Demokratian ritarin eli ajelehtivan äänen mietteitä herkällä suomen (nyky)kielellä

”Floating voter” eli ”ajelehtiva äänestäjä” on demokratian ritari. Käsite on vanha anglosaksinen termi, mutta totta. Mitään suunnan muutosta tai yleensä muutosta olisi vaikea markkinoida ja tuoda politiikaan, jos ihmiset tyytyisivät aina äänestämään samalla tavalla. Nimenomaan tätä Lahden politiikan jarrumiehet pelkäävät eniten. Teen seuraavaan Omalähiö-lehteen tarkemman anlayysin uudeta valtuustosta, mutta nyt nykysanaston voimalla ja fraseologialla pakinan pariin, sillä sitähän tämän Melasteluni ainakin pitäisi käytännössä pyrkiä olemaan.

LAHEST MUT EI PUNTIST NYKYSANNOIL

A, runullaha mie alkuun lähenkii!
En sielukumppaniks Hollolan Lahest saant siijaishuoltaijaa sivistysyliopistost, enk sivusaaliint sivusuhet, mut Eira, Suoki (Suomenlinna) friidu sain iha omaksein.
A, nyt oon osasairausvappaal pelkopolilt bropbioottiloi ja pullovet koton hörppimäs, ko kovittiviruksen Päijät- Hämmees sairastamaa kerkesin. Refluksi tauiks määrittelt! Mitä hittoo hää lieneekii. Iha A strat uppiha se miunkii miels muhii, ko pitäs vähän tät urapolkuu pääst laventelemmaa. Iha oikiaks urpaanilegentaks tääll Laipola lähiös; mut paskal mie viskaan niit, jotk Laipolaa yrittäät vähätelt. Mie en tiktokkajii ja sometajii tikkaa, mut mielelläin pakinoit teil virkkaan ja värkkään. A täs hä karjalaisjaaritus olkii!

Lomalla kun aikaa on, eläkeläisellähän sitä ei ole, niin tutkin Kotuksen eli Kotimaisten kielten keskuksen antia ja erityisesti suomen kieleen joka vuosi syntyviä uudissanoja. Näitä sitten olen esitellyt aina kesällä Omalähiöläisille. Tässä muutamia poimintoja tältä ja viime vuodelta lauseen muotoihin väsättynä.

Koronalinko on Lahdessa heitellyt meitä varsin sähäkästi ja olemme kantaneet valitettavaa ykkösijaa jopa Suomessa. Meitä boomereita eivät aulatervehtijät ole juurikaan tervehtineet, sillä etävirvonta ei täällä Kanta-Hämeessä ole oikein onnistunut. Emme saaneet suojaa joukkoaltistumisilla, vaikka suuri ruotsalainen epidemiologiguru Anders Tegnell yritti sitä Sveanmaalla tuloksetta. Yhtä vähän saatiin aikaan hybridistrategialla ja intersektionaalisella vouhotuksella. Onneksi kuitenkin ”Jumalan nenä” eli Amanda Rantanen vei meidän naisten
jalkapallojoukkueemme EM-kisoihin. Lahtelaisiin ei ole purrut karanteenitaide eikä läheisyyskoreografia. Cancel-kulttuurin olemme sen sijaan omaksuneet hyvin, josta Suomen parhaita esimerkkejä ovat evankelista Päivi Räsänen ja virkamies Tytti Yli-Viikari.

Olen varmasti harvinainen lahtelainen, koska en ole uskonut Qanon-ryhmän jargoniaa, vaan olen seurannut omaa mielipidejälkeäni kehoaistillani. En ole myöskään osallistunut lohtuleivontaan enkä koristeviiltelyyn. Enkä tosiaan ole tosiaan tarvinnut intiimikordinaattoria; puhumattakaan menikyritsistä. Lapsenlapseni eivät enää tarvitse älypotkupukuja eivätkä slangipankkia. Lahtelaisille poliitikkoja pitäisi välillä mutettaa, jotta he käsittäisivät sanojensa sisällöt.

Ja lopuksioma intiimi purkaus!
Entisenä häntäheikkinä, laiskajaakkona ja hiihtoniilona en viitsinyt antaa palvelurahaa ovimikolle, joka oli läskimooses, sillä saatanan parkkipirkko hääri autoni ympärillä. Loppujen lopuksi olen todellinen onnenpekka, sillä en ole tarvinnut nyrkkikyllikkiäkään enää aikoihin. MOT!

Tällä kertaa en viitsi antaa käyttämilleni uudissanoille suoraa suomennosta, vaan jätän vaivan fiksuille lukijoilleni. Tänä kesänä palaan vielä viheliäiseen virka- ja kapulakieleen esimerkein.

Juhani Melanen

Ps. Muistakaa äänestää, että voitte valittaa!

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Demokratian ritarin eli ajelehtivan äänen mietteitä herkällä suomen (nyky)kielellä

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO