Melastelua

Venäjän ikirouta ja sananvapaus

Täältä Ison Veden takaa on helppoa katsella venäläistä elämänmenoa useasta eri vinkkelistä, koska jenkit eivät usko venäläisiin yhtään sen enempää kuin Trumpiin. Siis Itärannikon White protestant Anglosaxonit. Sananvapauden miinakentällä on Venäjällä monta yrittäjää, jotka on potkittu henkihieveriin, koska lehdistön kritiikki maassa on vaiennettu ja lehden toimittajia on murhattu. Kaikki valtakunnallisesti merkittävät lehdet ja TV-kanavat ovat Putinin kantapään alla ja vaiennettu.

Eräs tälläinen sananvapauden airut on Novaja Gazetta lehti. Lehti tuli tunnetuksi tutkivasta journalismista ja taitavista toimittajista, jotka uskalsivat kertoa asioista niiden oikeilla nimillä. Tästä on maksettu hirveä hinta, sillä kuusi lehden toimittajaa on murhattu kylmäverisesti. Heitä ovat Tšetšenian sodan ihmisoikeuksista kirjoittanut Anna Politkovskaja ja Natalia Estemirova. Muita uhreja olivat Stansislav Markelov, Anastasia Baburova, Igor Domnikova ja Viktor Popko. He eivät kuvia kumartaneet ja saivat maksaa siitä hengellään. Venäjällä sananvapaudella ei ole enää markkinoita ja yli 40 täysipäiväistä trollitehdasta syytää valetietoa Venäjästä lännen mediaan. Venäjällä jokaisesta sanasta voidaan nostaa syyte ja syyttää toimittajia valehtelusta ja asettaa syytteeseen uusien rikoslakiin pohjalta. Julkaisulupia voidaan peruuttaa pienimmistäkin syistä. Siksi hatunnosto Novaja Gazetalle, jonka levikki on vain 125 000! Lehden toimittaminen on uhkarohkeaa, mutta sankarillista. Eläköön lehdistövapaus!

Toinen huoli Venäjällä, jota ei siellä tunnuta tajuttavan, on ikiroudan sulaminen. Siperian ikiroudassa on sidottuna 1000-1700 miljardia tonnia hiiltä. Jos maapallon lämpötila nousee kaksi astetta on vaarana, että roudasta vapautuu ilmakehään suuret määrät metaania ja hiilidioksidia. Amerikkalaisen routatietelijän Kevin Schaerin mukaan Siperiasta voi vapautua maan ilmakehään 120 miljardia tonnia hiiltä, joka siten tulisi edelleen lisäämään maapallon lämpötilaa jopa asteella.

Venäjällä ikiroutakin on siis kaikkea muuta kuin ikuista. Ikiroudalla ja metaanilla on väliä koko ihmiskunnalle, joten tässä on kyseessä vakava asia. Ikiroudan sulaessa on odotettavissa monia pelottavia asioita, kuten kaasuräjähdyksiä ja metaanipurkauksia. Maakaasuna tunnettu metaani on kymmenen kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Venäjä on iso maa, jossa on myös suunnaton roskaongelma, koska mitään toimivia kaatopaikkoja ei ole. Tässä piilee nyt Suomen mahdollisuus. Ympäristöteknologiamme voi tarjota Venäjälle osaamista. Se pitää vain markkinoida hyvin ja taitavasti.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
Käsikirjoittaja Timo Taulo: Jokaisella Hennalassa asuvalla ihmisellä oli suuri huoli tulevaisuudestaan syksyllä 1944
Työllisyysasian päällikkö Sami Kuikka: Ohjaamon kautta moni lahtelainen nuori löytää työtä
Käyttöpäällikkö Pasi Heinonen: Yhden suurjännitepylvään romahtaminen ei vaikuta sähkönjakeluun
Avantouimari Siviä Kähkönen: Avantouinti virkistää kehoa ja mieltä
Kuuba – Menneen ajan rappioromantiikkaa
Ohjaaja Väinö Weckström: Loistavaa, että elokuva herätti kiinnostusta näin paljon jo koekuvausten yhteydessä
Projektipäällikkö Janne Wikström: Liipolan tunnelin tekniset järjestelmät on rakennettu kesään mennessä
Kitaristi Mika Jokinen: Lättähatun paluu on monipuolinen ja viihdyttävä levy
ARKISTO