Lahden suurimmat ongelmat johtamisessa, taloudellisten tosiasioiden tajuamisessa ja avoimuudessa

Olen seurannut Lahden poliittista kenttää aktiivisesti noin 40 vuotta ja tullut siihen valitettavaan johtopäätökseen, että nyt lopettava Lahden kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus ovat ylivoimaisesti onnettomimmat koskaan tähän tehtävään valitut kautta aikojen. Lahden politiikan pitäisi olla ”yhteisten asioiden järkiperäistä hoitamista” edustuksellisesti, annettuja sääntöjä ja lakeja noudattaen, avoimesti ja demokraattisesti. Jokainen lahtelainen voi kysyä itseltään ovatko nämä Lahdessa viime valtuustokaudella toteutuneet? Mikäli vastaus on kielteinen, syyt tähän on etsittävä ja perusteltava lahtelaiselle veronmaksajalle.

Lahdessa ei ole ollut selvää isäntää talossa ja porstuaan ovat päässet huutelemaan suuri joukko renkejä, ilman selkeää mandaattia, vain oma hiilotolppa mielessä. Valtuusto päätti selkein numeroin pormestarimallista, mutta ei käsittänyt sitä tosiasiaa, että puolueiden olisi pitänyt tulla esiin tarpeeksi ajoissa omilla ehdokkaillaan ja perustella veronmaksajille, mitä asioita nämä aikovat ensi vaalikaudella ajaa ja priorisoida yksityiskohtaisesti ne taloudelliset tavoitteet, jotka olisivat kestäneet Lahden reaaliset kuntatalouden raamit.Tärkeimmät syyt pormestarimallin peruuntumiseen oli valtuuston ylimielisyys, lahtelaisten veronmaksajien aliarvioiminen ja poliittisen eliitin täydellinen vieraantuminen kansasta.

Lahden nykyinen johtamisjärjestelmä ei toimi, koska Lahden kaupungin hallituksessa ei yhtään ”tolkun” ihmistä sanomassa, missä mennään, paljonko Lahdella on taloudellista resurssia toteuttaa suunnitelmia ja tärkein, täydellinen kompetenssin puute hahmottaa, mikä on johtamisessa tärkeää ja mikä on pelkää puuhastelua. Johtaminen ei ole pelkkää tapahtumajärjestelyä tai ”sirkustirehtöörin” vihermatkoja, vaan vaativaa pohdintaa Lahti-kaupungin tulevaisuuden päämääristä ja niistä taloudellista resursseista, joilla näihin päämääriin päästään yhä heikkenevässä kuntatalouden suhdanteessa. Tässä Lahti on epäonnistunut pahasti.

Lahden johto oli tahallisesti alibudjetoinut useita vuosia Terveysyhtymän menoja ja luottanut valtion karttuisaan käteen ja sote-uudistuksessa saataviin pelimerkkeihin. Näin ei käynyt. Sote tulee, mutta milloin? Tässä tilanteessa kokoomus päätti toimia salaa yli demokraattisen päätöksenteon ja äänestää vastoin Lahden kaupunginhallituksessa päätettyä kantaa kahden ”bulvaaninsa” avulla. Näin Päijät-Häme sai yhteistyökumppanikseen Mehiläisen, joka ei maksa Suomeen tai Lahteen veroja kuin 2,3 prosenttia, koska laillinen verosuunnittelu mahdollistaa tämän. Valituskierrokset etenevät ja vasta tämän jälkeen nähdään, onko tämä toiminta edes laillista?

Lahdessa on liki 60 kaupunkikonserniosakeyhtiötä, joista monet ovat tappiollisia ja täysin turhia. Niitä kuitenkin rahoitetaan Lahden konsernipankista täysin olemattomin perustein Lahden johdon täydellä siunauksella. Lahden kaupunkikonsernin viiden ”kopla” (Mäntylä, Basboga, Komu, Putula ja Koskelo) toimii täysin käsittämättömästi yli valtuuston useissa talousasioissa, mutta varmasti Lahden kaupungin johdon määräyksestä ja toimesta, sillä kaupungin hallintosääntö sallii tämän epädemokraattisuuden. Sijoittajaguru Mika Mäkinen ohjailee tätä kaikkea kaupunginjohtaja Timosen auliilla myötävaikutuksella. Viimeiset koplan tempaukset ovat Paavolan kampuksen myyminen Ruotsiin ja sitoutuminen 15 vuodeksi 100 miljoonan euron vuokriin ja toinen Lahden kaupungintalon lasikaton neljän miljoonan euron täysin turha investointi.

Tämä ”koplajaos” voi käytännössä päättää täysin mielivaltaisesti satojen miljoonien eurojen investoinneista lahtelaisten veronmaksajien tai edes valtuuston voimatta sanoa asiaan mitään. Kaupungin hallinto-ohjesääntöön olisi pikaisesti saatava muutos tässä asiassa, jotta aitoa kuluvalvontaa ja hankintapäätöksiä voidaan demokraattisesti valvoa. Valta on nyt siirtynyt nyt ”suuruudenhulluille” virkamiehille. Lahden liikennesuunnitelmiin kaavaillaan 100 miljoonan euron täysin turhia investointeja. Kukaan päättäjistä ei paina jarrua, vaikka kaikki tosiasiat osoittavat, että nämä investoinnit ovat turhia tai ne on ainakin siirrettävä odottamaan parempia aikoja yli seuraavan vaalikauden. Kun kaiken lisäksi kaikki Lahdelle tärkeät taloudelliset päätökset pyritään tekemään salassa, olemme enemmän kuin pulassa ” Lahessa” demokratiavajeen ja huonon johtamisen takia. Kaiken salailun tarkoituksena on pistää viimeinen Lahden lypsävä lehmä Lahti Energia Oy lihoiksi.

Tosiasioiden tunnustamisesta alkaa viisaus vai alkaako? Ensi vaaleissa lahtelaiset äänestäjät ovat ratkaisemassa jatkuuko tämä sama peli?

Juhani Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
ARKISTO