Päivä jona tytöt ja pojat lakkasivat olemassa

Tällainen vanha boomeri ja maikka veti herneen nenäänsä jo ennen koronaa, kun luki jostain iltapäivälehdestä 2016, etteivät opettajat saisi enää puhutella oppilaita tytöiksi ja pojiksi. Mielessäni kiitin, ettei ainakaan minut enää tarvinnut olla tätä todistamassa. Tiesin, että opetushallitus oli julkaissut jonkun monisivuisen tasa-arvobumaskan, jota en kenenkään uskonut edes avaavan, mutta arvaamattomia ovat herran tiet. Joku valopää oli kaivanut oppaasta kohdan; ”Lapsia on tärkeä puhutella nimillä, ei joukkona ”tytöt” tai ”pojat.” Siinähän se seisoi intersektionaalisen femnisimin ja ”me too” -jengin opinkappale koko karmeudessaan,korjaan koreudessaan!

Ilohan tässä alkoi lehdistössä ja minäkin kuittailin näin illanistujaisissa. ”Henkilöt kansanurhokaat, ne Narvan mailla.. ”Kotkan henkilöt ilman siipii…” , ”palohenkilö, ”talonhenkilö”, ”kirveshenkilö”, ”työhenkilö” ja ”Aikuinen henkilö”! Venäläiset Pressin urheilijanaiset kokivat jo kolmannen muutoksen ja muuttuivat Pressin veljeksistä jälleen Pressin henkilöiksi! Näin sitä pilailtiin, mutta ensi vuodesta alkaen kaikki sitten muuttuu. Ensi vuodesta alkaen lapsella voi olla virallisesti kaksi isää tai kaksi äitiä. Uusista henkilötunnuksista katoaa sukupuolen kertova tunniste vuonna 2027, halusinpa minä tai me perusheterot, mitä tahansa. Isyysraha muuttuu vanhempainrahapäiväksi jne!

Olen pitänyt itseäni liberaalina, markkinatalouteen uskovana kokoomusta äänestävänä solisaliraattina, mutta tätä sukupuolineutraalia lakiuudistusta olen jostain syystä vierastanut. Olen vakaasti sitä mieltä, että antaa kaikkien kukkien kukkia ja Suomen lainsäädännön täytyy turvata yksilön oikeudet kehoonsa, mutta miten hyvin se sopii kouluun ja miten tämä toteutaan käytännössä onkin toinen asia. Ennen oli kaikki selvää: ” Pojat, heti pois sieltä marjapuskista! Pitääkö nyt huutaa:
”Henkilöt, heti pois…” vai miten?

Tänä syksynä eduskunta alkaa käsitellä translain uusimista. Nykyään uuden sukupuolen vahvistaminen vaatii lääketieteellisen selvityksen ja osoituksen lisääntymiskyvyttömyydestä. Jälkimmäinen vaatimus täytetään melkein poikkeuksetta hormoonihoidon. Jos hallituksen esitys menee läpi, muuttuu uusi laki sellaiseksi, että kuka tahansa täysi-ikäinen voi vaihtaa juridisen sukupuolensa pelkästään oman selvityksensä nojalla. Urheilussa sukupuolta ei voida ainakaan sivuuttaa. Onneksi sukupuolitestit ilmoittavat nykyään tarkasti, kenellä on liikaa mieshormonia ja rekkulat kasvavat. Kaikki valistuneet ihmiset toki tietävät, että on todella ihmisiä, joita on vaikea tai jopa mahdotonta määritellä mieheksi tai naiseksi.

On täysin selvää, että ihmisen persoonallisuus rakentuu aina jonkun sukupuolen ympärille. On olemassa erittäin paljon intersukupuolisia ihmisiä. Moni ihminen kärsii siitä, että ei koe synnynnäistä sukupuolta omakseen. Hän saattaa todella kärsiä tästä sisäisestä ristiriidasta eli transsukupuolesta. Osa taas ei koe olevansa kumpaakaan sukupuolta ja heitä kutsutaan muunsukupuolisiksi. Meidän suomalainen yhteiskuntamme hyväksyy homoseksuaalisuuden ja muutkin sukupuoliset määrittelyt ja kaikki tietävät ettei interseksuaalisuus ole sairaus.

Mutta tämä koulujuttu sitten! Ilman selkeitä kouluhallituksen ja opetusministeriön ohjeita, siitä ei varmasti selvitä.
Jokainen meistä yli 70-kymppisistä muistaa villit ”poikatytöt”, jotka joutuivat määrittelemään itsensä tytöksi. No nyt ei enää tarvitse, hän voi katsoa olevansa poika. Mutta miten opettajat selviävät tästä tunnistamisesta? Ketä kutsua queeriksi, ketä demitytöksi tai fluidiksi? Minun taitoni ainakaan eivät tähän riittäisi. Tiedän, että sukupuoli on jatkumo ja hyvin muovautuva ja varsin kulttuurisidonnainen asia. Etenkin länsimaissa tiukan sukupuolijaon murenemista on edeltänyt se, että naiset ovat alkaneet irtautua jyrkkärajaisesta heteroseksuaalisuudesta. Ei ole enää tyttöjen joukkoa tai poikien joukkoa, vaan on henkilöjoukko. Lakimies muuttuu juristiksi, asiamiehstä tulee valtuutettu ja esimiehestä tiiminvetäjä. Homma muuttuu todella mielenkiintoiseksi, sillä ilman vastareaktiota tämä asia ei varmasti jää, sillä aina on olemassa joku Päivi Räsänen tai muu ääriuskonnollinen hernhutilainen jengi, joka ottaa tämän keppihevosekseen tai jopa vaaliteemakseen. Työhönottaja ei varmasti tiedä, onko kyseessä nainen, mies vai henkilö? Joulupukista tulee jouluhenkilö, mutta minä kutsun tyttöjä tytöiksi, pistäkööt jalkapuuhun perkele! O tempora , O mores eli Voi aikoja voi tapoja!

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
ARKISTO