Lahden demokratian pitää ryhmittyä itsepuolustukseen

Lahden ongelma on globaali. Demokratiaa yritetään ajaa yhä ahtaamalle käyttämällä ns. ulkoparlamentaarisia ja epädemokraattisia keinoja johonkin tiettyihin eliitin päämääriin pääsemiseksi. Lahdessa näitä ovat olleet pormestarimalli, Päijät-Hämeen Sote -äänestys, Paavolan kiinteistöjen myynti Hemsölle ja nyt LIISU-hanke. Kaikille näille ilmiöille on tyypillistä demokraattisen päätöksenteon kiertäminen, otto-oikeuden käyttäminen ohi valtuuston, virkamiesten ylimielinen asenne, lahtelaisen liike-elämän kuulematta jättäminen ja tärkein; tavallisen veronmaksajan mielipiteen tyystin huomioitta jättäminen.

Lahden tulevaisuutta pitää suunnitella tosiasioiden pohjalta ja käyttäen ajankohtaisia tilastollisia ennusteita eikä mutu-tuntumalta, kuten nyt melkein poikkeuksetta tehdään. Lahtea on yritetty suitsia yliopistokaupungiksi hinnalla millä hyvänsä. Mutta sellaista siitä ei saada, joten jo olemassa olevia LUT-yliopiston vahvuuksia olisi nyt pyrittävä korostamaan ja unohtaa haihattelut. Lahden nykyiset valtuutetut ovat sekaisin kuin seinäkellot! Poikkeuksia toki löytyy, mutta heidän äänensä ei valitettavasti kuulu, koska he edustavat vähemmistöä ja itsenäisesti ajattelevia yksilöitä, eivätkä yes-miehiä ja ”hillopurkki”-opportunisteja, joita tuntuu riittävän nykyisessä valtuustossa yllin kyllin.

Lahti on todellinen konsulttien unelmakaupunki siksi, että kyvytön lahtelainen virkamieskunta haluaa turvata selustansa, jos jokin sattuisi menemään totaalisesti pieleen. Olen kirjoittanut näistä konsulttipalvelujen käytännöistä monta kertaa paitsi Omalähiöön myös muiden medioiden julkaisuihin; turhaan. Käytäntö jatkuu edelleen eikä kukaan asialle lotkauta korviaan. Eräs esimerkki: Lahti on hankkinut ympäristökaupunki-imagolleen uskomattoman konsulttihymistelyn tuhansilla euroilla helsinkiläiseltä konsulttiyritykseltä. Tämä 40 sivun ”huuhaa” on luettavissa kaupungin nettisivuilta. Varoituksen sana: varatkaa luku-urakkaan juotavaa, sillä teksti on paitsi kuivaa ja naurettavaa, myös uskomatonta lahtelaisten veronmaksajien aliarviointia.

Kunnallispolitiikka on kokenut vuosien saatossa suuria muutoksia Lahdessakin. Kaupungin lukuisat osakeyhtiöt ovat kunnallisen demokratian ulottumattomissa ja niihin valittuja lahtelaisia poliittisia päättäjiä viedään vanha termiä käyttäen ”kuin pässiä narussa”. Heitä tosin sitoo myös hallituksien jäseninä valitettava vaitiolovelvollisuus. Verovaroin tuettuja turhia osakeyhtiöitä on liikaa.

Lahti on savupiippukaupunki, jonka on löydettävä omat vahvuutensa ja houkuttelevuutensa, sillä muuten muutumme ”vanhuslähiöksi”, josta viimeinen lähtijä sammuttaa valot. Syvä muutos on teknologinen, josta aiheutuu taloudellinen murros sekä epävarmuus, joka vaikuttaa meihin kaikkiin lahtelaisiin veronmaksajiin. Lahdessakin kokoaikaiset, pysyvät pitkäaikaistyösuhteet, tulevat vähenemään ja tilalle olisi saatava uutta alustaosaamista ja digitaalista osaamista hyödyntäviä yrityksiä. Tässä on meidän nuorisollamme haastetta kylliksi. Ja tärkein miten me saamme yliopiston käyneet osaajat huokuteltua tänne takaisin?

Me tarvitsemme tässä tilantessa Lahdessa yhteisiä ponnisteluja, jotka vaativat yli puoluekenttien meneviä mielipiteitä, jotka perustuvat reaalisen taloustilanteen uudelleenarviointiin. ”Peanuts” asioihin ei kannattaisi enää takertua, vaan koko ajan olisi katsottava horisonttiin ja nähtävä kristallipallolla Lahden tulevaisuuteen, niin vaikeaa kuin se onkin. Meidän on hyväksyttävä muuttuneet työolosuhteet Lahdessakin ja sopeutettava tulevat budjetimme tämän mukaan. Niin katkeraa kuin se monille tavallisille työntekijöille on, meidän on otettava huomioon yhä enemmän paikallisen sopimisen malli. Meiltä puuttuu Suomesta pääomia ja monet investoinnit ovat jäissä. Työsuhdejoustavuus on otettava tosissaan. Liberaali demokratia on vahvimmillaan aina hyvän sään aikana. Nyt ei näin ole! Koronaepidemian takia yrityksiä varmasti kaatuu lisää Lahdessakin, mutta jos me tässä lamassa kykenemme löytämään omaperäisiä, luovia väyliä ja saamaan uusia rohkeita investointeja tänne, niin saatamme tehdä mahdottomasta mahdollisen. Hyvää esimerkkiä tästä tulevaisuuden uskosta ovat valaneet Fazer-konserni ja Viking Malt, joiden investoinnit ovat rohkeita osoituksia kotikaupunkimme puolesta. Nyt näitä uusia yrityksiä täytyy löytää vain enemmän. Tässä on Lahden avoimelle demokratialle todella haasteita yllin kyllin.

Juhani Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO