaan ja vaipua uneen heidän vaimojensa ja tyttäriensä syliin.” Tässä ajassa hänen oppejaan toteuttaa entinen neuvostovakoilija Vladimir Putin nyt verhoutuneena Ikuisen Venäjän lippuun ortodoksi-isä Kirillin siunaamana raiskaajamurhaajana.

Suomen selviytymispelissä on kuitenkin syytä arvioida Naton valttikortitkin tarkasti. Vaikka Suomi on toiminut jo 30 vuotta Naton kumppanina, meillä ei ole vielä yhtäkään Nato-tutkimuslaitosta tällä eikä sitä syvällistä Nato-tuntemusta eikä -osaamista, jota kohta tarvitaan. Kuitenkin kansainvälinen yhteistyö on meille tuttua monin tavoin eri YK:n toimielimissä. Nyt Suomi etsii paikkaansa Naton eri johtoelimissä. Tätä byrokratiaa ei meillä vielä hallita, sillä kukaan suomalainen upseeri ei ole tietoinen monistakaan seuraavista lyhenteistä NCS, BFS, ACO, ACT,SHAPE,SACEUR… Me tarvitsemme 300 uutta hyvin perehtynyttä upseeria näihin tehtäviin varsin pian. Kuka tietää edes Euroopan joukkoja komentajien nimet? Kenraalit Philppe Lavihnea ja kenraali Christopher G. Cavolia komentavat Euroopan Nato-joukkoja, mutta moniko Suomessa tietää heidän aivoituksiaan? Naton sotilaallinen komentorakenne on meille vielä vieras, mutta erinomaisia asiantuntijoita meiltä kyllä jossain määrin löytyy. Prikaatinkenraali Juha Pyykkönen työskenteli vuosituhannen vaihteessa Naton päämajan esikunnassa ja muitakin Nato-tutkijoitakin toki löytyy, mutta uusiin rekrytointeihinon ryhdyttävä heti.

Globaalisti elämme vaikeita aikoja, sillä Yhdysvalloissa on meneillään uskomaton valtion kahtiajako, jossa populismi ja salaliittoteoriat jylläävät voimakkaasti. Suurena vaarana Natolle ja Euroopalle on Trumpin tai nuoremman Robert F. Kennedyn jr:n kaltaisten presidenttien valtaannousu, jolloin Naton sateenvarjo voisi alkaa vuotaa. Suomi on nyt mukana viimein länsimaisessa yhteisössä, jossa yksilön vapaus ja oikeudet turvataan perustuslaissa. Pakon edessä Eurooppa on ymmärtänyt, että selviämme vain yhdessä Venäjän uhasta. Suomi on täysin uusien haasteiden edessä, sillä se on kyettävä vastaamaan uuteen geoekonomiseen haasteeseen, joka vaatii meiltä tekoja ja ratkaisuehdotuksia maailman taistelussa diktatuureja vastaan.

Valitettavasti elämää hallitsee itsekkään geenin mekanismi, kuten monet evoluutiobiologit, etunenässä jumal-geenin esittänyt Richard Dawkinsia kannattavat. Ihmiselle on kuitenkin kyky tuntea empatiaa ja altruismia, joka aiheuttaa sen,että esimerkiksi törkeässä Venäjän hyökkäyssodassa meidän oli helppoa asettua puolustamaan Ukrainaa. Maailman sotilasmenot ovat vuodessa nousseet ensimmäisen kerran yli 2000 miljardin euron. Jos ihmiskunta käyttäisi tämän summan ilmastokriisiin tai lajikadon pysäyttämiseen, ne olisivat paljolti jo hallinnassa tai toisella tolalla. Suomikin käytti puolustusmenoihinsa jo 4,2 miljardia euroa ja summa kasvaa mahdollisesti vielä lisää. Kyse sodasta ja rauhasta ovat aina yhteiskunnan arvovalintoja. Ihmiskunnan vaihtoehdot ovat sotiminen tai rauha. Ydinaseet ovat tuhovoimansa johdosta paradoksaalisesti tehneet maailman turvallisemmaksi kuin se olisi, ellei ydinaseita olisi. Einsteinin sanoin: ”En tiedä, miten kolmas maailman sota käydään, mutta neljäs käydään kepeillä!”

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
ARKISTO