Melastelua

Julkinen sektori ja tulevat maakunnat tarvitsevat digiosaamista

Olemme Suomessa tilanteessa, jossa digitaalinen teknologia arkipäiväistyy huimalla vauhdilla. Tämä digiloikka luo puitteita paitsi uudelle yrittämiselle ja yrittäjyydelle myös kokonaan uudelle kansalaisuudelle. Virolla jokaisella kansalaiselle on vain yksi digikortti, jolla hän voi asioida erilaisissa valtion virastoissa ja lääkärissä. Se on eräänlainen passi, joka toimii ja helpottaa arkipäivää!

Meille on tulossa niin sote-uudistus kuin maakunnatkin, mutta emme ole kyenneet luomaan yhtenäistä teknologiaa tai digipolitiikkaa voidaksemme pyörittää arkea niin julkisella kuin sairaalasektorillakaan. Suomi.fi palveluväylää luodaan, joka mahdollistaa ja toivottavasti keventää sähköistä virkamiesasiointia erilaisissa palveluissa. Silti monet rinnakkaiset järjestelmät eivät toimi kunnolla ja Lahdessakin esimerkiksi digiasiointi tökkii ja lääkereseptejä menee väärille ihmisille ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Harva Päijät- Hämeen poliitikko on kuitenkaan miettinyt tai edes pyrkinyt hahmottamaan, millaisessa tulevaisuuden digitaalisessa toimintaympäristössä joudumme toimimaan ja millaisin rakentein?

Meillä liian moni hyvää tarkoittava kärkihanke ja uudistus jää vangiksi liikaan byrokratiaan. Ja kokonaisvaltainen digiasionti jää puolitiehen. Järjestelmät eivät yksinkertaisesti toimi keskenään. Me emme ole reagoineet tulevaan riittävän joustavasti ja teknologian kiihtyvä tahi ajaa päättäjiemme ohi kuin sähköveturi höyryjunasta. Mutta nyt on jo kiire toimia! Aivan aluksi tarvitsisimme strategisen kokonaisnäkemyksen siitä, miten hyvällä politiikalla ohjataan digitalisoituvan yhteiskunnan jaettuja resursseja. Meidän olisi kyettävä muotoilemaan yhtenäiset tavoitteet ja mahdollistettava kaikkien ihmisten helppo digitaalinen asiointi jokaisessa julkisen sektorin toimipisteessä.

Meiltä puuttuu kansallinen digipolitiikan johtamismalli. Suurin ongelma onkin, miten kykenemme jalkauttamaan tämän mallin Suomeen? Meillä ei ole digiministeriä, mutta tarvitsisimme sellaisen! Hän olisi vastuussa Suomen hallintorajat ylittävästä digiosaamisesta. Hänen johdollaan kykenisimme luomaan sujuvia yhteyksiä yritysten ja kansalaisten välille. Hänen ministeriönsä vastaisi uusien palveluiden ja hallintoalojen yhteiskehittämisestä ja tukisi koko maan sisäisiä digitalisaation kärkihankkeita.

Mutta nyt on yksinkertaisesti jo kiire, sillä uuden digipoliittisen johtamisjärjestelmän valmistus on käynnistettävä jo tänään. Ellemme valmistele tätä muutosta, seisomme taas kerran jälkijonossa ihmettelemässä, mihin juna meni. Meillä on osaamista ja taitoa suoriutua tästä muutoksesta, mutta kuka ministeri tai kansanedustaja uskaltaa ottaa tämän haasteen vastaan ja vaatia toimenpiteitä välittömästi.

Tässä oli tuhannen taalan paikka jäädä Suomen historiaan digimurroksen selättäjänä!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Koski: Ensi kesänä kellutaan ja nautitaan suomalaisesta järvimaisemasta omalla saunalautalla
Viinintekijä David Cohen: Puhtaat suomalaiset raaka-aineet ovat viiniemme tasapainoisen maun salaisuus
Ohjaaja Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan tuotanto näkyy kaduilla ja pihoilla Launeella
Jos suomalaisuus asuisi maisemassa – Järnefeltin jalanjäljissä Kolille
Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
ARKISTO