Venäjän ikirouta ja sananvapaus

Täältä Ison Veden takaa on helppoa katsella venäläistä elämänmenoa useasta eri vinkkelistä, koska jenkit eivät usko venäläisiin yhtään sen enempää kuin Trumpiin. Siis Itärannikon White protestant Anglosaxonit. Sananvapauden miinakentällä on Venäjällä monta yrittäjää, jotka on potkittu henkihieveriin, koska lehdistön kritiikki maassa on vaiennettu ja lehden toimittajia on murhattu. Kaikki valtakunnallisesti merkittävät lehdet ja TV-kanavat ovat Putinin kantapään alla ja vaiennettu.

Eräs tälläinen sananvapauden airut on Novaja Gazetta lehti. Lehti tuli tunnetuksi tutkivasta journalismista ja taitavista toimittajista, jotka uskalsivat kertoa asioista niiden oikeilla nimillä. Tästä on maksettu hirveä hinta, sillä kuusi lehden toimittajaa on murhattu kylmäverisesti. Heitä ovat Tšetšenian sodan ihmisoikeuksista kirjoittanut Anna Politkovskaja ja Natalia Estemirova. Muita uhreja olivat Stansislav Markelov, Anastasia Baburova, Igor Domnikova ja Viktor Popko. He eivät kuvia kumartaneet ja saivat maksaa siitä hengellään. Venäjällä sananvapaudella ei ole enää markkinoita ja yli 40 täysipäiväistä trollitehdasta syytää valetietoa Venäjästä lännen mediaan. Venäjällä jokaisesta sanasta voidaan nostaa syyte ja syyttää toimittajia valehtelusta ja asettaa syytteeseen uusien rikoslakiin pohjalta. Julkaisulupia voidaan peruuttaa pienimmistäkin syistä. Siksi hatunnosto Novaja Gazetalle, jonka levikki on vain 125 000! Lehden toimittaminen on uhkarohkeaa, mutta sankarillista. Eläköön lehdistövapaus!

Toinen huoli Venäjällä, jota ei siellä tunnuta tajuttavan, on ikiroudan sulaminen. Siperian ikiroudassa on sidottuna 1000-1700 miljardia tonnia hiiltä. Jos maapallon lämpötila nousee kaksi astetta on vaarana, että roudasta vapautuu ilmakehään suuret määrät metaania ja hiilidioksidia. Amerikkalaisen routatietelijän Kevin Schaerin mukaan Siperiasta voi vapautua maan ilmakehään 120 miljardia tonnia hiiltä, joka siten tulisi edelleen lisäämään maapallon lämpötilaa jopa asteella.

Venäjällä ikiroutakin on siis kaikkea muuta kuin ikuista. Ikiroudalla ja metaanilla on väliä koko ihmiskunnalle, joten tässä on kyseessä vakava asia. Ikiroudan sulaessa on odotettavissa monia pelottavia asioita, kuten kaasuräjähdyksiä ja metaanipurkauksia. Maakaasuna tunnettu metaani on kymmenen kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Venäjä on iso maa, jossa on myös suunnaton roskaongelma, koska mitään toimivia kaatopaikkoja ei ole. Tässä piilee nyt Suomen mahdollisuus. Ympäristöteknologiamme voi tarjota Venäjälle osaamista. Se pitää vain markkinoida hyvin ja taitavasti.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO