Vasta nyt on herätty näkemään , millaista peliä Suomen, noin kymmenen suurinta työeläkeyhtiötä pelaavat. Aikaisemmin tätä toimintaa ovat arvioneet kriittisesti Kimmo Kiljunen ja Raimo Ilaskivi, mutta nyt ovat heränneet jo muutkin. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vaatii selvitettäväksi yksityisten työeläkeyhtiöiden muuttamista yhdeksi yhtiöksi viimeinkin; eikä suotta! Samaa asiaa peräänkuuluttaa nyt myös tohtori, sosiaaliturvan dosentti ja vakuutusmatemaatikko Olli Pusa Iltalehdessä. Miten tähän on viimenkin ja onneksi päädytty?
Ovatko Suomen työeläkevakuutusyhtiöt toistuvasti vääristelleet mediaan antamiaan tunnuslukuja tietoisesti? Niiden tärkeimmäksi agendaksi on tullut eläkerahastojen kasvattaminsen sekä omista että johtajiensa eduista huolehtiminen. Tämä on tapahtunut kaikista Finanssivalvonnan ja EU:n ohjeista ja säännöistä täysin piittaamatta, jopa ylimielisesti.Tarkastelen asiaa 20 vuoden aikaperiodilla. Eläkevakuutusyhtiöt ova maksaneet täysin EU:n
säännöt kieltävään kilpailutoimintaan vuosina 2003-2019 yhteensä n. 3 miljardia euroa ”muka” työhyvinvointirahoina ja laittomina asiakashyvityksinä. Ovatko nämä rahat ovat menneet poliitikkojen tukemiseen, hyvityksinä suuryhtiöille vai ammattiyhdistysjohtajien Lapin ruska- ja hiihtoretkiin? Ainakaan ne eivät ole kohdistuneet yli puolen miljoonan köyhän eläkeläisen hyväksi?
Työeläkeyhtiöt ovat halunneet asettaa vastakkain virheellisillä argumenteilla nuoret ja nykyiset eläkeläiset. Kun keinoksi on valittu nuorten pelottelu työeläkevarojen loppumisesta vuonna 2080, pelataan häikäilemätöntä, uskomattoman kieroa, epärehellistä ja arveluttavaa peliä, joka jossain vaiheessa, ei voi kuin kääntyä kuin eläkeyhtiöitä itseään vastaan. Jos Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder arvio julkisesti lehdessä, että työeläkevaroja on 180 miljardia euroa ja eläkevastuita on 600 miljardia euroa, niin herää pakostakin ajatus todella suuren luokan huijauksesta. Oikeat luvut ovat juuri tällä hetkellä 242 miljardia ja eläkevastuita ei kukaan kykene laskemaan vuoteen 2080 saakka, sillä yli 60 vuoden ennustaminen tulevaisuuteen on täysin mahdotonta, koska siinä ajassa ennusteissa on liian paljon muuttuvia kustannustekjiöitä. Tätä matemaattista tosiasiaa ei pysty kumomaan edes Eläketurvakeskuksen tanskalaiselta professorilta Torben M. Andessonilta miljoonalla eurolla tilaama 0-tutkimus.
Täysin virheellisiä tietoja työeläkeyhtiöt ovat antaneet lisäksi suomalaisten elinaikaodotteesta. Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander antamat luvut ovat täysin käsittämättömiä. Hänen mukaansa elinaikaodote olisi vuonna 2050 mieheillä 84 vuotta ja naisilla 91,5 vuoteen, vaikka tilastokeskuksesta ja Eurostatista saadut todelliset luvut ovat 78 vuotta miehillä ja 86 vuotta naisilla. Pelkästään käyttämällä oikeita vertailulukuja, poistuisi nyt matalasta syntyvyydestä johtuva työeläkemaksujen korotuspaine? Muistakaapa että vuonna 2040 suuret ikäluokat ovat kuolleet, mutta eläkerahastot ovat silloin jo karttuneet 400 miljardiin euroon.
Eläketurvakeskuksen ja työeläkeyhtiöiden luvut eläkevarojen riittämättömyyksistä ovat suurta fiktiota, eivätkä perustu mihinkään muihin kuin teknisiin laskelmiin, joissa muuttujia on satoja. Kylmä totuus on, että Suomen 1,5 miljoonasta eläkeläisestä 700 000 elää eläkeköyhyydessä, joiden toimeentuloturvaa itse, ahneet eläkejohtajat eivät yritäkään muuttaa? Miten Ruotsilla on tähän varaa?
Muuttamalla eläkeyhtiöt yhden katon alle saavuttaisimme suunnattomia synergiaetuja! Ensinnäkin säästäisimme vuotuisista eläkeyhtiöiden hallintokuluista 500 miljoonaa euroa, joka on huima säästö! Tällä summalla voisimme mukavasti korjata köyhimpien eläkkeensaajiemme asemaa helposti. Yhden katon alla pitkäaikaisia sijoitustuottoja olisi mahdollisuus kohdentaa helpommin, koska jäykistä vakavaraisuussäännöistä voisimme luopua. Vakavaraisuuden valvomisen sijasta voisimme keskittyä sijoitustoiminnan valvomiseen.
Muissa sivistysvaltioissa on eläkekatto. Tämä olisi myös meillä helppo toteuttaa. Ruotsissa ja Norjassa tämä on jo tehty. Miksei meillä? 8000 euroa riittää mainiosti eläkeläiselle kuukaudessa. Näitä uudistusvaatimuksia tulevat kuitenkin vastustamaan monet tahot Suomessa, koska ne astuvat liian monien päättäjien varpaille, eikä vain vähiten pelkästään 100 000 euroa kuukaudessa saavien eläkevakuutusyhtiöden johtajien!
Nyt on kuitenkin Suomessa oikea aika aloittaa rehellinen ja avoin keskustelu eläkeyhtiöiden muuttamisesta saman katon alle. Pallo on ainakin potkaistu kentälle!
Juhani Melanen
Näin on totta puhut.