Miksi Lahden johto ei kunnioita lakia eikä omistajanohjaus toimi?

Minusta on erittäin vastenmielistä kirjoittaa koko ajan samoista asioista eli tiedon pimittämisestä lahtelaisilta veromaksajilta, johdon laittomista yrityksistä kiertää lakia sekä täysin olemattomasta omistajanohjaksesta Lahdessa, mutta tätäkin on jonkun tehtävä! Etelä-Suomen Sanomat on jo pitkään luistanut velvollisuudestaan tiedottaa puolueettomasti Lahden johdon tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Se on Lahden Pravda, joka toimii johdolle uskollisena kulina ja trollina välittämällä Lahden mediaan vain myönteisiä asioita, unohtamalla kielteiset ja väärin perustein tehdyt valtuusto- ja hallituspäätökset.

Juha Tapiola ja Seppo Korhonen jättivät täytäntöönpano kieltovaatimuksen Lahden kaupunginvaltuuston päätöksestä 12.12.2022 pykälän 131 nojalla. Heidän perustelunsa oli selkeä ja johdonmukainen, koska kaupunginvaltuuston päätös oli Euroopan unionin valtiontukipäätösten vastainen, jolla annetaan kilpailuetua jo markkinoilla toimivalle yhtiölle (Lahti Energia) valikoivasti 34 miljoona euroa luopumalla pääomalainaan perustuvista korkosaatavista ja kilpailun vääristämisestä. Hallinto-oikeuden täytäntöönpanokielto päätös oli tietysti odotettu ja vahvisti valittajien olevan oikeassa. Niinpä Hämeenlinnan hallinto-oikeus määräsi Lahden kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanonkieltoon. Tämä on yleinen käytäntö valitusasioissa. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lopullista tuomioistuin päätöstä joudumme valitettavasti odottamaan vielä pitkään. Silti sama rumba silti jatkuu.

Samat oikeudenritarit ovat jättäneet KOKO Lahti Oy:n SVOP-rahastosijoituksesta valituksen hallinto-oikeudelle ja siitäkin on samoin perustein odotettavissa päätös täytäntöönpanokiellosta.
KOKO Lahti OY:n vuoden 2022 1,9 miljoonan toiminta-avustuksesta on tehty oikaisuvaatimus Lahden kaupunginhallitukselle. Myös tämä valitus päätyy hallinto-oikeuteen todennäköisesti, sillä tapansa mukaan Lahden kaupunginhallitus hylkää varmasti oikaisuvaatimuksen.

Hyvä kysymys onkin, miksi Lahti jatkaa näitä laittomien päätösten esittämistä eri muodoissa yhä kiihtyvällä vauhdilla. Ensimmäinen asia on tietenkin se, että Lahden kaupunginvaltuusto ei ymmärrä tekemiensä päätösten oikeuskelpoisuutta ja toinen on se tärkeämpi eli piilotuen antaminen Lahden kannattamattomille sisaryhtiöille veronmaksajien rahalla. Tässä vaiheessa onkin pakko kysyä, onko Lahden omistajanohjus syyllistynyt laiminlyönteihin tahallaan ja kuka tästä on vastuussa veronmaksajille. Tässä asiassa päävastuu on yksiselitteisesti omistajaohjauksen päällikkövirkamiehellä.

Täysin käsittämätöntä on se, että Lahden veronmaksajien etua ajavat ja oikeuteen uskovat muutama valtuutettu pyritään leimaamaan syyllisiksi sellaisiin asioihin, joissa heidän toimintansa päämääränä on pelkästään Lahden veronmaksajien etu hukkaan heitetyistä veroeuroista.

Kun Juha Tapiola jätti Lahden tarkastuslautakunnan, luultiin turhaan, että hän jättäisi lakimiehenä Lahden varojen valvonnan. Itse asiassa hän, Jorma Ratia, Seppo Korhonen ja Juha Viljamaa ovat nousseet puolustamaan veromarkkojamme, joita on pistetty itse mitään kipua tuntematta täysin ilman vastuuta niin Iitin sorakuoppaan kuin täysin älyttömiin tapahtumajärjestelyihin, jotka eivät kuulu millään tavalla Lahden kaupungin ydintoimintoihin.

Nyt tarvitsisimme Lahdessa ison luudan lakaisua ja sellaisen kyvykkään arviointitoimikunnan määräämisen heti, joka ottaisi velvollisuudekseen tarkastella kylmien talouslukujen pohjalta, mitkä Lahden sisaryhtiöt ovat todella elinkelpoisia ja mitkä on kaupungin taloudellisen edun nimissä välittömästi ajettava alas. Missä viipyy se gradun tekijä, joka uskaltaisi tehdä tutkimuksen sisaryhtiöiden lahtelaisten poliitikkojen sukulaisten suojatyöpaikoista? Kaikesta paistaa lahtelaisten valtuutettujen outo pelko ja uskallus ajatella itsenäisesti; taustalla hunajapurkkien menetys.

Mielenkiintoista olisi myöskin saada jonkinlainen vahvistus sille, kunka paljon Lahdessa on ns. rakenteellista korruptiota, jota Juha Tapiola epäili erässä laadukkaassa Lahden tarkastuskertomuksessa jo viisi vuotta sitten. Jään mielenkiinnolla odottamaan tänä keväänä ilmestyvää seuraavaa uutta tarkastuskertomusta. Nähtäväksi jää, onko nykyinen Lahden tarkastuslautakunta riittävän kyvykäs ja asiantunteva tarttumaan näihin taloudellisiin riskeihin, joita sisaryhtiöissä on syntynyt. Riittääkö sillä uskallusta tarttua virkamiesjohdon epäilyttäviin laittomiin esityksiin. Vai toimitaanko Lahdessa niin, että karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Me (esittelijät ja virkamiehet) teemme mitä haluamme, oikein tai väärin Jos näin on, olen asunut väärässä kaupungissa koko ikäni, sillä minulle tärkeimpiä asioita lahtelaisessa politiikassa ovat avoimuus, sananvapaus ja laillisilla pelisäännöillä toimiminen lahtelaisten veronmaksajien hyväksi.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 thoughts on “Miksi Lahden johto ei kunnioita lakia eikä omistajanohjaus toimi?

 1. jussi. paukut sinä vaan päätäsi asiasta ja toisesta, me kyllä luemme hyvät juttusi. Lahti on mielestäni muuttunut kuivempaan suuntaan tai no keskustan muutosehdotukset nostaa perskarvat pystyyn. Ikäni täällä asuneena jotkut ratkaisut ovat jostain muualta mikä laittaa pään sekaisin. tsemppiä sinulle ja uusille ajatuksille. Tavast in Upi.

 2. Kyllä tässä saa ihmetellä
  minkä laisen kusetuksen
  kohteena myö pienet ihmiset olemme.
  Iso juna kulkee kaiken yli.
  Löytyispä jostain henkilö joka uskaltaa asioihin reilusti paneutua.

 3. Olen useassa yhteydessä todennut, että Kouvolan hallinto-oikeus on ilmoittanut minulle virallisesti, että hallinto-oikeuksien päätökset eivät ole viranomaisia sitovia! Jos tuntee kärsineensä vääryyttä, niin juttu on vietävä käräjille! Tavalliselle kansalaiselle tämä tie on kallis. Lakia pitäisikin muuttaa siten, että mikäli viranomainen ei noudata Hallinto-oikeuden päätöstä, juttu siirtyy yleiselle syyttäjälle.
  Tässä mielessä kansalaisen kannalta koko hallinto-oikeusjärjestelmä on turha ja ainoastaan julkishallintoa suojaava ja vain kansalaisia sitova!

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
ARKISTO