Pitävätkö lahtelaispäättäjät äänestäjiä tyhminä?

Voiko Lahden kaupunginjohtaja myöntää Lahti Eventsille 2,8 miljoonan euron vakuudettoman lainan pelkällä virkamiespäätöksellä? Eventsin osakepääoma on miinuksella 716 000 euroa ja

yritys jatkaa KymiRingin tapahtumajärjestelyjä edelleen. Valtuutettu Pertti Arvaja kyseli oikeutetusti, mihin nämä myönnetyt varat itse asiassa menevät? Kyselyn hän teki noin viikko sitten eikä kukaan ole vielä kyennyt sanomaan, mihin tarkoitukseen niitä on tarkoitus käyttää?


Näitä omalaatuisia käytäntöjä jää pakostikin miettimään. Millaisia epädemokraattisia ja jopa ”laittomia” keinoja Lahden päättäjät käyttävät saadakseen oman tai kavereidensa agendan läpi  valtuuston seistessä taputtamassa käsiä vierellä ja siunatessa tämän ”jumalattoman” menon? Virkamiehet ovat ottaneet vallan ja pyörittävät Lahden valtuustoa miten haluavat. Asiat esitellään valtuutetuille ikään kuin näihin asioihin ei voisi enää mitenkään vaikuttaa. Tärkeät asiat on piilotettu ovelasti erilaisten pykälien taakse siten, että päätös olisi ikään kuin tehty jo Lahden kaupunginhallituksen toimesta, vaikka lopullinen päätösvalta kuitenkin on ainoastaan ja vain Lahden valtuustolla. Tämän toiminnan ydin on ”ryhmyreiden” manipuloima tiukka äänestyskuri ja siitä seuraavat sanktiot sille yksilölle, joka uskaltaa ajatella omilla aivoillaan ohi päsmäreiden. Juuri näitä rohkeita  ”toisinajattelijoita” me tarvitsemme osoittamaan sen johtotroikan omaetupelin kierouden ja eettisen moraalin rappeutumsen, päättäjien kompetenssin puutteesta puhumattakaan!
Kaivoin esiin vanhat kirjoitukseni vuoden ajalta ja hämmästyin itsekin sitä, kuinka moneen suoranaiseen epäkohtaan tai tahalliseen peittelyyn Lahden kaupunginhallitus ja lahtelaiset virkamiehet ovat syyllistyneet tänä aikana. Olen raportoinut lahtelaisille eri medioissa näitä väärinkäytöksiä tasan 14 kertaa. Omalähiössä olen uskaltanut puhua ”Melastelussa” näistä veijareista heidän oikeilla nimillään, koska kaikki lähteeni ovat aina olleet tosia ja tarkistettavissa. Ikävintä tässä kaikessa on se, että Lahden kaupunginhallitus ei ole uskaltanut vastata kirjoituksiini, koska se pelkää aitoa dialogia, joka saattaisi johtaa laajempaan keskusteluun Lahden asioista.

Lahti on valinnut tiedotusväyläkseen vaikenemisen, koska se uskoo äänestäjien lyhyeen muistiin. Lahden tarkastuslautakunnan vuotuinen raportti on vain pintakiiltoa siinä todellisen ”piiri pieni pyörii”-porukan syndikalistisessa toiminnassa, jolla Lahden sisäpiirin toimintaa ohjataan valtuuston ohi. Tyypillistä tälläistä toimintaa on miehittää omat virkamiehet sellaisiin paikkoihin Lahden hallinnossa, että asioiden valmistelu jää heidän käsiinsä. Röyhkein viime aikaisin johtotroikan veto on Juha Rostedin vaalipäällikön Miikka Laakson valitseminen Spatiumin johtoon.
Yllämainituissa luvuissa ei ole mukana edes viimeaikaisia, tuomari Jorma Ratian kanssa yhdessä tekemiämme selvityksiä Lahden kaupungin konserniyhtiöden todellisista talousluvuista ja niiden arveluttavista rahansiirroista kaupunkikonsernien sisällä. Tätä paljastustoimintaa tulen jatkamaan sinnikkäästi, koska pelkään tai olen varma, että rivilahtelaisia huijataan ja mikä uskomattominta: pidetään tyhminä ja naureskellaan takana. Tätä lahtelaisten aliarvioimista en ole koskaan voinut hyväksyä ja siksi olen pyrkinyt osaltani tuomaan esiin eri lähteistä kaivamiani faktoja lahtelaisesta kulissien takaisesta pelistä kaikkien tietoon, vaikka tätä on yritetty vaikeuttaa eri tavoin, jopa maakuntamedian taholta.

Lahti saa juuri sellaiset päättäjät, jotka kaupunkilaiset ensi vuoden kunnallisvaaleissa valitsevat. Ja tätä päätöstä meidän on kunnioitettava. Demokratian hienoin piirre onkin se, että valta vaihtuu, jos kansalaiset niin päättävät. Toivottavasti lahtelaiset tekevät päätöksensä tietoon tulleiden tosiasioiden pohjalta, eivätkä mutu-tuntumalta.

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO