Miksi Lahden johto ei kunnioita lakia eikä omistajanohjaus toimi?

Minusta on erittäin vastenmielistä kirjoittaa koko ajan samoista asioista eli tiedon pimittämisestä lahtelaisilta veromaksajilta, johdon laittomista yrityksistä kiertää lakia sekä täysin olemattomasta omistajanohjaksesta Lahdessa, mutta tätäkin on jonkun tehtävä! Etelä-Suomen Sanomat on jo pitkään luistanut velvollisuudestaan tiedottaa puolueettomasti Lahden johdon tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Se on Lahden Pravda, joka toimii johdolle uskollisena kulina ja trollina välittämällä Lahden mediaan vain myönteisiä asioita, unohtamalla kielteiset ja väärin perustein tehdyt valtuusto- ja hallituspäätökset.

Juha Tapiola ja Seppo Korhonen jättivät täytäntöönpano kieltovaatimuksen Lahden kaupunginvaltuuston päätöksestä 12.12.2022 pykälän 131 nojalla. Heidän perustelunsa oli selkeä ja johdonmukainen, koska kaupunginvaltuuston päätös oli Euroopan unionin valtiontukipäätösten vastainen, jolla annetaan kilpailuetua jo markkinoilla toimivalle yhtiölle (Lahti Energia) valikoivasti 34 miljoona euroa luopumalla pääomalainaan perustuvista korkosaatavista ja kilpailun vääristämisestä. Hallinto-oikeuden täytäntöönpanokielto päätös oli tietysti odotettu ja vahvisti valittajien olevan oikeassa. Niinpä Hämeenlinnan hallinto-oikeus määräsi Lahden kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanonkieltoon. Tämä on yleinen käytäntö valitusasioissa. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lopullista tuomioistuin päätöstä joudumme valitettavasti odottamaan vielä pitkään. Silti sama rumba silti jatkuu.

Samat oikeudenritarit ovat jättäneet KOKO Lahti Oy:n SVOP-rahastosijoituksesta valituksen hallinto-oikeudelle ja siitäkin on samoin perustein odotettavissa päätös täytäntöönpanokiellosta.
KOKO Lahti OY:n vuoden 2022 1,9 miljoonan toiminta-avustuksesta on tehty oikaisuvaatimus Lahden kaupunginhallitukselle. Myös tämä valitus päätyy hallinto-oikeuteen todennäköisesti, sillä tapansa mukaan Lahden kaupunginhallitus hylkää varmasti oikaisuvaatimuksen.

Hyvä kysymys onkin, miksi Lahti jatkaa näitä laittomien päätösten esittämistä eri muodoissa yhä kiihtyvällä vauhdilla. Ensimmäinen asia on tietenkin se, että Lahden kaupunginvaltuusto ei ymmärrä tekemiensä päätösten oikeuskelpoisuutta ja toinen on se tärkeämpi eli piilotuen antaminen Lahden kannattamattomille sisaryhtiöille veronmaksajien rahalla. Tässä vaiheessa onkin pakko kysyä, onko Lahden omistajanohjus syyllistynyt laiminlyönteihin tahallaan ja kuka tästä on vastuussa veronmaksajille. Tässä asiassa päävastuu on yksiselitteisesti omistajaohjauksen päällikkövirkamiehellä.

Täysin käsittämätöntä on se, että Lahden veronmaksajien etua ajavat ja oikeuteen uskovat muutama valtuutettu pyritään leimaamaan syyllisiksi sellaisiin asioihin, joissa heidän toimintansa päämääränä on pelkästään Lahden veronmaksajien etu hukkaan heitetyistä veroeuroista.

Kun Juha Tapiola jätti Lahden tarkastuslautakunnan, luultiin turhaan, että hän jättäisi lakimiehenä Lahden varojen valvonnan. Itse asiassa hän, Jorma Ratia, Seppo Korhonen ja Juha Viljamaa ovat nousseet puolustamaan veromarkkojamme, joita on pistetty itse mitään kipua tuntematta täysin ilman vastuuta niin Iitin sorakuoppaan kuin täysin älyttömiin tapahtumajärjestelyihin, jotka eivät kuulu millään tavalla Lahden kaupungin ydintoimintoihin.

Nyt tarvitsisimme Lahdessa ison luudan lakaisua ja sellaisen kyvykkään arviointitoimikunnan määräämisen heti, joka ottaisi velvollisuudekseen tarkastella kylmien talouslukujen pohjalta, mitkä Lahden sisaryhtiöt ovat todella elinkelpoisia ja mitkä on kaupungin taloudellisen edun nimissä välittömästi ajettava alas. Missä viipyy se gradun tekijä, joka uskaltaisi tehdä tutkimuksen sisaryhtiöiden lahtelaisten poliitikkojen sukulaisten suojatyöpaikoista? Kaikesta paistaa lahtelaisten valtuutettujen outo pelko ja uskallus ajatella itsenäisesti; taustalla hunajapurkkien menetys.

Mielenkiintoista olisi myöskin saada jonkinlainen vahvistus sille, kunka paljon Lahdessa on ns. rakenteellista korruptiota, jota Juha Tapiola epäili erässä laadukkaassa Lahden tarkastuskertomuksessa jo viisi vuotta sitten. Jään mielenkiinnolla odottamaan tänä keväänä ilmestyvää seuraavaa uutta tarkastuskertomusta. Nähtäväksi jää, onko nykyinen Lahden tarkastuslautakunta riittävän kyvykäs ja asiantunteva tarttumaan näihin taloudellisiin riskeihin, joita sisaryhtiöissä on syntynyt. Riittääkö sillä uskallusta tarttua virkamiesjohdon epäilyttäviin laittomiin esityksiin. Vai toimitaanko Lahdessa niin, että karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Me (esittelijät ja virkamiehet) teemme mitä haluamme, oikein tai väärin Jos näin on, olen asunut väärässä kaupungissa koko ikäni, sillä minulle tärkeimpiä asioita lahtelaisessa politiikassa ovat avoimuus, sananvapaus ja laillisilla pelisäännöillä toimiminen lahtelaisten veronmaksajien hyväksi.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 thoughts on “Miksi Lahden johto ei kunnioita lakia eikä omistajanohjaus toimi?

 1. jussi. paukut sinä vaan päätäsi asiasta ja toisesta, me kyllä luemme hyvät juttusi. Lahti on mielestäni muuttunut kuivempaan suuntaan tai no keskustan muutosehdotukset nostaa perskarvat pystyyn. Ikäni täällä asuneena jotkut ratkaisut ovat jostain muualta mikä laittaa pään sekaisin. tsemppiä sinulle ja uusille ajatuksille. Tavast in Upi.

 2. Kyllä tässä saa ihmetellä
  minkä laisen kusetuksen
  kohteena myö pienet ihmiset olemme.
  Iso juna kulkee kaiken yli.
  Löytyispä jostain henkilö joka uskaltaa asioihin reilusti paneutua.

 3. Olen useassa yhteydessä todennut, että Kouvolan hallinto-oikeus on ilmoittanut minulle virallisesti, että hallinto-oikeuksien päätökset eivät ole viranomaisia sitovia! Jos tuntee kärsineensä vääryyttä, niin juttu on vietävä käräjille! Tavalliselle kansalaiselle tämä tie on kallis. Lakia pitäisikin muuttaa siten, että mikäli viranomainen ei noudata Hallinto-oikeuden päätöstä, juttu siirtyy yleiselle syyttäjälle.
  Tässä mielessä kansalaisen kannalta koko hallinto-oikeusjärjestelmä on turha ja ainoastaan julkishallintoa suojaava ja vain kansalaisia sitova!

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO