Lahden kuoleman synnit – valtuuston verorahojen ymmärtämätön käyttö ja johdon salailu

Lahtelaiset valtuutetut leikkivät eräänlaista ”seuraa johtajaa” -leikkiä, jossa noudatetaan tiukkaa puoluekuria periaatteella jossa johtavien polittrukkien päätöksistä ei livetä. Tämä on johtanut siihen, että oma ajattelu on jätetty narikkaan ja valtuutettujen yes yes -mentaliteetti on saattanut aiheuttaa sen, että joissain tapauksissa on mahdollisesti sitouduttu jopa lainvastaisiin päätöksiin. Eräs lahtelaiselle politiikalle luonteenomainen piirre on vahvojen virkamiesten puuttuminen joka asiaan, puutteellisen suunnittelun tuominen päätettäväksi (Liisu) sekä valtuutettujen kyvyttömyys hahmottaa ja ymmärtää tytäryhtiöiden taloudellista tilaa. (mm. Koko Lahti, Events)

Lahden hieno tarkastuslautakunta on jo useana vuonna epäillyt, että kyseessä on vaikeasti toteen näyttettävä ns.”rakenteellinen korruptio”. Lahden kaupungin tytäryhtiöissä, kuten Koko Lahti Oy ja Lahti Events, ei tulosta vaadita eikä edellytetä. Toiminta on taloudellisesti hyödytöntä puuhastelua, jossa mahdollisuus tehdä virkavirhettä on olematon, koska poliittisesti valitut hallitukset siunaavat kaikki tehdyt päätökset yksimielisesti. Mikä tärkeintä, tappiota voi tehdä monta vuotta ilman, että koirat haukkuisivat perään. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että lehdistö eli ”vallan vahtikoirat” ja erityisesti alueen johtava media Etelä-Suomen Sanomat on vaiennut Lahden tytäryhtöiden tunnusluvuista jo monia vuosia.

Käsittelen seuraavassa lyhyesti, mistä Lahdessa on jo vuosia vaiettu ja salailtu. Minä ja muutama muu ”vallan rakkikoira” olemme jo useita vuosia varoitelleet Lahden johtoa mahdollisista seurauksista, mutta karavaani on kulkenut, vaikka me koirat olemme haukkuneet. Erityinen kivi Lahden kengässä on Kymiring. Tätä täysin yksityistä yritystä Lahti on tukenut jo kuusi miljoonaa euroa ja sama jatkuu! En ole kuullut kenenkään lahtelaisen ystäväni vastustavan tätä moottoriurheilutapahtumaa, mutta suurin osa tekee saman kysymyksen: ”Onko tämä kunnan aidointa toimialaa?” Voiko Lahden kaupunginjohtaja myöntää Lahti Eventsille vuosittain aina kaksi miljonaa euroa, kun KymiRingin rahat meinaavat loppua? Tämän toiminnan laillisuutta on epäilty ja se on johtanut niin rikosilmoitukseen kuin oikeuskanslerille tehtyyn valitukseen. Onko Hämeenlinna hallinto-oikeuden antama kielteinen tuomio asiasta vain paperia? Missä kulkee lopulta laillisen tukemisen ja mahdollisen korruption raja?

KymiRingin toimijat tietävät kaikki, että kilpailulisenssin omistavan Dornan johtajat on tuomittu Espanjassa 3,7 miljoonan sakkoihin veronkierrosta ja monissa muissa maissa ympäristörikoksista.
Pystyykö KymiRing maksamaan Dornalle 4 miljoonan euron lisenssimaksun heinäkuun kilpailusta, jos katsojia ei saada tarpeeksi ? Korvaako KymiRingin ja Eventsin mahdollinen sopimus tappiot?
Tärkeä keskieurooppalainen moottorilehti Motorsport Magazin epäilee hanketta ja kysyi järjestäjiltä, missä ovat alueen asfaltit, toimiva varikko ja se kaikkien tärkein eli vesi? ”Ei ongelmia!”, vastaa Kymiringin toimitusjohtaja Riku Rönnholm huolettomana kuin peipponen, vaikka KymiRigin velat ovat 25 miljoonaa euroa ja törkeät lisenssimaksut tyhjentävät kassan? Kaikein kiusallisinta näiden Lahden tytäryhtiöiden asioita penkoessa on törmätä aina samaan salailun ilmapiiriin ja osakeyhtiölainsäädäntöön vetoamiseen.

