Melastelua

Pitävätkö lahtelaispäättäjät äänestäjiä tyhminä?

Voiko Lahden kaupunginjohtaja myöntää Lahti Eventsille 2,8 miljoonan euron vakuudettoman lainan pelkällä virkamiespäätöksellä? Eventsin osakepääoma on miinuksella 716 000 euroa ja

yritys jatkaa KymiRingin tapahtumajärjestelyjä edelleen. Valtuutettu Pertti Arvaja kyseli oikeutetusti, mihin nämä myönnetyt varat itse asiassa menevät? Kyselyn hän teki noin viikko sitten eikä kukaan ole vielä kyennyt sanomaan, mihin tarkoitukseen niitä on tarkoitus käyttää?


Näitä omalaatuisia käytäntöjä jää pakostikin miettimään. Millaisia epädemokraattisia ja jopa ”laittomia” keinoja Lahden päättäjät käyttävät saadakseen oman tai kavereidensa agendan läpi  valtuuston seistessä taputtamassa käsiä vierellä ja siunatessa tämän ”jumalattoman” menon? Virkamiehet ovat ottaneet vallan ja pyörittävät Lahden valtuustoa miten haluavat. Asiat esitellään valtuutetuille ikään kuin näihin asioihin ei voisi enää mitenkään vaikuttaa. Tärkeät asiat on piilotettu ovelasti erilaisten pykälien taakse siten, että päätös olisi ikään kuin tehty jo Lahden kaupunginhallituksen toimesta, vaikka lopullinen päätösvalta kuitenkin on ainoastaan ja vain Lahden valtuustolla. Tämän toiminnan ydin on ”ryhmyreiden” manipuloima tiukka äänestyskuri ja siitä seuraavat sanktiot sille yksilölle, joka uskaltaa ajatella omilla aivoillaan ohi päsmäreiden. Juuri näitä rohkeita  ”toisinajattelijoita” me tarvitsemme osoittamaan sen johtotroikan omaetupelin kierouden ja eettisen moraalin rappeutumsen, päättäjien kompetenssin puutteesta puhumattakaan!
Kaivoin esiin vanhat kirjoitukseni vuoden ajalta ja hämmästyin itsekin sitä, kuinka moneen suoranaiseen epäkohtaan tai tahalliseen peittelyyn Lahden kaupunginhallitus ja lahtelaiset virkamiehet ovat syyllistyneet tänä aikana. Olen raportoinut lahtelaisille eri medioissa näitä väärinkäytöksiä tasan 14 kertaa. Omalähiössä olen uskaltanut puhua ”Melastelussa” näistä veijareista heidän oikeilla nimillään, koska kaikki lähteeni ovat aina olleet tosia ja tarkistettavissa. Ikävintä tässä kaikessa on se, että Lahden kaupunginhallitus ei ole uskaltanut vastata kirjoituksiini, koska se pelkää aitoa dialogia, joka saattaisi johtaa laajempaan keskusteluun Lahden asioista.

Lahti on valinnut tiedotusväyläkseen vaikenemisen, koska se uskoo äänestäjien lyhyeen muistiin. Lahden tarkastuslautakunnan vuotuinen raportti on vain pintakiiltoa siinä todellisen ”piiri pieni pyörii”-porukan syndikalistisessa toiminnassa, jolla Lahden sisäpiirin toimintaa ohjataan valtuuston ohi. Tyypillistä tälläistä toimintaa on miehittää omat virkamiehet sellaisiin paikkoihin Lahden hallinnossa, että asioiden valmistelu jää heidän käsiinsä. Röyhkein viime aikaisin johtotroikan veto on Juha Rostedin vaalipäällikön Miikka Laakson valitseminen Spatiumin johtoon.
Yllämainituissa luvuissa ei ole mukana edes viimeaikaisia, tuomari Jorma Ratian kanssa yhdessä tekemiämme selvityksiä Lahden kaupungin konserniyhtiöden todellisista talousluvuista ja niiden arveluttavista rahansiirroista kaupunkikonsernien sisällä. Tätä paljastustoimintaa tulen jatkamaan sinnikkäästi, koska pelkään tai olen varma, että rivilahtelaisia huijataan ja mikä uskomattominta: pidetään tyhminä ja naureskellaan takana. Tätä lahtelaisten aliarvioimista en ole koskaan voinut hyväksyä ja siksi olen pyrkinyt osaltani tuomaan esiin eri lähteistä kaivamiani faktoja lahtelaisesta kulissien takaisesta pelistä kaikkien tietoon, vaikka tätä on yritetty vaikeuttaa eri tavoin, jopa maakuntamedian taholta.

Lahti saa juuri sellaiset päättäjät, jotka kaupunkilaiset ensi vuoden kunnallisvaaleissa valitsevat. Ja tätä päätöstä meidän on kunnioitettava. Demokratian hienoin piirre onkin se, että valta vaihtuu, jos kansalaiset niin päättävät. Toivottavasti lahtelaiset tekevät päätöksensä tietoon tulleiden tosiasioiden pohjalta, eivätkä mutu-tuntumalta.

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
Käsikirjoittaja Timo Taulo: Jokaisella Hennalassa asuvalla ihmisellä oli suuri huoli tulevaisuudestaan syksyllä 1944
Työllisyysasian päällikkö Sami Kuikka: Ohjaamon kautta moni lahtelainen nuori löytää työtä
Käyttöpäällikkö Pasi Heinonen: Yhden suurjännitepylvään romahtaminen ei vaikuta sähkönjakeluun
Avantouimari Siviä Kähkönen: Avantouinti virkistää kehoa ja mieltä
ARKISTO