Kiina koronaloikalla maailman valtiaaksi

Olen nyt jankuttanut viisi kuukautta Lahden asioista ja uskon, että ensi vaaleissa tapahtuu muutos, kun uusia päättäjiä saadaan valtuustoon. Palaute on ollut mukavaa luettavaa ja toki kannustavaa, mutta lienee paikallaan tarkastella nyt myös maailman tapahtumia tällä palstalla.

Jenkkien vaalit on median ykkösuutinen, jonka takia muut asiat ovat unohtuneet. Supervalta Kiina käyttää röyhkeästi hyväkseen sitä, että se tukahdutti epidemian kilpailijoitaan aiemmin. Nyt se on ottanut kohteikseen Taiwanin, Hongkongin ja uiguurit. Lokakuun alussa kansallispäivänä matkusti 550 miljoonaa ihmistä eri puolille kotimaataan ja kaikki hotellit olivat buukattu täyteen. Tätä ”kultaista” viikkoa ohjaili suvereenisti yksinvaltias Xi Jinping, joka väitti Kiinan kukistaneen koronaviruksen. Tautihan lähti liikkeelle juuri Hubein maakunnan pääkaupungista Wuhanista joulukuussa 2019. Tällöin Kiinan keskusjohto Xi mukaanlukien joutui harvinaisen armottoman kritiikin kohteeksi epidemian salailun johdosta. Kansalaiset syyttivät siis valtiota, mikä oli tosi harvinaista erilaisilla keskustelupalstoilla. Tällöin Kiina tukahdutti epidemian äärimmäisen jyrkin ottein ja sai suosionsa takaisin.

WHO:n raportin mukaan 2.10. Kiinassa sairastui koronaan enää 155 ihmistä, kun Suomessa tautiin sairastui 166. Syntyi menestystarina, jonka kansa nieli, vaikka Trump leimasi koko pandemian Kiinan syyksi. Nyt Kiina on kääntynyt hiljaisesta taustavaikuttajasta ääriagressiiviseksi eduntavoittelijaksi! Se ei enää peruuttele, vaan käy avoimeen vastakkainasetteluun Australian, Japanin, Kanadan, Britannian ja eritoten Taiwanin kanssa. Intian kanssa Kiinalla on napit vastakkain Kashmirissa ja uikuurien ongelmat häivytetään täysin.

Kiina hyödyntää talousmahtiaan ostamalla ulkomaiden tukea suurlainoilla, kehitysapuprojekteilla ja lahjarahalla. Johtava kiinalainen toisinajattelija Al Weiwei kutsuu rohkeasti Kiinaa poliisivaltioksi eikä kommunismiksi. Kiinan kommunismi ei suojele ihmisoikeuksia tai ihmisarvoa, vaan omaa etuaan. Hän nauraa avoimesi presidentti Xi Jinpingille, joka väittää kirkkain silmin, että eri etnisten ryhmien onnellisuus on kasvamassa päivä päivältä.

Kiina on ainoa maa maailmassa, jonka kansantuote kasvaa tänä vuonna prosentilla. Keskushallintoon käyttänyt korona-ajan tehokkaasti tukahduttamaan demokratialiikkeet ja vähemmistöt. Miljoona uiguuria on suljettu kasvatusleireille, naiset on pakkosterilisoitu sekä uskonnon harjoittaminen kielletty. Kiina on tuhonnut tuhansia moskeijoita Xinjangissa järjestelmällisesti. Tämän todistavat australialaisen ASPI- instituutin sateliittikuvat. Kiina väittää kirkkain silmin, että sadoilla vankileireillä harjoitetaan uudelleenkoulutusta ja sopeutumista yhteiskuntaan. Valhe on uskomaton ja helppo todistaa vääräksi.

Hongkongille taattiin 50 vuoden siirtymävaihe Brittien luovuttua vallasta 1997, mutta nyt se peruttiin ja kaikki mielenosoitukset tuomittiin kapinaksi keskushallintoa vastaan. Kiina ei pidä Taiwania itsenäisenä alueena, vaan Kiinan maakuntana. Täyttä itsenäisyyttä vaatinut presidentti Tsai Ing-wen on Kiinan pakotelistalla numero yksi. Mitä Kiina tekee, jos tämä tapahtuu? Veikkaukseni on, että miehittää Taiwanin ja jättää maailman seisomaan sen tosiasian kanssa. Kiinan tie on sama kuin Venäjän tie Krimin valtauksessa. Kiina häärää kaikkialla maailmassa ja Suomessakin sen omistus on koko ajan laajentunut. Kiina jyrää nyt, kun muiden katse on keskittynyt täysin koronan voittamiseen.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO