Julkinen sektori ja tulevat maakunnat tarvitsevat digiosaamista

Olemme Suomessa tilanteessa, jossa digitaalinen teknologia arkipäiväistyy huimalla vauhdilla. Tämä digiloikka luo puitteita paitsi uudelle yrittämiselle ja yrittäjyydelle myös kokonaan uudelle kansalaisuudelle. Virolla jokaisella kansalaiselle on vain yksi digikortti, jolla hän voi asioida erilaisissa valtion virastoissa ja lääkärissä. Se on eräänlainen passi, joka toimii ja helpottaa arkipäivää!

Meille on tulossa niin sote-uudistus kuin maakunnatkin, mutta emme ole kyenneet luomaan yhtenäistä teknologiaa tai digipolitiikkaa voidaksemme pyörittää arkea niin julkisella kuin sairaalasektorillakaan. Suomi.fi palveluväylää luodaan, joka mahdollistaa ja toivottavasti keventää sähköistä virkamiesasiointia erilaisissa palveluissa. Silti monet rinnakkaiset järjestelmät eivät toimi kunnolla ja Lahdessakin esimerkiksi digiasiointi tökkii ja lääkereseptejä menee väärille ihmisille ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Harva Päijät- Hämeen poliitikko on kuitenkaan miettinyt tai edes pyrkinyt hahmottamaan, millaisessa tulevaisuuden digitaalisessa toimintaympäristössä joudumme toimimaan ja millaisin rakentein?

Meillä liian moni hyvää tarkoittava kärkihanke ja uudistus jää vangiksi liikaan byrokratiaan. Ja kokonaisvaltainen digiasionti jää puolitiehen. Järjestelmät eivät yksinkertaisesti toimi keskenään. Me emme ole reagoineet tulevaan riittävän joustavasti ja teknologian kiihtyvä tahi ajaa päättäjiemme ohi kuin sähköveturi höyryjunasta. Mutta nyt on jo kiire toimia! Aivan aluksi tarvitsisimme strategisen kokonaisnäkemyksen siitä, miten hyvällä politiikalla ohjataan digitalisoituvan yhteiskunnan jaettuja resursseja. Meidän olisi kyettävä muotoilemaan yhtenäiset tavoitteet ja mahdollistettava kaikkien ihmisten helppo digitaalinen asiointi jokaisessa julkisen sektorin toimipisteessä.

Meiltä puuttuu kansallinen digipolitiikan johtamismalli. Suurin ongelma onkin, miten kykenemme jalkauttamaan tämän mallin Suomeen? Meillä ei ole digiministeriä, mutta tarvitsisimme sellaisen! Hän olisi vastuussa Suomen hallintorajat ylittävästä digiosaamisesta. Hänen johdollaan kykenisimme luomaan sujuvia yhteyksiä yritysten ja kansalaisten välille. Hänen ministeriönsä vastaisi uusien palveluiden ja hallintoalojen yhteiskehittämisestä ja tukisi koko maan sisäisiä digitalisaation kärkihankkeita.

Mutta nyt on yksinkertaisesti jo kiire, sillä uuden digipoliittisen johtamisjärjestelmän valmistus on käynnistettävä jo tänään. Ellemme valmistele tätä muutosta, seisomme taas kerran jälkijonossa ihmettelemässä, mihin juna meni. Meillä on osaamista ja taitoa suoriutua tästä muutoksesta, mutta kuka ministeri tai kansanedustaja uskaltaa ottaa tämän haasteen vastaan ja vaatia toimenpiteitä välittömästi.

Tässä oli tuhannen taalan paikka jäädä Suomen historiaan digimurroksen selättäjänä!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO