Totuus on, että vanha ajattelu ei ratkaise uusia ongelmia. Tietoa vyöryy joka ovesta ja ikkunasta nyky-yhteiskuntaan sellaisella vauhdilla, että ongelmaksi onkin tullut, mikä meille suomalaisille on aidosti tärkeä ja mikä ei! Kyetäksemme pysymään globaalissa kilpailussa mukana, meidän on pienenä kansakuntana kyettävä hyödyntämään ja omaksumaan yhteisöllisen oppimisen prosessit ja kyettävä tekemään ne aidosti näkyviksi.
Uudet johtajamme tulevat tarvitsemaan entistä enemmän ja parempaa ymmärrrystä mielen toiminnasta, niin yksilöissä kuin yhteisöissä. Meidän on päästävä siitä, että järkevät ihmiset osana organisaatiota tekevät tyhmiä päätöksiä. Koko ajan hoetaan älystä! Parviäly, tekoäly, älykäs kaupunki. Datasta on tullut uutta öljyä nyky- yhteiskunnalle ja tietoyhteiskunnalle. Tosi asiassa on kuitenkin niin, että tietoon perustuvan ongelmanratkaisun ja päätöksenteon prosessit, ovat edelleen varsin kotikutoisia. Merkitykset, kieli ja käsitteistö eivät ole selviä ja tiedon täysmääräinen hyödyntäminen ontuu Suomessa vahvasti, Lahdessa aivan erityisesti!
Yhteiskunnan monimuotoisuus ja nopeatempoisuus ovat haaste koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Mielen mallit ohjaavat toimintaamme, usein tiedostamattamme. Opitut mallit vievät energiamme ja huomiomme ja jättävät tärkeät asiat helposti varjoon. Tähän vaikuttavat ennakkoluulomme ja jo kerran muka oikein oppimamme . Miksi emme osaa luopua ennakkokäsityksistämme, vaikka tiedämme tämän vaikeuttavan tulevaisuuden ymmärtämistä?
Mitä nopeammin monimuotoisuus lisääntyy yhteisössä, sitä suurempi riski on erilaisten hahmotusvääristymien syntymiselle. Jäämme helposti vangeiksi vanhoihin malleihin, jolloin ongelman ” lääkeksi” määrätään lisää samaa lääkettä samaan ”tautiin” jatkuvasti. Tarpeiden monimuotoisuus on nykyaikana kasvanut merkittävästi. Olemme Lahdessa tilanteessa, jossa perinteisen teollisuuden ja vahvasti kasvaneen palvelualan hahmottamistapojen tulisi olla merkittävästi erilaiset. Tässä tilanteessa ensiarvoisen tärkeää ovat hyvä vuorovaikutusosaaminen ja kyvykkyys suunnata tämä laajasti koulutukseen.
Haasteellisin oppimisen taso on ajaella uudelleen oman ajattelun malli. Tämä edelytää kuitenkin, vahvoja metagognitiotaitoja. Toisin sanoen on haastettava ja tunnistettava omat vanhat totuudet ja yritettävä muuttaa ne. Hyvä tietojohtaminen on olennaiselta osaltaan juuri tunteiden ymmärtämistä. Johtaminen on vain yksi väline toimivassa organisaatiossa, mutta tärkeä. Lahti tarvitsee selkeää tietojohtamisen ja tiedon hyödyntämisen kokonaisnäkemystä. Tällä hetkellä se on ollut kateissa.
Tämän voi toki sanoa akateemisesti niin, että tarvitsemme Suomessa uuden intersujektiivisen tarinan, jonka avulla kykenemme hahmottamaan oman organisaatiomme toiminnan ja ongelmat. Ja suomeksi! Ymmärrämme monipuolisesti, miten meidän halutaanLahti kaupungissa toimivan ja miksi?
Juhani Melanen