Pitävätkö lahtelaispäättäjät äänestäjiä tyhminä?

Voiko Lahden kaupunginjohtaja myöntää Lahti Eventsille 2,8 miljoonan euron vakuudettoman lainan pelkällä virkamiespäätöksellä? Eventsin osakepääoma on miinuksella 716 000 euroa ja

yritys jatkaa KymiRingin tapahtumajärjestelyjä edelleen. Valtuutettu Pertti Arvaja kyseli oikeutetusti, mihin nämä myönnetyt varat itse asiassa menevät? Kyselyn hän teki noin viikko sitten eikä kukaan ole vielä kyennyt sanomaan, mihin tarkoitukseen niitä on tarkoitus käyttää?


Näitä omalaatuisia käytäntöjä jää pakostikin miettimään. Millaisia epädemokraattisia ja jopa ”laittomia” keinoja Lahden päättäjät käyttävät saadakseen oman tai kavereidensa agendan läpi  valtuuston seistessä taputtamassa käsiä vierellä ja siunatessa tämän ”jumalattoman” menon? Virkamiehet ovat ottaneet vallan ja pyörittävät Lahden valtuustoa miten haluavat. Asiat esitellään valtuutetuille ikään kuin näihin asioihin ei voisi enää mitenkään vaikuttaa. Tärkeät asiat on piilotettu ovelasti erilaisten pykälien taakse siten, että päätös olisi ikään kuin tehty jo Lahden kaupunginhallituksen toimesta, vaikka lopullinen päätösvalta kuitenkin on ainoastaan ja vain Lahden valtuustolla. Tämän toiminnan ydin on ”ryhmyreiden” manipuloima tiukka äänestyskuri ja siitä seuraavat sanktiot sille yksilölle, joka uskaltaa ajatella omilla aivoillaan ohi päsmäreiden. Juuri näitä rohkeita  ”toisinajattelijoita” me tarvitsemme osoittamaan sen johtotroikan omaetupelin kierouden ja eettisen moraalin rappeutumsen, päättäjien kompetenssin puutteesta puhumattakaan!
Kaivoin esiin vanhat kirjoitukseni vuoden ajalta ja hämmästyin itsekin sitä, kuinka moneen suoranaiseen epäkohtaan tai tahalliseen peittelyyn Lahden kaupunginhallitus ja lahtelaiset virkamiehet ovat syyllistyneet tänä aikana. Olen raportoinut lahtelaisille eri medioissa näitä väärinkäytöksiä tasan 14 kertaa. Omalähiössä olen uskaltanut puhua ”Melastelussa” näistä veijareista heidän oikeilla nimillään, koska kaikki lähteeni ovat aina olleet tosia ja tarkistettavissa. Ikävintä tässä kaikessa on se, että Lahden kaupunginhallitus ei ole uskaltanut vastata kirjoituksiini, koska se pelkää aitoa dialogia, joka saattaisi johtaa laajempaan keskusteluun Lahden asioista.

Lahti on valinnut tiedotusväyläkseen vaikenemisen, koska se uskoo äänestäjien lyhyeen muistiin. Lahden tarkastuslautakunnan vuotuinen raportti on vain pintakiiltoa siinä todellisen ”piiri pieni pyörii”-porukan syndikalistisessa toiminnassa, jolla Lahden sisäpiirin toimintaa ohjataan valtuuston ohi. Tyypillistä tälläistä toimintaa on miehittää omat virkamiehet sellaisiin paikkoihin Lahden hallinnossa, että asioiden valmistelu jää heidän käsiinsä. Röyhkein viime aikaisin johtotroikan veto on Juha Rostedin vaalipäällikön Miikka Laakson valitseminen Spatiumin johtoon.
Yllämainituissa luvuissa ei ole mukana edes viimeaikaisia, tuomari Jorma Ratian kanssa yhdessä tekemiämme selvityksiä Lahden kaupungin konserniyhtiöden todellisista talousluvuista ja niiden arveluttavista rahansiirroista kaupunkikonsernien sisällä. Tätä paljastustoimintaa tulen jatkamaan sinnikkäästi, koska pelkään tai olen varma, että rivilahtelaisia huijataan ja mikä uskomattominta: pidetään tyhminä ja naureskellaan takana. Tätä lahtelaisten aliarvioimista en ole koskaan voinut hyväksyä ja siksi olen pyrkinyt osaltani tuomaan esiin eri lähteistä kaivamiani faktoja lahtelaisesta kulissien takaisesta pelistä kaikkien tietoon, vaikka tätä on yritetty vaikeuttaa eri tavoin, jopa maakuntamedian taholta.

Lahti saa juuri sellaiset päättäjät, jotka kaupunkilaiset ensi vuoden kunnallisvaaleissa valitsevat. Ja tätä päätöstä meidän on kunnioitettava. Demokratian hienoin piirre onkin se, että valta vaihtuu, jos kansalaiset niin päättävät. Toivottavasti lahtelaiset tekevät päätöksensä tietoon tulleiden tosiasioiden pohjalta, eivätkä mutu-tuntumalta.

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO