FIFA eli Kansainvälinen jalkapalloliitto on eräs maailman korruptuneimmista järjestöistä. Sen lukuisista luksuselämää viettävistä johtajista monet on tuomittu vankilaan tai saaneet sakkoja ja toimintakieltoja. Kirjoitin Omalähiösssä pari vuotta sitten, millaisiin rikoksiin FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter ja monet muut johtoryhmän jäsenet olivat syyllistyneet. Ghanassa tehtiin tiliä ja 60 erotuomaria ja otteluvalvojaa sai kenkää, mutta mikään ei tunnu muuttuvan. Lahjuksia jakavat yksinvaltaiset diktatuurit samalla tavalla kuin ennenkin. Venäjä isännöi edellisiä kisoja ja toteuttaa nyt rikollista hyökkäyssotaa Ukrainassa, vaikka jo silloin Krim oli miehitetty. Kaikki sivistyneet suomalaiset tietävät, millainen ihmisoikeustilanne Qatarissa on ja miten siellä naisia, seksuaalivähemmistöjä ja siirtotyöläisiä riistetään ja syrjitään. Mutta se tärkein kysymys on edelleen auki. Onko kisojen saaminen poistanut näitä ongelmia millään lailla?
Vaikka Qatarin MM-kisoja on kritisoitu siitä lähtien, kun se ne korruption avulla 2010 onnistui hankkimaan, mitään oleellisesti ihmeellistä ei silti ole kisojen tiimoilta tapahtunut. Money talks! Öljy- ja maakaasujätti rakensi modernin ajan kisat orjia hyväksikäyttäen keskelle aavikkoa täysin järjettömät, tuhlailevat ja hiekkaan hukkuvat Potemkinin kulissit, jotka onneksi jälkipolvet tulevat muistamaan paitsi ympäristökatastrofina myös ne rakentaneiden kuolleiden orjien muistomerkkeinä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huomanneet, että protestoinnit eivät juurikaan ole purreet ja ovat olleet jopa yllättävänkin laimeita. Euroopassa toki näkyi jalkapallokatsomoissa harvoja banderolleja, joissa MM- kisoja vastustettiin, mutta ne hiipuivat ennen kisojen avajaisia. Ihmisten valvonta kuuluu keskeisesti Qatarin keinoihin hiljentää kritiikkiä. Maa on muun muassa vakoillut Fifaa entisen CIA-upseerin avulla ja pakottaa nyt kisaturistit lataamaan puhelimiinsa kaksi epäilyttävää sovellutusta, joista mm. Ranskan tietosuojaviranomainen CNIL on varoittanut vain muutama päivä sitten.
Qatar on samanlainen tiedusteluvaltio kuin Kiinakin, koska kaikki yksipuoluejärjestelmät melkein poikkeuksetta ovat. Tärkeintä on vaientaa oppositio keinolla millä hyvänsä. Qatar on luonut täysin orwellilaisen valvontayhteiskunnan. Se on maksanut erilaisia faniryhmiä ilmaiseksi kisoihin ja vaatii niitä nyt tiedottamaan kisoista vain positiivisia asioita. Lisäksi maksettujen marionettien on raportoitava Qataria loukkaavista raporteista päivittäin. Jo tämä on osoitus valtiollisesta korruptiosta, jota käyttää vain täysin häikäilemätön diktatuuri Venäjän tyyliin. FIFA:lla olisi nyt oiva keino näyttää, että järjestö olisi kasvanut ulos entisistä käytännöistään, mutta onko aika viimein kypsä tähän.
Onneksi MM-kisoja ei enää myönnä FIFA:n johto, vaan sen päättävät kaikki 240 liittoon kuuluvaa jäsentä. FIFA:n paras keino osoittaa valtansa ja saavuttaa edes jonkinlaisia tuloksia ihmisoikeusasioissa näiden MM-kisojen jälkeen olisi perustaa kisoissa menehtyneille rakennustyöläisille jonkinlainen kompensaatiorahasto. Onneksi kisojen suurimmat sponsorit Adidas, Budweiser, Coca-cola ja McDonald´s ovat kannattaneet tätä ehdotusta. Mutta toteutuuko tämä kisojen jälkeen on hyvin epävarmaa. Kuitenkin Qatar on kaasujätti, jonka merkitys Euroopallekin kasvaa koko ajan, koska Venäjän kaasua ei tänne enää virtaa tulevaisuudessa samalla tavalla. Pieni pintakiiltokritiikki ei maata haittaa, sillä konservatiivinen muslimimaa tietää, että Eurooppa tarvitsee sitä enemmän kuin se Eurooppaa. Esimerkiksi Saksa allekirjoitti jo toukokuussa energiayhteistyösopimuksen Qatarin kanssa ja valmistaa maan satamiin sellaista infrastruktuuria, jolla nestemäistä maakaasua voidaan varastoida. Maan budjetti on joka vuosi 17 miljardia dollaria ylijäämäinen ja luku kasvaa myös tulevaisuudessa.
Vaikka useimmille kisoihin osallistuneille pelaajille on syntynyt moraalinen krapula Qatarin epäkohdista, heidän mahdollisuutensa tehdä nyt meneillään olevissa kisoissa on olematon. Onneksi rohkeitakin pelimiehiä riittää! Suomalaisesta Riku Riskistä tuli kolme vuotta sitten harvinainen vaikuttaja, kun hänen henkilökohtainen Qatar-boikottinsa vuoti julkisuuteen. Riski kieltäytyi maajoukkueleiristä Qatarissa ja oli hetken maailman tunnetuin jalkapalloilija. Riski kieltäytyi, koska hänestä kisojen eettiset arvot eivät olleet kohdallaan. Mistä heitä löytyy jalkapallomaailmasta lisää?
Juhani Melanen