Demokratian ritarin eli ajelehtivan äänen mietteitä herkällä suomen (nyky)kielellä

”Floating voter” eli ”ajelehtiva äänestäjä” on demokratian ritari. Käsite on vanha anglosaksinen termi, mutta totta. Mitään suunnan muutosta tai yleensä muutosta olisi vaikea markkinoida ja tuoda politiikaan, jos ihmiset tyytyisivät aina äänestämään samalla tavalla. Nimenomaan tätä Lahden politiikan jarrumiehet pelkäävät eniten. Teen seuraavaan Omalähiö-lehteen tarkemman anlayysin uudeta valtuustosta, mutta nyt nykysanaston voimalla ja fraseologialla pakinan pariin, sillä sitähän tämän Melasteluni ainakin pitäisi käytännössä pyrkiä olemaan.

LAHEST MUT EI PUNTIST NYKYSANNOIL

A, runullaha mie alkuun lähenkii!
En sielukumppaniks Hollolan Lahest saant siijaishuoltaijaa sivistysyliopistost, enk sivusaaliint sivusuhet, mut Eira, Suoki (Suomenlinna) friidu sain iha omaksein.
A, nyt oon osasairausvappaal pelkopolilt bropbioottiloi ja pullovet koton hörppimäs, ko kovittiviruksen Päijät- Hämmees sairastamaa kerkesin. Refluksi tauiks määrittelt! Mitä hittoo hää lieneekii. Iha A strat uppiha se miunkii miels muhii, ko pitäs vähän tät urapolkuu pääst laventelemmaa. Iha oikiaks urpaanilegentaks tääll Laipola lähiös; mut paskal mie viskaan niit, jotk Laipolaa yrittäät vähätelt. Mie en tiktokkajii ja sometajii tikkaa, mut mielelläin pakinoit teil virkkaan ja värkkään. A täs hä karjalaisjaaritus olkii!

Lomalla kun aikaa on, eläkeläisellähän sitä ei ole, niin tutkin Kotuksen eli Kotimaisten kielten keskuksen antia ja erityisesti suomen kieleen joka vuosi syntyviä uudissanoja. Näitä sitten olen esitellyt aina kesällä Omalähiöläisille. Tässä muutamia poimintoja tältä ja viime vuodelta lauseen muotoihin väsättynä.

Koronalinko on Lahdessa heitellyt meitä varsin sähäkästi ja olemme kantaneet valitettavaa ykkösijaa jopa Suomessa. Meitä boomereita eivät aulatervehtijät ole juurikaan tervehtineet, sillä etävirvonta ei täällä Kanta-Hämeessä ole oikein onnistunut. Emme saaneet suojaa joukkoaltistumisilla, vaikka suuri ruotsalainen epidemiologiguru Anders Tegnell yritti sitä Sveanmaalla tuloksetta. Yhtä vähän saatiin aikaan hybridistrategialla ja intersektionaalisella vouhotuksella. Onneksi kuitenkin ”Jumalan nenä” eli Amanda Rantanen vei meidän naisten
jalkapallojoukkueemme EM-kisoihin. Lahtelaisiin ei ole purrut karanteenitaide eikä läheisyyskoreografia. Cancel-kulttuurin olemme sen sijaan omaksuneet hyvin, josta Suomen parhaita esimerkkejä ovat evankelista Päivi Räsänen ja virkamies Tytti Yli-Viikari.

Olen varmasti harvinainen lahtelainen, koska en ole uskonut Qanon-ryhmän jargoniaa, vaan olen seurannut omaa mielipidejälkeäni kehoaistillani. En ole myöskään osallistunut lohtuleivontaan enkä koristeviiltelyyn. Enkä tosiaan ole tosiaan tarvinnut intiimikordinaattoria; puhumattakaan menikyritsistä. Lapsenlapseni eivät enää tarvitse älypotkupukuja eivätkä slangipankkia. Lahtelaisille poliitikkoja pitäisi välillä mutettaa, jotta he käsittäisivät sanojensa sisällöt.

Ja lopuksioma intiimi purkaus!
Entisenä häntäheikkinä, laiskajaakkona ja hiihtoniilona en viitsinyt antaa palvelurahaa ovimikolle, joka oli läskimooses, sillä saatanan parkkipirkko hääri autoni ympärillä. Loppujen lopuksi olen todellinen onnenpekka, sillä en ole tarvinnut nyrkkikyllikkiäkään enää aikoihin. MOT!

Tällä kertaa en viitsi antaa käyttämilleni uudissanoille suoraa suomennosta, vaan jätän vaivan fiksuille lukijoilleni. Tänä kesänä palaan vielä viheliäiseen virka- ja kapulakieleen esimerkein.

Juhani Melanen

Ps. Muistakaa äänestää, että voitte valittaa!

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Demokratian ritarin eli ajelehtivan äänen mietteitä herkällä suomen (nyky)kielellä

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
ARKISTO