Venäjän ikirouta ja sananvapaus

Täältä Ison Veden takaa on helppoa katsella venäläistä elämänmenoa useasta eri vinkkelistä, koska jenkit eivät usko venäläisiin yhtään sen enempää kuin Trumpiin. Siis Itärannikon White protestant Anglosaxonit. Sananvapauden miinakentällä on Venäjällä monta yrittäjää, jotka on potkittu henkihieveriin, koska lehdistön kritiikki maassa on vaiennettu ja lehden toimittajia on murhattu. Kaikki valtakunnallisesti merkittävät lehdet ja TV-kanavat ovat Putinin kantapään alla ja vaiennettu.

Eräs tälläinen sananvapauden airut on Novaja Gazetta lehti. Lehti tuli tunnetuksi tutkivasta journalismista ja taitavista toimittajista, jotka uskalsivat kertoa asioista niiden oikeilla nimillä. Tästä on maksettu hirveä hinta, sillä kuusi lehden toimittajaa on murhattu kylmäverisesti. Heitä ovat Tšetšenian sodan ihmisoikeuksista kirjoittanut Anna Politkovskaja ja Natalia Estemirova. Muita uhreja olivat Stansislav Markelov, Anastasia Baburova, Igor Domnikova ja Viktor Popko. He eivät kuvia kumartaneet ja saivat maksaa siitä hengellään. Venäjällä sananvapaudella ei ole enää markkinoita ja yli 40 täysipäiväistä trollitehdasta syytää valetietoa Venäjästä lännen mediaan. Venäjällä jokaisesta sanasta voidaan nostaa syyte ja syyttää toimittajia valehtelusta ja asettaa syytteeseen uusien rikoslakiin pohjalta. Julkaisulupia voidaan peruuttaa pienimmistäkin syistä. Siksi hatunnosto Novaja Gazetalle, jonka levikki on vain 125 000! Lehden toimittaminen on uhkarohkeaa, mutta sankarillista. Eläköön lehdistövapaus!

Toinen huoli Venäjällä, jota ei siellä tunnuta tajuttavan, on ikiroudan sulaminen. Siperian ikiroudassa on sidottuna 1000-1700 miljardia tonnia hiiltä. Jos maapallon lämpötila nousee kaksi astetta on vaarana, että roudasta vapautuu ilmakehään suuret määrät metaania ja hiilidioksidia. Amerikkalaisen routatietelijän Kevin Schaerin mukaan Siperiasta voi vapautua maan ilmakehään 120 miljardia tonnia hiiltä, joka siten tulisi edelleen lisäämään maapallon lämpötilaa jopa asteella.

Venäjällä ikiroutakin on siis kaikkea muuta kuin ikuista. Ikiroudalla ja metaanilla on väliä koko ihmiskunnalle, joten tässä on kyseessä vakava asia. Ikiroudan sulaessa on odotettavissa monia pelottavia asioita, kuten kaasuräjähdyksiä ja metaanipurkauksia. Maakaasuna tunnettu metaani on kymmenen kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Venäjä on iso maa, jossa on myös suunnaton roskaongelma, koska mitään toimivia kaatopaikkoja ei ole. Tässä piilee nyt Suomen mahdollisuus. Ympäristöteknologiamme voi tarjota Venäjälle osaamista. Se pitää vain markkinoida hyvin ja taitavasti.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tasapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
ARKISTO