Miksi Lahti Eventsin riskikartoituksesta tuli julki vain muutama täysin merkityksetön rivi? Tätä kyseli myös Lahden tarkastuslautakunta! Jorma Ratia on tehnyt Koko Lahti OY:stä riskikartoituksen, mutta silti sille ehdotetaan lisärahaa 2,2 miljoonaa euroa ensi vuodeksi. Tämä esitys hyväksyttiin kätten taputuksin ja raikuvin suosionosoituksin. Miksi? Jorma Ratia teki ja jätti esityksestä konserni- ja tilajaokselle eriävän mielpiteen, jossa hän toi julki seuraavia näkökohtia. Suora lainaus:”Koko Lahti Oy ei ole liittänyt mukaan selvitykseen v.2021 taseita eikä tilastotietoja 1-3 kuukaudelta v 2022. Liitteistä puuttuu myös kassa-virta analyysi, jolloin ei voida tietää yhtiön tämänhetkistä taloustilannetta eikä rahoitusaseman kehittymistä.”

Voiko asian sanoa selkeämmin? En ole velho, mutta epäilin jo vuonna 2018, että Lahden pullottamo on ”rahanpesupaja”, joka on osa Titovin ja Putinin manipuloimaa hanketta. Ja mikä oudointa Lahti Aqua olisi myynyt vettä käytännössä ilmaiseksi! Kiitos hienosta palautteesta upeat etelälahtelaiset! Ei kai tätä muuten jaksaisikaan.

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Lahden kuoleman synnit – valtuuston verorahojen ymmärtämätön käyttö ja johdon salailu

 1. KymiRing ja DORNA maksut Lahti Events Oy eräpäivä oli jo! Kohdan 29 (B) mukainen Tapahtumamaksu on maksettava viimeistään PROMOTERIT DORNA:lle seuraavissa erissä vuosittain
  ja aika on olennaista:
  (i) Viisikymmentä prosenttia (50 %) kuusikymmentä 60 päivää ennen Tapahtumaa; ja
  (ii) Viisikymmentä prosenttia (50 %) ensimmäisenä Tapahtuman jälkeisenä työpäivänä sellaiselle pankkitilille, josta DORNA ilmoittaa PROMOTEERILLE ajoittain. MotoGP Brno sopimusmaksut DORNA :lle vs. Lahti Events Oy

  Brno sopimus § 29.
  (A)
  Allekirjoittaessaan tämän sopimuksen JÄRJESTÄJÄT täten sitoutuvat maksamaan (kaikki verot pois lukien) DORNA:lle ensimmäisen maksun 50 000 000 CZK (viisikymmentä miljoonaa Tšekin korunaa) (alkumaksu) (netto) kaikista veroista). ( Noin 2 milj. €)
  (B)
  Lisäksi JÄRJESTÄJÄT täten joka vuosi jakson aikana
  sitoutuvat maksamaan (kaikki verot) DORNA:lle seuraavat summat
  euroissa:
  (i)
  Vuodelle 2016 summa 3 600 000 € (kolme miljoonaa kuusi
  satatuhatta euroa) (”Tapahtumamaksu”) (kaikki verot vähennettynä);
  (ii)
  Vuodelle 2017 summa 3 850 000 € (kolme miljoonaa kahdeksan
  sataviisikymmentätuhatta euroa) (”Tapahtumamaksu”) (netto
  verot);
  (iii)
  Vuodelle 2018 summa 4 100 000 € (neljä miljoonaa yksi
  satatuhatta euroa) (”Tapahtumamaksu”) (kaikki verot vähennettynä);
  (iv)
  Vuodelle 2019 summa 4 350 000 € (neljä miljoonaa kolme
  sataviisikymmentätuhatta euroa) (”Tapahtumamaksu”) (kaikki nettona
  verot);
  (v)
  Vuodelle 2020 summa 4 600 000 € (neljä miljoonaa kuusi
  satatuhatta euroa) (”Tapahtumamaksu”) (kaikki verot vähennettynä).

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO