Lahtelaispoliitikkojen kunnalliset hillotolpat tarkastelun kohteena

Lahti on saanut jopa valtakunnallista kuuluisuutta leikkiessään poliittisella hiekkalaatikolla luottamuspaikkaleikkiä ”mulle sulle mulle mulle”. Tässä pelissä ei keinoja ole kaihdettu ja lakeja on muutettu demokratiasta piittaamatta kuten Venäjällä.
Kuolemattoman kunnallispoliitikko Penti E. Rantasen tokaisu pitää edelleen paikkansa, kun hän tokaisi 1970- luvulla: ”Ensin tulee oma etu, sitten tulee kaverin etu ja sitten tulee Reippaan etu”. Myös toinen vanha slogan pitää paikkansa. Politiikassa pahin vihollinen ei ole toisen puolueen edustaja, vaan se, joka tulee oman puoleen keskuudesta ja hamuaa samaa hillopurkkia ja on muka ”kaveri” tai ”toveri”. Mika Kari sai tuta tämän konkreettisesti oman demaripuolueensa ns. ”nomenklatuuran” eli puoluebyrokraattien ja ns. suoritusporrasta pyörittävien junttamiesten toimesta.
Pekka Komu, Heikki Moilanen ja  Sirkku Hilden monottivat kansanedustaja Karia suoraan päähän. Tämä jos mikä osoittaa sen raadollisuuden ja tason missä mennään, silloin kun maksullisia hillopurkkeja jaellaan lainkaan kysymättä kompetenssia!

Luottamuspaikkojen korimallia ei haluttu ja suurin petturi tuntuu olevan Lahden perussuomalaiset, jotka viis veisasivat mistään ennakkolupauksistaan, tosin ainakin yksi uusi edustaja Jari Pykäläinen huomasi tämän ja pomppasi Pro Lahteen. Hän näki välittömästi, kuinka Rami Lehto teki kaikkensa pitääkseen Kalle Aaltosen ja muut pienryhmät pois luottamuspaikkakekkereistä. Nyt suurin kysymysmerkki on poliittinen konkari Jorma Ratia, joka nappasi tärkeimmistä tärkeimmän hillopurkkipaikan eli konsernin ja tilajaoston puheeenjohtajuuden. Noudattaako hän linjaansa ja pyrkii selvittämään Lahti-konsernien tuottamattomat ja turhat rönsyt ja pistämään kuriin KOKO-Lahden ja Lahti Eventsin Kymiring-hölmöilyt, vaan antaako hän saman pelin jatkua?

Lahti käyttää rahaa noin 2 miljonaa euroa koko oman koneistonsa pyörittämiseen ja on koko ajan korottanut lautakuntapaikoista maksettavia maksuja ja luonut sellaisen kulttuurin, jossa näiden haltijat sananmukaisesti ansaitsevat reilusti yli sen, mitä todelliseen työmäärään tulee. Poimin Teille arvon etelälahtelaiset hiven näitä lukuja, jotta tiedätte mihin verorahojanne kaadetaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ( Sirkku Hilden) kuittaa vuodessa 60 000 euroa ja eri jaostojen puheenjohtajat 30 000 euroa. Kokouspalkkiot ovat 150 euroa ja lisäksi kokouspalkkioiden ulkopuolisesta työstä puheenjohtajalle 7200 euroa ja varapuheenjohtajille 3600 euroa. Kaikkien lautakuntien puheenjohtajat kuittaavat myös 3600 euroa vuodessa tästä ”lisätyöstä”.

Erityisen haluttuja hillotolppia ovat Lahden kaupungin konserniyhtiöiden jäsenyydet siksi, että niistä maksetaan oikein kunnolla. Kokouspalkkiot vaihtelevat 145 eurosta sataan euroon ja näitä paikkoja on 43. Lisäksi tulevat tietysti mukavat vuosipalkkiot, jotka vaihtelevat Lahti Energian 5380 eurosta ja Lahden Talojen 4800 eurosta Lahden Konservatorion 1000 euroon. Kokouspalkkiot ovat kaikki 100 euroa.

Kannattaa olla silmä tarkkana , sillä henkilöt näihin hillotolpille valitaan 31.8. Erikoiseksi tämän tilanteen tekee se, että monet sellaiset, jotka eivät ole edes Lahden valtuuston jäseniä, hoitelevat useitakin lautakuntapaikkoja puolueansioiden perustella. Monet taas, kuten Milla Bruneau kykenevät hoitamaan oman työnsä ohessa, jopa kolmekin luottamuspaikkaa mennen tullen. Todellisuudessa valta kuitenkin siirtyy Sote-uudistuksen myötä täysin muualle ja Lahden valtuuston talousvalta siirtyy Päijät-Hämeseen. Ensi tammikuussa on vuorossa tärkeämmät vaalit kuin nyt pidetyt ”hillopurkkivaalit”, jotka hiertävät lahtelaispoliitikkojen kengissä vielä pitkään. MOT.

Jussi Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Lahtelaispoliitikkojen kunnalliset hillotolpat tarkastelun kohteena

  1. Yksi ja suuri ongelma koko kuntapolitiikan ( ja myös politiikan kaikilla tasoilla), on se että yksi ja sama henkilö on ”ylityöllistetty”. Monesti hän hoitaa oman leipätyönsä lisäksi montaa eri luottamustehtävää alkaen ministeristä ja kansanedustajasta lautakuntien varajäsenyyteen.
    Koska ihmisen valveilla-oloaika on rajallinen, kuten myös tunnit vuorokaudessa, seuraa tästä enemmän tai vähemmän automaattisesti se tilanne että asioiden eteneminen on hyvin usein kiinni siitä että kyseessä olevat henkilöt eivät ole ehtineet hoitaa heille uskottuja tehtäviä edellä mainituista aikarajoitteista johtuen. Tämä, siis nämä aikarajoitteet, saattavat tietenkin olla syynä myös siihen että yhä uudelleen ja uudelleen tehdään tyhmiä päätöksiä jotka perustuvat vain ja ainoastaan ns. lobbareiden esityksiin periaatteella se saa joka eniten huutaa tai sitten tekee eniten jotain muuta, asiaan vaikuttavaa.
    Tämä eri luottamustehtävien haaliminen ei suinkaan johdu siitä että haluttaisiin toimia kaupungin tai yhteiskunnan parhaaksi vaan siitä yksinkertaisesta syystä että jokainen lisätoimi tuo myös vähän lisää sitä kuuluisaa hilloa. Eli suomennettuna ahneudesta.

  2. Hyvää perjantai päivää kaikille Lahden politikoille, Olen keskusta puolueen jäsen ja itsellänikin on hiukan kokemusta menneiltä ajoilta ko töistä. Palkkiot olivat silloin pienempiä, mutta ne peittivät juuri ja juuri kulut,,mutta jälkiverot veivät ne lopuksi hiukan miinukselle.Mutta ko työ on kuitenkin tärkeää ja yhdessä niistä on kuitenkin hyvä päästä yhteisymmärrykseen. Päätökset ei aina ole kaikkien mieleen,mutta usein vaihtoehdotkin ovat huonompia. Hillopurkki ajatukset tulee monenkin mieleen,mutta en pitänyt niitä kovinkaan häiritsevinä,enemmänkin vitsinä. ( nyt ne tietysti voi olla joilla liiankin isoja..en ota niihen kantaa). Hyvää syksyä kaikille tasapuolisesti.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO