Tuleeko KOKO Lahdesta uusi Lahti Events?

Lahti eroaa monista muista kaupungeista siinä, että sillä on runsaasti konserniyhtiöitä (45), jotka toimivat osakeyhtiöinä siksi, ettei niiden toimintaa voida kunnallispoliittisesti valvoa. Näille ns. in–house -sisaryhtiöille on ominaista hyvin usein heikko kannattavuus ja hääräily yksityisillä markkinoilla ilman selkeästi määriteltyä toimenkuvaa. Ne on usein perustettu siksi, että kunnat voisivat kiertää hankintalakia. Toinen tärkeä syy Lahdessa saattaa olla nepotismi eli sukulaisten suosiminen näissä yrityksissä eli lahtelaisten virkamiesten sukulaisten työllistäminen. Kolmas ja ehkä sittenkin tärkein syy on kuitenkin palkita uskolliset puoluepukarit hunajatolpilla näiden yhtiöiden hallituksissa, koska Lahden kaupungin tehtävät katosivat sote-uudistuksen myötä ja sen tulorakenne muuttui totaalisesti; silti kaupungin kaikki työpaikat (3700) säilyivät. Miksi?

Lahden kaupunginvaltuusto kulkee taas korvalaput korvissa ja side silmillä, kun puhutaan KOKO Lahdesta ja sen kyvystä toimia voitolla tapahtumajärjestäjänä. Nyt kannattaisi kuitenkin pitää maltti mielessä ja katsoa, mihin Lahdella on varaa tulevaisuudessa ja onko yleensä koko tapahtumajärjestely todella Lahden kunnallista ydinosaamista. Valitettavasti valitukset eivät ole hävinneet mihinkään Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta. Seppo Korhonen ja Juha Tapiola ovat tehneet valituksen Koko Lahden toiminnasta siksi, että se heidän mielestään kilpailee kaupungin tuen varassa yksityisellä sektorilla EU-lainsäädännön vastaisesti pääomittamassa muuten konkurssikypsää yhtiötä.

Kannattaa siis tarkastella lukuja, jotka tällä hetkellä tiedämme yhtiöstä nimeltä Koko Lahti Oy, joka on täysin Lahden omistama, kuten oli Eventskin. Lahden kaupunki ei tule vaatimaan ketään omistamansa Lahti Eventsin sisaryhtiön hallituksen jäsentä vastuuseen heidän tekemistään taloudellisista virheistään, koska päätökset on siunattu lahtelaisten valtuutettujen yhteisellä päätöksellä. Katumusta Eventsin virheistä ja KymiRingin toimista ei ole myöntänyt kukaan asiasta päättänyt lahtelaisvaltuutettu. Koko ajan on esitettyjä vääriä lukuja ja salattuja tosiasioita peiteltiin lahtelaisilta veronmaksajilta täysin tietoisesti. Tullaanko näin tekemään Koko Lahdenkin kohdalla, jää taas kerran valtuutettujen päätettäväksi.

Vilkaistaanpa siis Koko Lahden lukuja hivenen ja katsotaan, missä oikein mennään?
Koko Lahden liikevaihto 31.12.2022 oli noin 5,1 miljoonaa euroa. Saman vuonna yhtiö sai avustuksia Lahden kaupungilta noin 2,1 miljoona, valtiolta noin 0,2 miljoonaa eli yhteensä noin 2,3 miljoonaa. Tekikö Lahti sitten kirjanpitokuprun ja lisäsi Koko Lahden liikevoittoon (5,1 + Me + 2 ja 3 Me), jolla yhtiö saadaankin kannattavaksi eli tulot 7,4 miljoonaan liikevoitoksi 0,7 miljoonaa!

Käytännössä Lahti siirtelee rahaa yhtiöstään toiselle usein siten, että vuokranmaksuja ei peritä lainkaan. Koko Lahdella on vuokravelkaa 2,65 miljoonaa. Silti Lahden kaupunginhallitus päätti viime kokouksessaan, että Koko Lahti on kannattava yritys, vaikka Jorma Ratian yritti omien talouslukujensa perustella ettei näin ei suinkaan ollut. Mistä tässä siis voi olla kysymys? Jorma Ratia yritti puuttua tähän Lahden holtittomuuteen ja veronmaksajien rahojen väärinkäyttöön vaatiessaan Koko Lahden liiketoiminnan uudelleen arviointia. Hänet tyrmättiin Lahden kaupunginhallituksessa taas kerran; vain Kalle Aaltonen äänesti Ratian uudelleen arvioinnin puolesta.

Tilanne on nyt sellainen, että Lahden kaupunginhallituksen yritys pääomittaa Koko Lahtea 400 000 eurolla on välipäätöksellä täytäntöönpanokiellossa. Lahdessa tarvitsisi nyt tehdä kattava uusi kartoitus Lahden sisaryhtiöiden taloudellisista luvuista. Nyt Lahden valtuustossa elää Jorma Ratian suhteen todellinen maalittamisen mentaliteetti. Häntä on yritetty syyllistää kiusaamisesta ilman perusteita, koska hän on uskaltanut puuttua ja ottaa henkilökohtaisesti selvää Lahdelle kiusallisista tytäryhtiöiden talousluvuista. Lahden kaupunginhallituksen enemmistö näyttää siis jatkavan edelleen samalla tavalla kuin ennenkin eli ilman halua tarkastella Koko Lahden talouslukuja objektiivisesti. Tämä toiminta ei todellakaan vakuuta asioista seuraavia lahtelaisia veronmaksajia. Vaarana on taas, että kuuseen kurkottaminen voi kapsahtaa Koko Lahden tapauksessa kipeästi katajaan.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Tuleeko KOKO Lahdesta uusi Lahti Events?

  1. Hyvä analyysi Juhani. Meillä täällä Imatralla on ihan vastaava ”tauti”.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO