Syntyykö Qatarin MM-kisoista aito moraalinen dilemma?

FIFA eli Kansainvälinen jalkapalloliitto on eräs maailman korruptuneimmista järjestöistä. Sen lukuisista luksuselämää viettävistä johtajista monet on tuomittu vankilaan tai saaneet sakkoja ja toimintakieltoja. Kirjoitin Omalähiösssä pari vuotta sitten, millaisiin rikoksiin FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter ja monet muut johtoryhmän jäsenet olivat syyllistyneet. Ghanassa tehtiin tiliä ja 60 erotuomaria ja otteluvalvojaa sai kenkää, mutta mikään ei tunnu muuttuvan. Lahjuksia jakavat yksinvaltaiset diktatuurit samalla tavalla kuin ennenkin. Venäjä isännöi edellisiä kisoja ja toteuttaa nyt rikollista hyökkäyssotaa Ukrainassa, vaikka jo silloin Krim oli miehitetty. Kaikki sivistyneet suomalaiset tietävät, millainen ihmisoikeustilanne Qatarissa on ja miten siellä naisia, seksuaalivähemmistöjä ja siirtotyöläisiä riistetään ja syrjitään. Mutta se tärkein kysymys on edelleen auki. Onko kisojen saaminen poistanut näitä ongelmia millään lailla?

Vaikka Qatarin MM-kisoja on kritisoitu siitä lähtien, kun se ne korruption avulla 2010 onnistui hankkimaan, mitään oleellisesti ihmeellistä ei silti ole kisojen tiimoilta tapahtunut. Money talks! Öljy- ja maakaasujätti rakensi modernin ajan kisat orjia hyväksikäyttäen keskelle aavikkoa täysin järjettömät, tuhlailevat ja hiekkaan hukkuvat Potemkinin kulissit, jotka onneksi jälkipolvet tulevat muistamaan paitsi ympäristökatastrofina myös ne rakentaneiden kuolleiden orjien muistomerkkeinä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huomanneet, että protestoinnit eivät juurikaan ole purreet ja ovat olleet jopa yllättävänkin laimeita. Euroopassa toki näkyi jalkapallokatsomoissa harvoja banderolleja, joissa MM- kisoja vastustettiin, mutta ne hiipuivat ennen kisojen avajaisia. Ihmisten valvonta kuuluu keskeisesti Qatarin keinoihin hiljentää kritiikkiä. Maa on muun muassa vakoillut Fifaa entisen CIA-upseerin avulla ja pakottaa nyt kisaturistit lataamaan puhelimiinsa kaksi epäilyttävää sovellutusta, joista mm. Ranskan tietosuojaviranomainen CNIL on varoittanut vain muutama päivä sitten.

Qatar on samanlainen tiedusteluvaltio kuin Kiinakin, koska kaikki yksipuoluejärjestelmät melkein poikkeuksetta ovat. Tärkeintä on vaientaa oppositio keinolla millä hyvänsä. Qatar on luonut täysin orwellilaisen valvontayhteiskunnan. Se on maksanut erilaisia faniryhmiä ilmaiseksi kisoihin ja vaatii niitä nyt tiedottamaan kisoista vain positiivisia asioita. Lisäksi maksettujen marionettien on raportoitava Qataria loukkaavista raporteista päivittäin. Jo tämä on osoitus valtiollisesta korruptiosta, jota käyttää vain täysin häikäilemätön diktatuuri Venäjän tyyliin. FIFA:lla olisi nyt oiva keino näyttää, että järjestö olisi kasvanut ulos entisistä käytännöistään, mutta onko aika viimein kypsä tähän.

Onneksi MM-kisoja ei enää myönnä FIFA:n johto, vaan sen päättävät kaikki 240 liittoon kuuluvaa jäsentä. FIFA:n paras keino osoittaa valtansa ja saavuttaa edes jonkinlaisia tuloksia ihmisoikeusasioissa näiden MM-kisojen jälkeen olisi perustaa kisoissa menehtyneille rakennustyöläisille jonkinlainen kompensaatiorahasto. Onneksi kisojen suurimmat sponsorit Adidas, Budweiser, Coca-cola ja McDonald´s ovat kannattaneet tätä ehdotusta. Mutta toteutuuko tämä kisojen jälkeen on hyvin epävarmaa. Kuitenkin Qatar on kaasujätti, jonka merkitys Euroopallekin kasvaa koko ajan, koska Venäjän kaasua ei tänne enää virtaa tulevaisuudessa samalla tavalla. Pieni pintakiiltokritiikki ei maata haittaa, sillä konservatiivinen muslimimaa tietää, että Eurooppa tarvitsee sitä enemmän kuin se Eurooppaa. Esimerkiksi Saksa allekirjoitti jo toukokuussa energiayhteistyösopimuksen Qatarin kanssa ja valmistaa maan satamiin sellaista infrastruktuuria, jolla nestemäistä maakaasua voidaan varastoida. Maan budjetti on joka vuosi 17 miljardia dollaria ylijäämäinen ja luku kasvaa myös tulevaisuudessa.

Vaikka useimmille kisoihin osallistuneille pelaajille on syntynyt moraalinen krapula Qatarin epäkohdista, heidän mahdollisuutensa tehdä nyt meneillään olevissa kisoissa on olematon. Onneksi rohkeitakin pelimiehiä riittää! Suomalaisesta Riku Riskistä tuli kolme vuotta sitten harvinainen vaikuttaja, kun hänen henkilökohtainen Qatar-boikottinsa vuoti julkisuuteen. Riski kieltäytyi maajoukkueleiristä Qatarissa ja oli hetken maailman tunnetuin jalkapalloilija. Riski kieltäytyi, koska hänestä kisojen eettiset arvot eivät olleet kohdallaan. Mistä heitä löytyy jalkapallomaailmasta lisää?

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO