Suomessa rikolliset ovat valtiovallan erityisessä suojelussa

Poliisit saivat taas lisärahaa 30 miljonaa euroa budjettiinsa, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kävi uhkailemassa, että poliisit eivät kykene suoriutumaan lakisääteisistä velvollisuuksistaan. Ongelmana Suomessa on se, että eduskunnan myöntämä raha ei siirry kentälle ja poliisien määrä ei suinkaan lisäänny! Poliisiorganisaatio on koko ajan lisännyt päällikkövirkoja ja suoritusporras eli todellisia rikoksia tutkivien poliisien määrä vähentynyt. Tämä on se suurin ongelma, jonka kanssa tavallisten ihmisten on yritettävä elää.

Jokainen ymmärtää, että poliisin näkyvyys vähenee, jos uusia virkoja ”kentälle” ei perusteta, vaan ne perustetaan tarkoituksella johtotasolle. Tästä on helppo antaa konkreettinen esimerkki. Taloyhtiömme varastoihin Saimaankadulla murtauduttiin kaksi kertaa peräkkäin. Kaikki rikosilmoitukset tehtiin asiallisesti ja eräs murtautuja
saatiin kiinni Triosta myymässä varastettua tavaraa, mutta nimeä emme saaneet, jotta olisimme voineet purkaa mahdollisen vuokrasuhteen. Toki ymmärrän yksityisuojan merkityksen, mutta Suomessa rikollisten suojelussa on menty liian pitkälle. Jos yrittäjä, joka ottaa kiinni varkaan joutuu itse syytteeseen vapaudenriistosta, olemme sellaisella alueella, jossa tavallisen kansalaisen oikeus ei millään muotoa enää toteudu.

Monet ihmeelliset oikeuden tuomiot hämmästyttävät ”pientä kulkijaa”. Lahden kuuluisassa putkatuomiossa, jossa poliisit joukolla pahoinpitelivät uhrin melkein kuoliaaksi, pistettiin sairaalakuntoon pahoinpidelty mies maksamaan itse syyttömiksi todettujen muiden poliisien oikeudenkäyntikulut. Tämä ei voi olla länsimaista oikeuskäytäntöä missään muodossa? Enemmän tulee mieleen Putinin Venäjä! Tätä kannatta verrata vaikkapa Jari Aarnion oikeudenkäyntikuluihin, joihin valtion rahaa on uponnut eri arvioiden mukaan jo 8 miljoonaa euroa.

Toinen erinomainen esimerkki on Suomen uskomaton leikkiminen ”oikeunmukaisuuden ritaria” Ruandan kansanmurhasta syytetyn Bazaramban tapaussa, jonka näyttö perustui melkein 20 vuotta sitten Ruandan kansanmurhan silminnäkijöiden lausuntoihin. Lausuntoja käytiin hakemassa ”lomamatkailun” merkeissä useita kertoja ja rahaa paloi 5 miljonaa euroa. Tuomio toki saatiin. Mutta juristeille näistä on tullut uskomattomia rahasampoja. Lista näillä rikoksella rikastuneita Suomen oikeudenpalvelijoista löytyy Iltasanomien arkistosta haulla.

” Se korutont on kertomaa, mik maas tavaksi tullut on”, loihe lausuman suomalainen runoilija ja lisäsi:”Ken vaivojansa vaikertaa, on vaivojensa vanki, ei oikeutta maassa saa ellei sitä itse hanki”, Tässähän kehotetaan suoranaiseen kansalaistottelemattomuuteen? Olemmeko todella Suomessa jo sellaisessa tilanteessa?
Meidän ”tavisten” lakiongelmamme ovat kyllä yleisessä tiedossa, mutta suurin ongelmamme on se, että useat oikeustieteilijämme arvostelevat oikeuskansleri Pöystiä hänen toiminnastaan, jossa on ollut paljon epäselvyyksiä ja outoja tulkintoja. Eritoten hänen toimintansa toimitusjohtaja Tytti Yli-Viikarin suojelemisessa aiheutti mediassa epäilyä rakenteellisesta korruptiosta ja uskonveljien suojelemisesta?

Jokainen voi tutustua poliisien rikoksiin netissä. Osoitteesta www.poliisienrikokset.wordpress.com löytyy todella tuhtia tavaraa siitä menosta, jota poliisien toiminnasta ei ole suurelle yleisölle kerrottu. Suomi on edelleen ainoa maa, jossa ei ole poliisien ulkopuolista valvontaa eikä sisäistä tutkintaaa. Milloin saamme tähän muutoksen, jotta voisimme samastua länsimaiseen demokraattiseen käytäntöön? Vangeilla on Suomessa paljon paremmat olot kuin köyhillä iäkkäillä eläkeläisillä. Yksi vanki maksaa suljetussa laitoksessa 214,50 euroa päivässä. Eli vuosi vankilassa maksaa yhteiskunnallamme 78240 euroa. Vankilassa voi opiskella ilmaiseksi ja suorittaa vaikkapa oikeustieteen tohtorin tutkinnot, kuten ”juristiveljekset” Uotit tekivät. Täysihoidossa voi kirjoittaa muistelmansa tai pelata netissä rahapelejä. Erittäin suosittua on ns. valkokaulusrikollisten pörssipeli, jossa on aikaa tutkia parhaat
sijoitusmahdollisuudet rauhassa neljän seinän sisällä. Valitettavinta on Lahden tapaiset pienet varkaustapaukset ja näpistykset, jotka liittyvät huumeisiin. Tässä Lahdella olisi paljon tekemistä! Hämeen hitaat tiedetään, mutta toivossa eletään.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Suomessa rikolliset ovat valtiovallan erityisessä suojelussa

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
ARKISTO