Nuortemme tulevaisuus vaarassa eläkevakuutusyhtiöiden kehnon sijoittamisosaamisen takia

Eläkevakuutusyhtiöt ovat tahallisesti jo monta vuotta pelotelleet Suomen nuoria eläkevarojen katoamisilla ja työurien pidentymisillä. Suurimmat pelottelijat ovat Työeläkevakuuttajien toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Kevan toimitusjohtajaksi syksyllä siirtyvä Jaakko Kiander.

Suomen eläkevarat ovat tällä hetkellä 234 miljardia euroa ja nousivat viime vuonna kvartaalissa uskomattomat 17 miljardia euroa huolimatta koronasta. Tätä valtavaa omaisuutta ovat vahtimassa Suomessa kymmenkunta itsekästä ja vääristeltyjä tietoja sekä muunnettua totuutta itsestään antavaa eläkevakuutusyhtiötä, joiden johtajapalkkiot ovat millä mittarilla tahansa täysin käsittämättömiä ( keskiarvo 500 000 euroa vuosi), jos niitä verrataan heidän tekemiinsä sijoitustuottoihin nähden.

Hyvä esimerkki on Varma, jonka tuotto vuonna 2020 oli vain 2,8 % sellaisella volyymilla, joka sillä oli käytettävissään. Keskiverto sijoitustuotto samana vuonna oli Helsingin pörsissä 25 %. Muutama esimerkki Neste (57%), Uponor (114%), Tikkurila (209%), Nordea (64%) ja Fortum (44 %). Varman asiakkaana minulla on oikeus kysyä sijoitustuottoni perään. Mistä tämä johtuu ja ovatko sijoitustuotot valuneet johdolle ja hallituksen jäsenille? Tomitusjohtaja Risto Murron vuosipalkkio 880 000 euroa ei voi olla ainakaan sidottu tulokseen vai?

Parisen vuotta sitten Suomi maksoi USA:han lähes 2 miljardia euroa pelkkinä palkkiona eläkesijoittamisesta! Tämä, jos mikä osoittaa, että eläkesijoittajamme ovat outoja oppipoikia suuren maailman rahasijoittamisessa. Syyksi ei kelpaa todellakaan se, että ne pitää sijoittaa turvallisiin kohteisiin. Monissa maissa eettisellä ja ympäristöön sijoittamisella ovat eläkeyhtiöt saaneet jopa yli 10 % voittoja vuodessa!

Työeläkeala on koko ajan ollut täysin suljettu sektori. Kun olen yrittänyt hankkia tietoja näiden yhtiöiden taseista, minua on kohdeltu kuin varasta tai vakoojaa. Mikseivät julkista rahaa käyttävien työeläkeyhtiöiden, kuten Varman. Ilmarisen ja Elon, puhumattakaan Eläketurvakeskuksesta, asiakirjat ole julkisia? Näissä eläkevakuutusyhtiöissä on suhmuroitu kansalaisten eläkerahoilla kuin banaanivaltioiden pankeissa. Tärkein asia onkin, miksi niiden hallituksissa istuvat poliitikot ja ammattiyhdistysjohtajat, eivät ole puuttuneet tähän? Joku tutkiva journalisti kertoi syyksi runsaat hallituspalkkiot, erilaiset bonukset ja Lapin lomat koko perheelle.

Toivoisin, että joku eläkevakuutusyhtiön talousnero kertosi minulle, mihin perustuu naapurimaamme Ruotsin eläkevarojen sijoitusosaaminen? Ruotsissa maksetaan eläkkeistä 7 % vähemmän veroa kuin Suomessa, mutta Ruotsissa eläkevarat ovat kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa, kun Suomessa tähän päästään vain 15 vuodessa?

Miksi monissa maissa on vain yksi eläkevakuutusyhtiö? Suomessa on todella suuri velkaongelma. Suomessa eläkerahastot ovat osa julkista taloutta ja niiden käyttö Suomen päätösvallassa. Vaikka me suuri ikäluokka olemme nyt eläkkeellä, vain pari miljardia 233 miljardin tuotosta, tarvitaan meidän eläkkeisiimme. Lipposen hallituksen väliaikaiseksi tarkoitettu taitettu eläkeindeksi on leikannut jopa kolmanneksen monien meidän työeläkkeestämme.

Ehdotan Suomen valtiolle seuraavaa elvytystä ilman velanottoa. Nostetaan seuraavina vuosina eläkeindeksiä 2 % yksikköä enemmän kuin nykyinen indeksi määrää. Se olisi 600 miljoonan piristysruiske vuodessa ja jaetaan se eläkeläisille kulutukseen. Kolmen vuoden kuluttua eläkemenot olisivat nouseet 1800 miljoonaan. Eläkerahastot kasvaisivat vieläkin, mutta nyt 8 miljardin sijasta VAIN 6 miljardia. Tiedän, että tätä ei toteuteta, koska eläkevakuutusyhtiöt vastustavat tätä, eivätkä halua luopua rahoistaan vaikka eivät osaa hoitaa niitä lainkaan.
Naurettavin väite on, että ne tuhoaisivat nuorten eläkkeet vuonna 2080. Kukaan ei voi ennustaa niin
pitkälle millään mittareilla!

Juhani Melanen
eläkeläinen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kaksi ministeriä vieraili Anttilanmäen koulussa
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Nikkilän asukas- ja omakotiyhdistys kerää materiaalia historiateosta varten
Launeen keskuspuiston Sorsalampeen istutettiin karppeja
Toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen: Jokainen lapsi on aina pelastettava elämälle
Sähkäauto on toiminut partioajossa luotettavasti
Itsepalveluaika lisää Launeen kirjaston käyttömahdollisuuksia
Evakkopatsaan paljastusjuhla oli näyttävä ja upea tilaisuus
Vesa Lempinen ja Heikki Känsälä: Sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen voi saada tukea
Anttilanmäen Kyläjuhlat oli yhteisöllisyyden voimannäyte
Marju Markkanen (sd.): Lahdessa haluttiin kunnioittaa lahtelaisten tahtoa jakamalla paikat solidaarisella prosenttimallilla
Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
ARKISTO