Lahtelaispoliitikkojen kunnalliset hillotolpat tarkastelun kohteena

Lahti on saanut jopa valtakunnallista kuuluisuutta leikkiessään poliittisella hiekkalaatikolla luottamuspaikkaleikkiä ”mulle sulle mulle mulle”. Tässä pelissä ei keinoja ole kaihdettu ja lakeja on muutettu demokratiasta piittaamatta kuten Venäjällä.
Kuolemattoman kunnallispoliitikko Penti E. Rantasen tokaisu pitää edelleen paikkansa, kun hän tokaisi 1970- luvulla: ”Ensin tulee oma etu, sitten tulee kaverin etu ja sitten tulee Reippaan etu”. Myös toinen vanha slogan pitää paikkansa. Politiikassa pahin vihollinen ei ole toisen puolueen edustaja, vaan se, joka tulee oman puoleen keskuudesta ja hamuaa samaa hillopurkkia ja on muka ”kaveri” tai ”toveri”. Mika Kari sai tuta tämän konkreettisesti oman demaripuolueensa ns. ”nomenklatuuran” eli puoluebyrokraattien ja ns. suoritusporrasta pyörittävien junttamiesten toimesta.
Pekka Komu, Heikki Moilanen ja  Sirkku Hilden monottivat kansanedustaja Karia suoraan päähän. Tämä jos mikä osoittaa sen raadollisuuden ja tason missä mennään, silloin kun maksullisia hillopurkkeja jaellaan lainkaan kysymättä kompetenssia!

Luottamuspaikkojen korimallia ei haluttu ja suurin petturi tuntuu olevan Lahden perussuomalaiset, jotka viis veisasivat mistään ennakkolupauksistaan, tosin ainakin yksi uusi edustaja Jari Pykäläinen huomasi tämän ja pomppasi Pro Lahteen. Hän näki välittömästi, kuinka Rami Lehto teki kaikkensa pitääkseen Kalle Aaltosen ja muut pienryhmät pois luottamuspaikkakekkereistä. Nyt suurin kysymysmerkki on poliittinen konkari Jorma Ratia, joka nappasi tärkeimmistä tärkeimmän hillopurkkipaikan eli konsernin ja tilajaoston puheeenjohtajuuden. Noudattaako hän linjaansa ja pyrkii selvittämään Lahti-konsernien tuottamattomat ja turhat rönsyt ja pistämään kuriin KOKO-Lahden ja Lahti Eventsin Kymiring-hölmöilyt, vaan antaako hän saman pelin jatkua?

Lahti käyttää rahaa noin 2 miljonaa euroa koko oman koneistonsa pyörittämiseen ja on koko ajan korottanut lautakuntapaikoista maksettavia maksuja ja luonut sellaisen kulttuurin, jossa näiden haltijat sananmukaisesti ansaitsevat reilusti yli sen, mitä todelliseen työmäärään tulee. Poimin Teille arvon etelälahtelaiset hiven näitä lukuja, jotta tiedätte mihin verorahojanne kaadetaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ( Sirkku Hilden) kuittaa vuodessa 60 000 euroa ja eri jaostojen puheenjohtajat 30 000 euroa. Kokouspalkkiot ovat 150 euroa ja lisäksi kokouspalkkioiden ulkopuolisesta työstä puheenjohtajalle 7200 euroa ja varapuheenjohtajille 3600 euroa. Kaikkien lautakuntien puheenjohtajat kuittaavat myös 3600 euroa vuodessa tästä ”lisätyöstä”.

Erityisen haluttuja hillotolppia ovat Lahden kaupungin konserniyhtiöiden jäsenyydet siksi, että niistä maksetaan oikein kunnolla. Kokouspalkkiot vaihtelevat 145 eurosta sataan euroon ja näitä paikkoja on 43. Lisäksi tulevat tietysti mukavat vuosipalkkiot, jotka vaihtelevat Lahti Energian 5380 eurosta ja Lahden Talojen 4800 eurosta Lahden Konservatorion 1000 euroon. Kokouspalkkiot ovat kaikki 100 euroa.

Kannattaa olla silmä tarkkana , sillä henkilöt näihin hillotolpille valitaan 31.8. Erikoiseksi tämän tilanteen tekee se, että monet sellaiset, jotka eivät ole edes Lahden valtuuston jäseniä, hoitelevat useitakin lautakuntapaikkoja puolueansioiden perustella. Monet taas, kuten Milla Bruneau kykenevät hoitamaan oman työnsä ohessa, jopa kolmekin luottamuspaikkaa mennen tullen. Todellisuudessa valta kuitenkin siirtyy Sote-uudistuksen myötä täysin muualle ja Lahden valtuuston talousvalta siirtyy Päijät-Hämeseen. Ensi tammikuussa on vuorossa tärkeämmät vaalit kuin nyt pidetyt ”hillopurkkivaalit”, jotka hiertävät lahtelaispoliitikkojen kengissä vielä pitkään. MOT.

Jussi Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Lahtelaispoliitikkojen kunnalliset hillotolpat tarkastelun kohteena

  1. Yksi ja suuri ongelma koko kuntapolitiikan ( ja myös politiikan kaikilla tasoilla), on se että yksi ja sama henkilö on ”ylityöllistetty”. Monesti hän hoitaa oman leipätyönsä lisäksi montaa eri luottamustehtävää alkaen ministeristä ja kansanedustajasta lautakuntien varajäsenyyteen.
    Koska ihmisen valveilla-oloaika on rajallinen, kuten myös tunnit vuorokaudessa, seuraa tästä enemmän tai vähemmän automaattisesti se tilanne että asioiden eteneminen on hyvin usein kiinni siitä että kyseessä olevat henkilöt eivät ole ehtineet hoitaa heille uskottuja tehtäviä edellä mainituista aikarajoitteista johtuen. Tämä, siis nämä aikarajoitteet, saattavat tietenkin olla syynä myös siihen että yhä uudelleen ja uudelleen tehdään tyhmiä päätöksiä jotka perustuvat vain ja ainoastaan ns. lobbareiden esityksiin periaatteella se saa joka eniten huutaa tai sitten tekee eniten jotain muuta, asiaan vaikuttavaa.
    Tämä eri luottamustehtävien haaliminen ei suinkaan johdu siitä että haluttaisiin toimia kaupungin tai yhteiskunnan parhaaksi vaan siitä yksinkertaisesta syystä että jokainen lisätoimi tuo myös vähän lisää sitä kuuluisaa hilloa. Eli suomennettuna ahneudesta.

  2. Hyvää perjantai päivää kaikille Lahden politikoille, Olen keskusta puolueen jäsen ja itsellänikin on hiukan kokemusta menneiltä ajoilta ko töistä. Palkkiot olivat silloin pienempiä, mutta ne peittivät juuri ja juuri kulut,,mutta jälkiverot veivät ne lopuksi hiukan miinukselle.Mutta ko työ on kuitenkin tärkeää ja yhdessä niistä on kuitenkin hyvä päästä yhteisymmärrykseen. Päätökset ei aina ole kaikkien mieleen,mutta usein vaihtoehdotkin ovat huonompia. Hillopurkki ajatukset tulee monenkin mieleen,mutta en pitänyt niitä kovinkaan häiritsevinä,enemmänkin vitsinä. ( nyt ne tietysti voi olla joilla liiankin isoja..en ota niihen kantaa). Hyvää syksyä kaikille tasapuolisesti.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO